facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

F-16 и МиГ-29 летят над България в учение Тракийска пепелянка

Това е най-мащабната летателна тренировка и е с участието на Канада, САЩ, Румъния, Гърция
2 781
 Локхийд Мартин

Канадски и американски изтребители F-16 ще летят заедно с български МиГ-29 над България. Българските военновъздушни сили (ВВС) ще бъдат домакин на международната летателна тренировка "Тракийска пепелянка - 2020", която ще се проведе от 14 до 25 септември 2020 г. във въздушното пространство на страната ни, съобщава министерството на отбраната.

В съвместните полети ще участват сили и средства от Кралските канадски военновъздушни сили, както и от военновъздушните сили на Република Гърция и на Румъния. През втората летателна седмица ще се включат екипажи от ВВС на САЩ в Европа със самолети F-16, които ще се пребазират в авиобаза Граф Игнатиево на 18 септември 2020 г.

От българска страна участват военнослужещи от базата за командване, управление и наблюдение, екипажи на изтребители МиГ-29 и учебно-бойните Л-39 от авиобаза Граф Игнатиево, вeртолети Ми-24 и AS-532 Cougar от авиобаза Крумово и формирования за противовъздушна отбрана от състава на ВВС и Сухопътните войски. 

F-18 на Кралските канадски военновъздушни сили ще оперират от северната ни съседка Румъния. F-16 и МиГ-21 Lancer на румънските ВВС и ВВС на Гърция с техните F-16 ще провеждат полети с излитане и кацане от своите бази за постоянна дислокация. 

Съгласно сценария на тренировъчните бойни действия, българските ВВС ще усъвършенстват подготовката си в отбранителни и настъпателни въздушни операции съвместно със своите коалиционни партньори. Групировки за Противовъздушна отбрана (ПВО) от състава на Военновъздушните сили и Сухопътните войски ще защитават територия и обекти от критичната инфраструктура на страната ни от действията на смесени авиационни групи, които ще симулират нанасяне на удари.

Планът на тренировката предвижда сложността на изпълняваните задачи да нараства с хода на тренировъчните действия и да обхване изпълнението на специфични за родовете авиация и ПВО задачи, твърдят от българското МО. Ръководител на летателната тренировка от българска страна е командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров.

"Тракийска пепелянка - 2020" е най-мащабната за тази година международна летателна тренировка с участието и домакинството на българските Военновъздушни сили, която ще предостави на участниците възможности да генерират богат опит при реално взаимодействие в международна среда.

56

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България изгони още двама руски дипломати по обвинение в шпионаж

24.09.2020

Обновена

10735 188
Картонени корони "в чест" на клетвата на Лукашенко

24.09.2020

896 30
САЩ разшириха списъка с антируски санкции

23.09.2020

2140 25

Коментари

Страници

hamel

Канадски и американски  F-16 ще летят заедно с български МиГ 29 над България.

Защо? За да изразходят ресурса на самальота ни?

 

аиг3

Нарича се учение. При това с много по-добре подготвени и обучени ВВС. Именно Радев го въведе това общуване и направи България любимо място  за американските пилоти, които да тренират срещу съветски машини. Каквито има още останали из разни държави. Пък нашите се учат на съвременен въздушен бой. Иначе ако ще пестим ресурса, след военното училище да си седят на земята и да не тренират

.

Mihail Mihaylov
снимка на Mihail Mihaylov

Нашите с и двата ли самолета ще участват?

Диагностик

Однако если оценивать эти промахи как отражение боеготовности бронетанковых войск России, то получается прискорбная картина. Два экипажа не в состоянии поразить неподвижную цель даже двумя выстрелами. Собственно, не только цель неподвижна, но и танку не приходится стрелять сходу, когда орудие стабилизируется в пространстве гироскопической подвеской.

Хочется надеется, что из этой истории будут извлечены правильные выводы. И будет принято решение, которое повысит боеготовность бронетанковых войск. И еще — очень важно то, что этот, признаемся, позор был явлен публично. И заболтать его, спустить на тормозах не получится. И решения будут приняты, и эти решения начнут реализовываться самым энергичным образом.

Первая реакция у зрителей биатлонного ролика вполне естественна и абсолютно идентична реакции зрителей на спортивных трибунах: МАЗИЛЫ! То есть у трех из четырех танковых экипажей слабая стрельбовая подготовка. Потому и не в состоянии точно направить ракету в цель.

Однако если это так, то необходимо расформировывать бронетанковые войска и набирать новый личный состав. Потому что на танковый биатлон берут только лучшие экипажи. И если лучшие из лучших — мазилы, то можно себе представить, какой уровень подготовки у «обычных» танкистов.

Boris65

Едвам Едвам от Сталинград се домъкнаха до Берлин! 

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Какви са тия пепелянки?Ми тя лази, не лети.Това да не е учение на сухопътните сили?За ВВС би трябвало да е някоя птица.Примерно ''тракийска кукувица''.Може и папуняк.

Mаndalorian

Какви са тия пепелянки?Ми тя лази, не лети.

Ама хапе! Лошо! А пък пепелянките F-16 Block 70 "Viper" летят, и то много добре! Сичкото тавариш, барабар с русоподложния ни пРезидент, много се вкисна, че ще имаме такива...

ловkия

"Тракийски петел" е най-удачното име за това учение.

Петелът скача връз плета, започва неудържимо да кукурига, да пляска с крилца и да вири юмруче, та белким некоя кокошка го забележи.

И тя го забеляза, преди четри години некъде... 🐓

paragraph39

/:/ ...българските ВВС ще усъвършенстват подготовката си в отбранителни и настъпателни въздушни операции съвместно със своите коалиционни партньори...

........................................................................................................................

От кого ще се отбраняват?!

И, най-вече, кого ще НАПАДАТ?!

А?!

 

Генерал Съсзеле

Как кого.

Петколонни партенки разбира се.

ловkия

От кого ще се отбраняват?!

И, най-вече, кого ще НАПАДАТ?!

А?!

Питаш втория съпруг на Г-жата, нали? 

майоp

Ти не беше ли втори съпруг на зайчето?!

 

hamel

Ми ако руснаците искарат Кримски щъркель (аист) , във вида Калибер

риболовец 5

   Ще ти направят кефа, като ни остъклят.

Антей

 

Ми искали сме усилване охраната на въздушното пространство от САЩ.

 

Това съобщи бТВ Г.Наплатанова, след учението "Тракйско лято".

 

И ето - усилваме.

 

Сухопътните войски ще се усилят ли?!

 

За война ли ще тренираме, що ли ...

 

Много неприятно и излишно напрежение ...

 

☝️

Джанго
снимка на Джанго

Що ще канада и сащ наоколо?

Джанго
снимка на Джанго

А "чофката на деса  "

най най удачно.

usmivko

Не ви ли прави впечатление,че  не се споменава Турция?  Гърците се забатачиха с още 20 млд. за Миражи, Турция провежда самостоятелно учение край Либия! А нета е пълен със заплахи за кофликт Франция- Турция, само редакцията избягва тази тема.

hamel

Ще ти направят кефа, като ни остъклят.

А меня за шо? 😂

Калиберите, друг мой, са високоточни камъци - удрят дето си требе. А не, като онаа американска брадвичка дето паднА нейде в Шоплука 😎

ловkия

Не ви ли прави впечатление,че  не се споменава Турция?  Гърците се забатачиха с още 20 млд. за Миражи, Турция провежда самостоятелно учение край Либия! А нета е пълен със заплахи за кофликт Франция- Турция, само редакцията избягва тази тема.

Редакцията сега е заета да отразява всенародните въстания в цяла България и в много традове по света, не я търси да ти отразява такива дреболии като обтегнатите отношения м/у Турция и САЩ и приятелството м/у товарищите Жужо и Ердо.

 

paragraph39

ловkия

§39: От кого ще се отбраняват?!

И, най-вече, кого ще НАПАДАТ?!

А?!

.......................................................

Питаш втория съпруг на Г-жата, нали?

.......................................................................................................................

Питам министъра на отбраната, началника на Генералния щаб и началника им/премиерът/ на НЕнародната/след 1989 г./ "демократична" Република България!

Плюс Знаещите форумци тук питам! Ако си от тях, отговори, а НЕ ми задавай нефелни и инфантилни въпроси/!

 

hamel

Фпрочем, като споменах "високоточни камъци", некой от вас гледА ли безпилотния финиш на полета на Бурана в 88-ма, май беше - точност < 1 м. А ся се изфърляте за друндулетите на Мъск! 

sikoma

И сметната с български ЕИМи.

usmivko

 приятелството м/у товарищите Жужо и Ердо.

 

Ловки калинки, танковете на Турция са немските Леопард 1 и 2, подводниците са по немски лиценз тип 209 и 214, продължават и производството на Ф-35, самолетоносача е испанско производство, но ти си пиши за Жужо, нали трябва да следваш опорката.

 

Джанго
снимка на Джанго

https://bnr.bg/post/101339275/knigata-drugiat-11-septemvri-ni-potapa-v-chili-ot-70-te?fbclid=IwAR36EH2A73IfLVhdSnppkm9f-kfHCpQPFrF4ba8PmN4X6ZyVvRbPtHBG57s

hamel

самолетоносача е испанско производство

Какво производство треба да е, че Цирконът да не го излови? Марсянско?

bD

Ще изкарат акъла на кокошките. Купете си яйца още утре.

'FranceskRivalta'8

Как дерьмократите ликвидираха най-силните ВВС на Балканите

 

БЪЛГАРИЯ ЛИКВИДИРА 400 БОЙНИ САМОЛЕТА И ЗАКРИ 9 АВИОБАЗИ

http://www.vestnikataka.bg/2014/10/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b0-400-%d0%b1%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%b8/

БОЯН  АСПАРУХОВ
 

аиг3

Брей, изненадващо за в.Атака статийката не е чак толкова зле. Може би защото човекът не е бил особено запознат та просто е плякал информацията, която е взел оттук-оттам.

Както добре е написал, повече от половинат от леталата са Миг-21. Остарели към онзи момент. Всъщност и сега има (или доскоро имаше) на въоръжение Миг-21 но от последните версии. Тоест тая огромна бройка е гарантирала основно разходи без особена бойна ефективност. Е, срещу сърбите и румънцит е ставало, че те са били още по-зле . Миг 23 се задържат до края на 90те. Също стар към онзи момент самолет, макар и не чак толкова. Но много сложен и скъп за поддръжка . А и изисква доста качества от пилотите-разбирай опасен. Румънците също бързо го разкарват, а и останалите държави от СИВ. Су-22 вършеше работа и се задържа най-много от всички тези. Всъщност, както и да го мислим, нямаше как да пазим тия самолети досега, просто защото щяха да са купчина скрап.  Реално, в момента се експлоатира най-съвременното. Миг-29, Су-25 и най-новите Миг-21, които вече са съвсем несъстоятелни и не ги знам колко летят изобщо. И да си представим какъв бюджет трябва да имаме за авиация с 400 летателни апарата, което е численост за държава от порядъка на Италия и 100 000 армия. Половината разходи на държавата трябваше да са за това. 

Джанго
снимка на Джанго

Аз Служих в тези Велики ВВС

 

гнусният чорап има 90% заслуга да ги съсипят  94 г Без да знае командването той се озовава сащ ./още жълт лейтенант💩/

след няколко месеца през турция се връща с американския военен аташе  и уж завършил някакво си училище.

чорапа няма 1 сек боен опит.

 

А негови връстници имат.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш