facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Фирми за бързи заеми тормозят длъжници въпреки извънредния закон

Управляващите изобщо не са предвидили санкции за "нетолерантни" кредитори
4 187
 Илияна Кирилова
Депутатите така и не съумяха да защитят адвекватно дължниците.

Мерките, които управляващите приеха в защита на длъжниците, които не могат да покриват задълженията си в условията на кризата, се оказаха без никакво покритие. В закона за извънредното положение няма предвидени санкции, които да възпрат кредиторите, ако се опитат предсрочно да си съберат вземанията или да наложат лихви. Това става ясно от отговор на финансовия министър Владислав Горанов на парламентарно питане от депутата Кристина Сидорова (БСП).

В писмото си до министъра Сидорова разказва, че получава все повече сигнали от граждани, сключили договори с небанкови финансови институции за потребителски или ипотечен кредит. Хората се оплакват, че кредиторите им са ги заплашвали със съд, ако не погасят просрочени задължения. Това влиза в противоречие със специалната разпоредба на извънредния закон, защитаваща длъжниците, посочва соцдепутатът. И пита какви санкции ще бъдат наложени на онези, които го нарушават.

Въпросният текст – прословутият чл.6 от закона, след последната му редакция гласи, че заради забавени задължения на граждани и юридически лица няма да се начисляват лихви и неустойки, задълженията няма да бъдат обявявани за предсрочно изискуеми, договорите няма да бъдат разваляни, ако не се изпълняват, и няма да могат да бъдат изземвани вещи. Тези мерки важат само за длъжници по договори за кредит и други форми на финансиране (факторинг, форфетинг и др.), предоставени от банки и финансови институции по Закона за кредитните институции, и по договори за лизинг. Както и когато вземанията са придобити от други банки, финансови институции и трети лица – като тук влизат колектори и фирми за бързи кредити, твърдяха депутатите при приемането на разпоредбата.

Горанов отговаря, че няма правомощия да контролира визираните в разпоредбата кредитори. Затова поискал информация от БНБ. От централната банка отвърнали, че към момента (писмото на министъра е от 13 април) няма постъпили оплаквания от граждани. Това обаче засяга само финансови институции, вписани в публичния регистър към БНБ, воден по Закона за кредитните институции. Тоест, за всички останали финансовото ведомство и БНБ не могат да кажат нищо.

Интересното идва, когато Горанов коментира наказанията за нарушителите. А такива санкции въобще не са предвидени в закона, посочва финансовият министър. „Разпоредбата урежда ограничаване на последиците от забава в отношенията между частноправни субекти – страни по договори за кредит или лизинг”, отбелязва Горанов. И препоръчва, при неспазване на закона от кредиторите, засегнатите длъжници да подават жалби до Комисията за защита на потребителите (КЗП), ако става въпрос за потребителски или ипотечни кредити. „Наред с тази възможност, засегнатите лица могат да търсят защита и обезщетение за евентуални вреди и по общия ред”, допълва той. А в случай на принуда или сплашване – да търсят правоохранителните органи, завършва Горанов.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кризата сви печалбата на банките с над 37%

02.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

1337 9
Властта крие какви такси плащат хазартните фирми

26.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

2960 42
Управляващите обещаха край на проблема с „вечния длъжник”

25.06.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1947 16

Коментари

indiec

Галеното дете на държавата, на което всичко му се прощава (разбирай, небанкова финансова институция - мутри).

 

Талибан

Ако Горанов го бяха претрепали на онова кръстовище, народът щеше да вдигне паметник на извършителя.

Паткан

Сегашната власт произхожда от мутренските групировки.

И като такава няма как да отреже клона на който седи.

inventus

Надявам се скоро да чуем за нападения извършени над офиси и персонал на колекторски фирми. Това май остава единственият начин да им бъде въздействано след като държавата не може и не иска да им въздейства поне малко да се кротнат.

greenville

Никой няма да им посегне. Най- голямата фирма за бързи кредити е под крилото на младата, едрогабаритна надежда на сараите, дарил толкова много в борбата с вируса.

geni1

Това ли е държавната политика ?

Интервал

Министър Влади е пропуснал да препоръча и третата възможност при неспазване на закона от кредиторите - потърпевшите да се оплачат на арменския поп. Също толкова полезно.

sega_reader

Забравил си да дадеш адреса: гр.Плавдив -4000 за Бедрос.

Zahary Petrov

Един калашник с няколко пълнителя също върши работа ;)

vvatkov

  Мутра на мутрата зъб не избива. (Гарванска модификация на популярна поговорка.)

Влез или се регистрирай за да коментираш

×