Quantcast
Франтишек вече не иска да е шеф на спецапелативната прокуратурата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Франтишек вече не иска да е шеф на спецапелативната прокуратурата

2 367
 lex.bg

Единственият кандидат да оглави Специализираната апелативна прокуратура - Димитър Франтишек Петров, се отказа от състезанието. Изслушването му беше насрочено за 25 ноември. От дневния ред за заседанието на прокурорската колегия обаче се вижда, че на 19 ноември той е депозирал отказ от участие в процедурата за заемане на длъжността. Не се сочат мотиви. Личният, професионален и управленски опит бяха посочени от Франтишек като мотивация за участието му в конкурса.

Франтишек поиска да оглави спецапелативната прокуратура през юли, малко след като подаде оставка като шеф на долната инстанция - спецпрокуратурата. Тогава главният прокурор Иван Гешев обясни единствено, че е "възникнал проблем, който му пречи (на Франтишек, бел. ред.) да се концентрира върху дейността си като ръководител".

Спецапелативната прокуратура е без титулярен шеф от март 2018 г., когато Даниела Попова подаде оставка.

След няколко провалени конкурса, този, в който Франтишек участва беше четвърти поред. Сега Висшият съдебен съвет ще трябва да открие нова процедура.

Спецпрокуратурите и спецсъдилищата се занимават с делата за организирана престъпност и за корупция по високите етажи на властта. Те бяха създадени от ГЕРБ през 2011 г. и оттогава над тях тегнат съмнения, че така се концентрира политическият натиск върху няколко институции на съдебната власт с цел по-лесен контрол.

Предстои ВСС да избере и шеф на спецпрокуратурата. И за там кандидатът е един - Валентина Маджарова.

 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдът обяви ареста на Пламен Бобоков за произвол

18.01.2021

5670 34
Прокурорският господ ще се избира с обикновено мнозинство

12.01.2021

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3591 13
Евродепутатите утре пак ще обсъждат демокрацията в България

07.01.2021

1822 6

Коментари

Epikur

 

  Франтишек е един от главните герои прокурор-бандити, в първата част на "8-те джуджета". 100 % престъпник с прокурорска бухалка. Който е изгледал в Ютуб драмата на онзи асансьорен бос на който са отнели бизнеса, няма как да не приеме моя коментар.

Льо Клер

Някога, "преди сто лета", съученичка, която изпитваха по география, нарече град в ГФР, "Франтишек на Майн". Сетих се, като стана дума, къде отива нашият прокурор Франтишек. 💨

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Мдааа, у нас вече и изборите с един кандидат се провалят...

Диагностик

Проветрива длъжност.

Светозар

Той и г-н Гешев не искаше да става главен прокурор, ама ГЕРБ като му го възложиха като партийно поръчение, не можа да откаже.

Льо Клер

Една от най-новите приказки за костенурчето Франклин - "Франлин има лош ден". Ааа той бил Франтишек!

Влез или се регистрирай за да коментираш