facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Филчев се размечта за промяна в Конституцията заради приватизацията

Според бившия главен прокурор това бил единственият шанс да няма давност за тези престъпления, но сам признава, че това е "на границата"
1182
 Снимка: Архив

Бившият главен прокурор и настоящ професор по наказателно право Никола Филчев посъветва да се направи промяна на Конституцията, с която да отпадне проблема с давността за престъпленията в приватизацията. В същото време самият той обяви по БНР, че това е "на границата". Интервюто е доста странно. Филчев не позволява на водещата да му задава въпроси, твърди, че е отишъл да направи изявление и накрая напуска студиото.

„Трябва да се търси решение на конституционно равнище. Тогава обаче идват принципите на правовата държава, общовалидни за всички страни в Европейския съюз. Това е принципът за правната сигурност. Съгласно него не може да се влошава положението на гражданите с обратна сила. Но веднага, казва Европейската комисия, може, по изключение, ако е нужно според тяхната формула, за постигане на целта, и ако бъдат съобразени правата на засегнатите. Възможно е да се промени Конституцията и да се увеличи давността, и да се предаде обратна сила, но това е на границата“. коментира той. 

"Основният юридически проблем е този за давността“, признава Филчев, главен прокурор 1999 – 2005 г. и първият главен прокурор, който заговори за проверка на приватизацията. Според него само промяна в закона не е възможна, „тъй като има основен принцип в Наказателния кодекс, който забранява да се предава обратно действие на по-тежкия и по-неблагоприятния закон“. Затова и предлага промяна в конституцията. В основния закон е записано единствено, че "не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира и човечеството". Очевидно Филчев иска да се прибавят и тези свързани с приватизацията. Като се имат предвид сходните виждания и действия на Филчев, и Гешев, както и хвалбите, които си разменят, вероятно бившият главен прокурор опипва почвата.

Той обаче така и не казва как точно подобен подход  ще преодолее основното правило в наказателното право, че винаги спрямо обвиняем или подсъдим се прилага по-благоприятният закон, действал по времето на съответното деяние. И как точно дори конституцията ще заобиколи това правило. Освен това той не разяснява  за какво мнение на Европейската комисия става дума, свързано с ретроактивното действие на закона. 

През 2017 г. и ГЕРБ заговориха за промени по отношение на давността, но после бързо се отказаха. Роля за това изигра и обстоятелството, че през 2015 г. по предложение на депутати от Реформаторския блок и с гласовете на ГЕРБ отпадна давността за престъпленията на комунистическия режим. Главният прокурор Сотир Цацаров обаче сезира Конституционния съд и той отмени решението на парламента.

Иначе Филчев обяснява сега, че „главният прокурор ще има трудности от организационен характер по време на проверката на целия приватизационен процес и на последващия контрол". Това той твърди като коментар по повод нареждането на сегашния шеф на обвинението Иван Гешев към ДАНС да извършат пълна проверка на цялостния приватизационен процес. "Нужна  е обща методика, която да се прилага от всички проверяващи органи", твърди той.

Филчев не пропусна възможността да си го изкара на Иван Костов: „Управлението на Иван Костов е катастрофа, той превърна тази приватизация в хищническо разграбване… Костов промени Гражданско-процесуалния кодекс и отне правото на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки. Когато прокуратурата отказа да обслужва приватизатора Костов, аз му казах, че няма да служа на него и на управляващите, а на закона и на държавата. Тогава той се опита да превърне прокуратурата в агенция към Министерския съвет. Сезирах Конституционния съд, който заяви, че конституционният модел на държавата, включително и съдебната власт, може да се променя само от Велико народно събрание“.

 

 

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата е новата ПР служба на властта
Гешев ще освети приватизацията на "Кремиковци" до дни

04.03.2020

4316 36
Не може със закон да се възкреси изтекла давност, смята юрист

01.03.2020

2495 16

Коментари

Billy-Joe Winchester

Костов си го избра.

momon

https://bnr.bg/post/101227548/prof-nikola-filchev-...

Плод-зеленчука след като започнаха да му задават неудобни въпроси, довърши арията си и напусна студиото. ?

momon

Фарсът е пълен. Ревизоро герой в друга пиеса. "Три часа Емил Димитров стоя под прозорците на администрацията на ТЕЦ „Бобов дол“, отказва да слезе от колата, чакал Гешев, замина, без да разговаря с никой" 

https://4vlast-bg.com/archives/357170

Хората полудяха!

 

 

slavabg

еле па и служебното правителство на Президента, ако може да се премахне, приватизацията не е толкоз спешна, нъл тъй? 

Kolio1968
Не знам защо се дава трибуна на освидетелствани луди да говорят небивалици в национален ефир?
полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

....сухореченската сестричка изока ли се вече по темата? ...питам за един Приятел, не за друго, даге...

d5555

Управлението на Иван Костов е катастрофа, той превърна тази приватизация в хищническо разграбване…

-------------------

Прав е човека!По него време седесарите станаха богати хора.

ГАМЕНЧЕТО

Дали се задава голем глад.

Изпуснато питомно ха гони филанкишията.

Прави лошо впечатление че някои сега отварат уста все едно се събуждат от дълъг тридесет годишен сън и не  са били нито прокурори, мин.пред. и проч. 

Абе хамерикански наблюдатели.

Magi

Филчев имаше достатъчно време  да ревизира приватизацията , а сега моля да не се обажда.

paragraph39

ГЛУПОСТИ на търкалета!

НЕ може/ и НЕ трябва!/ да има давност за ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ на ЩЕТИТЕ, причинени другиму чрез престъпно деяние! Още повече, пък, ако извършителят се е облагодетелствал материално и облагите са станали част от Имуществото му!

ДА, може/ и трябва!/ да има давност за наказване на ЛИЧНОСТТА на извършилия престъпно деяние, но НЕ и за  ЩЕТИТЕ, пречинени другиму/ в т.ч. и на Държавата/ от извършеното престъпно деяние!

КАЗАХ!

 

stirlitz

не знам дали българската история познава по- голям отпадък в правните среди от това недоразумение филчев. Нагъл, безскрупулен мафиот!

paragraph39

stirlitz,

/:/ не знам дали българската история познава по- голям отпадък в правните среди от това недоразумение филчев. Нагъл, безскрупулен мафиот!

........................................................................................................................

Сам "мафиот" НЯМА!

Има Мафия, участници в която са мафиотите! "Мафиотите си отиват/умират/, но Мафията остава!"...

Кой е "капо ди тути капи", главата, главатарят на Мафията, в която Филчев е "мафиот"?! Кой го назначи за главен прокурор!

Само пиТам- не пиПам!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×