Quantcast
ГДБОП: Парите от АМ "Хемус" са отишли при един човечец | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ГДБОП: Парите от АМ "Хемус" са отишли при един човечец

Няма срутване на магистралата, ние сами бутнахме насипа, за да укрепим срещу подпочвени води, твърдят строителите
38 260
 bTV
Срутването не е 600, а 46 метра, и ние го направихме сами, за да укрепим подобре срещу подпочвените води, твърдят строителите

Изтеглените в брой общо 60 млн. лв., предназначени за строителството на ЛОТ 6 на магистрала "Хемус", са били занесени на един човек, който впоследствие ги е предал на друго място. Това обясни пред "Нова тв" зам.-директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Любомир Николов, който нарече усвоителя на огромната сума обикновен човек, дори човечец.

Той потвърди разказаното вчера на пресконференцията на вътрешния министър Бойко Рашков - че държавните пари за строителството на участъка от "Хемус" са били отпуснати на "дружество с богат опит в изграждането на пътища, но нека да го запазим в тайна, защото текат процесуални действия". След това въпросното дружество ги превело на друго, а то на свой ред на пет кухи фирми, чиито собственици и пълномощници са "лица от криминалния контингент, с нисък социален статус и полуграмотни хора" - всички те били задържани за 24 часа и разпитани (вижте схемата в снимковия материал). 

"Нашето разследване стигна до тези фирми фантоми, които, странно за нас, са изтеглили тези суми в деня или на следващия ден след тяхното постъпване (в банката). Странно е и обединяването на всички тези суми в едно лице, което също сме установили. Това лице няма политическа кариера, не сме го засичали в такава негова дейност. Няма и богата строителна биография. Това е лице, което е наето или му е поставена задача да усвои тези средства или да пренесе тези пари. В общи линии биографията му е на един нормален човек. Човечец... Не смятаме, че той върти схемата", заяви Любомир Николов.

Той каза също така, че лично не се е уверил в начина на пренасяне на 60-те млн. лв.

"Ние не сме изказвали такава теза, че тези пари са сложени в чували и сакове, може би е предположение на участниците във вчерашната пресконференция (на министър Рашков). Но една сума от 1.5 млн. лв. (б.р. - на такива "порции" се твърди, че са теглени парите) не може да се пренася в джобовете и най-вероятно се предполага, че са пренасяни в куфарчета, чували, сакове и т.н. - добави зам.-шефът на ГДБОП. - Парите са теглени кеш, без предварителна заявка, като е плащана съответната такса от 20-30 хиляди лева на теглене".

Той потвърди, че се знаят и банката, от която са теглени парите, както и държавата, към която са изпратени, но също ще ги запази в тайна заради следствените действия.

Николов категорично заяви, че няма никаква политическа връзка с разкритията за схемата с АМ "Хемус", които бяха направени десетина дни преди изборите. И предупреди, че това дело вероятно няма да бъде приключено бързо, защото е с "доста голяма фактическа и правна сложност - трябва да се назначат финансови, счетоводни, данъчни експертизи и след това прокуратурата ще прецени на кои лица ще повдигне обвинение."

Зам-шефът на ГДБОП Любомир Николов замести на пожар в студиото на телевизията началника си Калин Стоянов, който трябваше да е гост, но е бил командирован по спешност в Шумен по повод започналата проверка на срутения участък от лот 5 на автомагистрала "Хемус".   В петък министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че е срутен участък от около 600 метра (става въпрос за отсечката Белокопитово-Буховци). Тази сутрин обаче представител на изпълнителя на проекта - инж. Асен Тодоров, категорично отрече това.

"Няма срутване, няма свличане. Съоръжението си е здраво. И не става въпрос за 600 метра, а за 46 метра" - каза Тодоров. - Ние сами го срутихме, от месец и половина отнемаме от насипа, за да изградим допълнителни укрепителни мероприятия, защото открихме високи подпочвени води. Преценихме, че е по-адекватно и добре да го срутим, за да отводним. Отсечката не беше напълно завършена и когато се установиха високите подпочвени води заради проливните снеговалежи и дъждове, се прие да се направят допълнителни мероприятия".

„Смятаме, че преди на мястото, където сега е тази дупка, е имало насип, асфалтово покритие, маркировка и мантинели. За нас е странно защо изглежда така в момента“, обясни днес пред БНР старши комисар Мариан Михайлов, директор на Областната дирекция на МВР в Търговище по повод започналата проверка на новостроящата се отсечка между Буховци и Белокопитово. Сформирана е комисия по случая с представители на МВР и МРРБ.

Още

Борбата с корупцията остана за някой друг живот
Борислав Михайлов е бил на разпит в ГДБОП

22.06.2022

555
Разследването за корупцията на "Капитан Андреево" е пред провал