Quantcast
Европарламентът пита Гешев как са разследвани записите на Борисов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Европарламентът пита Гешев как са разследвани записите на Борисов

Властите в София ще трябва да отговорят за плурализма на медиите и раздаването на гражданство срещу инвестиции
Обновена
17 597
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Има ли развитие по делото "Барселонагейт" и гласът на премиера Бойко Борисов ли се чува в записите, за които прокуратурата през декември отказа да образува разследване. Това са две от шестте теми, по които евродепутатите от групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права питат главния прокурор Иван Гешев. Въпросите са публикувани на сайта на комисията ЛИБЕ на Европейския парламент, част от която е и подгрупата.

Подгрупата за втори път опита да изслуша българските власти в началото на януари. При първото изслушване през август м.г. главният прокурор и премиерът отказаха да се явят, а пратиха само заместничките си. И на 8 януари сториха същото. И сега Гешев получава 6 допълнителни въпроса, а правосъдният министър Десислава Ахладова и вицепремиерът Екатерина Захариева - осем.

Какво е текущото състояние на т.нар. разследване "Барселонагейт", в което името на Борисов е намесено в схема за пране на пари, питат евродепутатите. И напомнят на прокуратурата, че преди месеци обясни, че чака отговори от испанските власти по тяхното разследване. Депутатите питат дали прокуратурата върши нещо друго по делото, освен да чака отговори от Испания, като се има предвид, че подобен сигнал е подаден в българското обвинение далеч преди този, получен от испанските власти?

Друга тема от интерес в Брюксел са аудиозаписите от юни 2020 г. Те напомнят на главния прокурор, че в съобщението за прекратяването на тази проверка е било обяснено, че техническата експертиза на записа е показала, че той не е манипулиран. Всъщност, в съобщението си прокуратурата не даде информация дали записът е автентичен. "Можете ли да изясните дали техническата експертиза потвърждава, че това е гласът на премиера Борисов? Предвид големия обществен интерес към случая, това е доста важна подробност от разследването. В предишни ваши изявления сте казвали, че прокуратурата разсекретява и публикува много материали по делата в обществен интерес. Ще представите ли и техническата експертиза на записите и действията, извършени от прокуратурата по този случай?", питат Гешев евродепутатите.

Искат да знаят и дали се разследва търговия с влияние или злоупотреба с власт заради казаното от Борисов с записите, че дава инструкции на държавни органи.

Има и въпрос за етапа на разследването за кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов, което прокуратурата спря в края на 2020 г., защото не успя да открие коя е "прекрасната госпожа" или "Мата Хара" (и двете по думите на Борисов), която е правила снимките. Тъй като Борисов говори за черен пазар на компромати, разследва ли се това, питат още евродепутатите.

Въпросите им засягат и критиките за значителните правомощия на главния прокурор. И питат Гешев колко честа практика му е да отменя актове на прокурори и колко често ги инструктира по конкретни случаи.

От кого се назначава главният прокурор и на кого се отчита, е друго питане.

Друг въпрос е свързан с регистъра на посегателствата срещу независимостта на съдебната система, който Висшият съдебен съвет направи и в който бяха отбелязани и докладите на Европейската комисия, както и критични мнения за прокуратурата. "Бихте ли коментирали това?", обръщат се евродепутатите към Гешев.

Към Ахладова и Захариева също има въпрос, свързан с прокуратурата - дали имат намерение да бъде ограничена огромната власт, която има главният прокурор.

Другите питания към тях са:

- Да представят подробности за правителствената програма, приета в отговор на доклада на Европейската комисия за върховенството на закона.

- Как възнамеряват да подобрят ситуацията с плурализма на медиите и сигурността на журналистите. Дали възнамеряват да инициират законови промени за повишаване на прозрачността на собствеността на медиите. Има ли медии, които се финансират пряко или косвено от държавата или от еврофондове. Бихте ли ни предоставили списъка на медиите, които получават средства от ЕС?

- В резолюция Европейският парламент призова българските власти да внесат поправки в Закона за защита от дискриминация, като половата идентичност изрично да бъде включена като основание за дискриминация и да изменят Наказателен кодекс, така че да обхване престъпленията от омраза и речта на омразата въз основа на сексуална ориентация, полова идентичност и изразяване и сексуални характеристики. Правителството предприело ли е някакви действия по тези теми?

- Преди няколко месеца премиерът Борисов обяви идеи за конституционни изменения, за които се твърдеше, че са единственият възможен вариант. Венецианската комисия даде доста обезсърчаващо становище. Конституционната реформа се провали. Как българските власти оценяват тази ситуация?

- От отговорите ви (по време на изслушването, бел. ред.) можем да заключим, че България няма намерение да премахне възможността за предоставена на гражданство срещу инвестиции. Механизмите за контрол ще бъдат подобрени, но възможността ще остане. Като се имат предвид медийните разкрития за тази схема в Кипър, обмисляли ли сте прекратяване на практиката на златните визи?

- През последните месеци имаше много опасения за върховенството на закона в България. Парламентарните избори ще са пролетта и вече се чуха опасения, включително и свързани с машинното гласуване. Готови ли сте да позволите независим одит на машините?

Предупредителен сигнал

"Фактът, че мониторинговата група продължава да задава въпроси означава, че европейските депутати нямат намерение да се откажат от детайлното наблюдение на ситуацията в България, колкото и правителството в София да се опитва да затруднява диалога. Припомням, че в правомощията на групата е да инициира мисии за проучване на проблемите на място, но заради ситуацията с COVID-19 засега се използват другите инструменти за работа. Анализите и заключенията на групата могат да станат част от документите, въз основа на които Европейският парламент оценява спазването на върховенството на закона в държавите-членки", написа във Фейсбук евредепутатът Елена Йончева (БСП/Прогресивен алианс на социалистите и демократите), която е член на мониторинговата група. Според нея тези въпроси са поредният предупредителен сигнал за състоянието на върховенството на закона в България.

 

Допълнителните въпроси, които мониторинговата група за демокрация на #ЕС изпрати на българското правителство, са...

Posted by Елена Йончева / Elena Yoncheva on Sunday, January 24, 2021

 

40

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Фалшификатор продал 230 лични карти по 2000 лв бройката

24.02.2021

210
ЕП разследва Фронтекс за погазване на човешки права по границите

24.02.2021

650 4
Репортери без граници: Как търпите такова унижение от премиера?

22.02.2021

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

11508 45

Коментари

Страници

Oraсle

Е как да разследват - постъпили са като джентълмени...

Може да го разследват като падне от власт.

Антоан Савов

По мое мнение с разпускането на този парламент ББ ще стане ненужен като стара носна кърпичка, прокуратурата има да оправя рейтинг както в страната, така и пред Брюксел. Няма по-подходящ от ББ  за да покаже, че разследва корупция по високите етажи на властта, особено като е станал никому ненужен.

KTP

Ай, ай, ай... нашите герберски тарикатлъци не минаха... 

пенико

Е, сичко е ясно - ша го импичнем, когато му свърши мандата. Имаме ясен пример как се прави....

Калпазанче

Паниката тръгна и край джипката! Вчера в Сливница, утре на други места. Гонка до дупка за Главатаря на крадливата шайка айдуци, докато не повърне чекмеджето!   

Льо Клер

Европарламентът пита Гешев как са разследвани записите на Борисов

 

Как, как? Ами, по телефона! Тук има такъв метод на разследване.

hamel

как са разследвани записите на Борисов

 

Никак. Човекът е зает с кокошки и ритони.

 

Sine_metu

A разследваният се бори за свободата за Навални.

Това некога ще четат и няма, няма да повярват.

То и не е за вярване.

stoffm

С най-евтиния телефон могат да се направят съвсем ясни аудио записи. Първосигнални предизборни компромати, които показват не улики срещу Борисов, а некадърността на опозицията.

hamel

Ми ей туй да го каже в Брюксел.

Антоан Савов

Целта оправдава средствата 😁 опозицията ще осигури ежедневен тормоз още 70 дена поне. Много ще е забавна физиономията на ББ, той не е свикнал да е в такава преса. А само мога да си представя каква ще е черешката на тортата за деня на размисъл примерно

stoffm

Брюксел веднъж го каза, учтиво - не ни занимавайте с вътрешните си простотии. Може и да го повтори, а Сега да пише фантазии.

bilbotorbins

Абе, къде изчезна Гешев? Първите месеци от началото на мандата му не слизаше от новините. Завалията работеше денонощно, че даже и отпуск си взимаше за да работи още. И после се изпари.. Някъде около скандала със снимките от шкафчето.

VBA...

Той е в другата джипка!

Светозар

Да питаш изпечените лъжци и мафиоти Борисов и Гешев за нещо и да очакваш те да ти кажат истината, е глупово, безнадеждно и пълна загуба на време.

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Началниците МУ подливат вода преди изборите. Явно в брасълз не гледат моноспектаклите МУ излъчвани по жипка тв. Мъка и тормоз...

fractal
снимка на fractal

Путин ще разбере Йончева какъв Навални му е вкарала в Русия през Европейските институции

Slava
снимка на Slava

"И Клеър Дейли е гласувала против резолюцията за освобождаване на Навални"

 

Българските евродепутати от ЕНП сме я подкрепили. Но евродепутатите от БСП: Станишев, Христов, Витанов, Йончева и Пенкова не са участвали в гласуването. Скатали са се. Избягали са от отговорността да заемат позиция. Ясно защо. Защото това е резолюция, която осъжда поведението на руските власти. А за бесепарите е известно, че кършат винаги гръбнак пред Кремъл. Но в тази връзка бих искал да запитам Атанас Атанасов и Христо Иванов, лидери на "Демократична България", още ли желаят и очакват подкрепа от БСП? С тази прокремълска партия ли ще се гушнат зад кулисите? А и на сцената, може би!

 

Господа Атанасов и Иванов, българската демокрация може да има много кусури, но е безспорно, че има един обет: никога да не се прекрачва линията, която ни разделя от БСП. Никога! От тази партия да не се желае нито "меда", нито "жилото". С изявленията си в последно време вие прекрачихте тази граница. Не знам дали вече не сте водили тайни договорки с Корнелия Нинова и компания. Такива с лидери на БСП осъществяваше Иван Костов през зимата на 1996-1997 година, далеч от хорски очи под витошкия връх "Копитото" и затова в страната ни нямаше реална декомунизация чрез лустрация на номенклатурните кадри на БКП и на ДС. Предложи ни се "национално съгласие". Сега вие очаквате проруският ни президент да ви връчи мандат за съставяне на правителство, макар че на изборите ще заемете задна позиция или с други думи - ще понесете поражение. И подготвяте новото съгласие с БСП. Та нали, ако тази партия ви подкрепи ще означава, че сте се цункали в мрака. За да стане мрачно и в България. Крайно недостойно поведение.

 

А любопитна подробност от днешното гласуване на Резолюцията, относно задържането на Алексей Навални е, че против нея е гласувала и лявата евродепутатка Клеър Дейли, същата, която подкрепяше активно акцията на Радан Кънев и Елена Йончева за оклеветяване на България чрез печално известната антибългарска резолюция. Дейли дори се дотътри у нас, за да участва в т.нар. протест - ляв метеж, част от руската хибридна война срещу нашата страна. Още тогава писах колко е нефелна тази ваша "фенка". И днешното й гласуване го доказа. Впрочем, ще ползвате ли отново услугите й?"

 

Ще, ще, понеже други кандидати за мръсни услуги липсват❗️

 

"Делян Добрев осъди Елена Йончева за серия от клевети на 7000 лв."

 

https://www.24chasa.bg/novini/article/9431564

hamel

*

hamel

Ква е релацията (отношението)? Нерде Гешев, нерде Йончева? Или ей така си дращем по дисплея? Фпрочем, г-да модератори - върнете копчето "Игнор", направете го платено, ако треба!

 

Иначе, некви "констатират" по Навални, 300 поста! Те май са вече 500+, но там един многоуважаван и уважен екземпляр се е самоизразил в 95% от бройката. Че  човек  даже да си навие панталоните да коленете, пак ще се оплеска, изглежда нема значение.

Трамвай Петицата

Slava-че, брюселските чиновници как са реагирали на петорното убийство на мирни демонстранти в Капитолия, ФАЩ?

VBA...

"Клеър Дейли дори се дотътри у нас"

 Дойде защото си има гадже, а ти с твойто негативно мислене си като пресъхнала река.

Slava
снимка на Slava

Нерде Гешев, нерде Йончева?

 

Смешно е да се правиш, че не знаеш кои са в тази комисия. Освен да бълват срещу България, друго нищо не са направили, а с вчерашното скатаване се орезилиха за пореден път.

Льо Клер

"Скатаване" е казармен термин. Имаше такъв филм, в който жените отлично познаваха казармената терминология - "Те вървяха след войниците". 🏃

hamel

И сепак? Нерде Гешев, нерде Йончева? А и въпросите са:

Властите в София ще трябва да отговорят за плурализма на медиите и раздаването на гражданство срещу инвестиции.

Какво е текущото състояние на т.нар. разследване "Барселонагейт", в което името на Борисов е намесено в схема за пране на пари, питат евродепутатите. И напомнят на прокуратурата, че преди месеци обясни, че чака отговори от испанските власти по тяхното разследване. Депутатите питат дали прокуратурата върши нещо друго по делото, освен да чака отговори от Испания, като се има предвид, че подобен сигнал е подаден в българското обвинение далеч преди този, получен от испанските власти?

Друга тема от интерес в Брюксел са аудиозаписите от юни 2020 г. Те напомнят на главния прокурор, че в съобщението за прекратяването на тази проверка е било обяснено, че техническата експертиза на записа е показала, че той не е манипулиран. ...

 

И т.н.

Гешеф го фанаха на калъп, а той - "Скъпа, не е това, което си мислиш - подхлъзнах се, и се оказа, че съм ѝ го нахендрил, но не е това, което си мислиш!" 😎

nebenebe

То и предните главни прокурори бяха карикатури, но Гешев засега води. Използува похватите на ТБЗБХ. Покаже се, измрънкя нещо, скрий се ...

Фани ма де
снимка на Фани ма де

абе нали за 1 седмица намериха едни дето ги назначиха з аотровители 8 броя съсъ снимки и автобиографии  даже 1 бг миндил...ся що просто не ги питат тях?

 

а има и  таквиз дето веднага доказаха новичока у навалнито че Вова го пуснал да питат тях

 

DIMM

Абе къде са младоликите ловко диагностицирани под тази статия ?? 

Трамвай Петицата

Авторский блог Партия За Правду 20:26 23 января 2021

23.01 в Москве, Питере и стране – «какой-то тухляк».

Тень отца Гапона и февральской революции витала над толпой сегодня

 Партия За Правду

https://zavtra.ru/blogs/23_01_v_moskve_pitere_i_strane_kakoj-to_tuhlyak_

поп Грую

Снощи младоликото чудо :))))))

 

след направени 14 часа и половина зад клавиатурата и 

 

активност от 23,44% - сиреч, почти всеки четвърти пост под статията за Навални беше негов,

 

и на въпроса доволен ли е от заплащането, почна да говори за лексикони, млади години....

 

Брои си парите човека, къде да е :)))))

 

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш