facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ хареса идеята на ДПС за ценоразпис за НСО

"Не знаем за такава практика по света", обясняват от службата защо са против предложението
4 552
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
При инцидентните си появявания в парламента депутатът и крупен бизнесмен Делян Пеевски е с охрана от НСО.

ГЕРБ не възразява срещу законодателните идеи на ДПС, които биха узаконили странната частно-държавна охрана на почетния председател на движението Ахмед Догат и на депутата Делян Пеевски. Това става ясно при преглед на становищата по законопроекта на Министерството на финансите и МВР. Затова може да се предположи, че предложенията на председателя на движението Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и самия Пеевски ще минат през парламента.

Проектът бе внесени в началото на годината. Четиримата предлагат за охраната си да плащат народни представители, членове на семействата на президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя, както и други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в страната. Тези категории лица не ползват задължително охрана. По закон тя им се осигурява "при конкретна застрашеност". Решението за това взема комисия, в която влизат председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. 

МВР няма забележки и предложения по проекта, се казва в отговора на министър Младен Маринов до парламента. Предложението е въпрос на законодателна целесъобразност, пише финансовият министър Владислав Горанов. Той има възражение само за формата на документа, с който ще се регламентира плащането, като посочва, че функциите и дейностите на НСО не попадат в обхвата на Закона за държавните такси. Горанов обръща и внимание, че вносителите на проекта не са отчели хипотезата някой да не може да си плати охраната и да я откаже по тази причина. "Това би създало предпоставки за опасност. Затова трябва комисията, която решава за охраната, да преценява и дали застрашените лица могат да си я позволят. Ако нямат възможност, трябва да я ползват безплатно, смята министъра.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев обяснява, че не може да има становище по законопроекта, защото той засягал финансови въпроси, по които агенцията нямала компетентност.

Единственото становище против, което е постъпило в парламента, преди първото четене на законопроекта, е на началника на самата НСО Красимир Станчев. В него се казва, че потенциалният кръг от хора, които биха могли да бъдат охранявани, е 250 души. "Никой не може да прогнозира какво им е финансовото и имуществено състояние, а охраната на НСО "никак не е евтина", посочва Станчев. И допълва, че в момента такава калкулация не се прави. Той също се спира на това, че депутатите от ДПС не са изяснили какво се случва, ако има нужда от охрана, но не може да си позволи. Или ако вече я е приел, а после се окаже, че не може да си плати. Станчев пита дали платената за някои охрана не противоречи на конституцията, според която всички са равни пред закона.

"Ако не дай боже се случи нещо с охраняваното лице, което си е платило, кой ще понесе отговорността - НСО, държавата и т.н.", пише още генералът до депутатите. И допълва, че "от професионална гледна точка не възприемаме идеята. Не сме си представяли, че ще се наложи да охраняваме някое лице срещу заплащане от негова страна, не знаем за такава практика по света".

Станчев напомня, че и в момента в Закона за НСО има норма, която регламентира възстановяване на направените от службата разходи, която можело да се прецизира. Но да се отнася само за държавни институции и международни делегации на държавно ниво, предлага Станчев.

Спецобслужване

Неотдавна "Сега" писа, че НСО ползва 20 автомобила, които не са нейна собственост. Чии са колите обаче, НСО продължава да крият. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви в края на м.г., че партията сама предоставя "коли и техника на НСО от години наред. И за г-н Пеевски, и за г-н Доган. Единственото, което се осигурява, са заплатите, защото ние няма как като партия да плащаме заплати на служители на НСО". От службата обясниха, че плащат горивото и за колите, които ползват безвъзмездно.

Временно и безвъзмездно

И макар че НСО е взела чужди коли - на ДПС, за да вози и пази Пеевски и Доган, в същото време е предоставила 6 от своите автомобили на други ползватели - временно и безвъзмездно. Това става ясно от отговори на  службата на въпроси, зададени от гражданското сдружение БОЕЦ по Закона за достъп до информация. Колите са дадени на болниците "Александровска" и "Лозенец", ЦИК, здравното министерство, Сметната палата и Народното събрание, гласи информацията от НСО, предоставена на "Сега" от БОЕЦ. Горивото, консумативите и ремонтът на автомобилите са за сметка на ползвателите.

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Опозиция у нас и със свещ да дириш, няма да я намериш

30.05.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2406 14
Военен съд остави окончателно подполковника от НСО в ареста

29.05.2020

289
Факторът “Божков” се промъква в политическата игра

26.05.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

11594 8

Коментари

bay Dragan

.....както и други лица, свързани с националната сигурност...

Ето как един " хидроинженер" и лафкаджия намигат поклащайки глава.

bay Dragan

ДПС се издържа от членски внос. Нали ?

inventus

Вече  е извън всякакво съмнение на кого всъщност служи НСО както и МВР. На тези на които беше дадена възможност беспрепятствено да окрадат всичко което принадлежеше на народа и сега има наглоста да си купят и НСО. Въпрос на време е кога ще си купят и цялото МВР а защо не и цялата държава. И ще го направят напълно законно защото те пишат законите. Плахите гласове на няколкото останали честни граждани /като въпросният началник на службата/  че така не е редно бързо ще бъдат смълчани или игнорирани.И един ден ще се събудим като роби. Не само фактически ами и юридически.Лично мен такава държава в която аз и близките ми децата ми внуците ми ще бъдат роби во веки веков не ме интересува. И пръста си дори не бих помръднал в нейна защита и за нейното благо ...ако ще огън да я гори! А огънят е близо...

Тартамут

Държавни крадци, държавна охрана. Логиката е жЕлЕзО

momon

Колко весело и безпроблемно си управляват заедно герб и "опозицията" дпс.

скайспирит

Някой съмнява ли се още КОЙ всъщност управлява държавата? 

Zmeja

Хора от ГЕРБ си осигуряват охраната, очаквайки в скоро време да напуснат властта. Заплащането няма да е проблем. Допускам тарифите за охрана да са като за "социално слаби", а застраховката от порядъка на последните мерки за неотклонение. 

Интервал

Групировки са яхнали държавата и следва логичен извод, че доста други неща са на ценоразпис. Демокрация, напредък и ойроатлантизъм. Цивилизационен избор, дето се казва.
Хубаво е, че на съвременните ойроатлантически ценности да може да се сложи ценоразпис, щото другите бяха някакви рудиментарни абстракции.

bay Dragan

Какво правите ?!

Заради ДПС унищожавате  структури свързани със сигурността !!

НСО охранява президент ,премиер, председател на НС и семействанта им.... Това ,че единият е разведен  не променя закона ! 

Какво ще стане ако съпругата на Премиера не си е заплатила, не се охранява и бъде отвлечена.

На вас ясно ли ви е бе тикви непоръбени !

 

 

Интервал

Бай Драгане, от къде 30 години, законът е нещо пожелателно, а ако много пречи, просто се променя или се приема нов закон. Случващото се днес е напълно закономерно и очаквано.

bay Dragan

Мафията и задкулисието завършва създаването на своя държава .

" Йоще миг - ще падне заветният хълм."

Интервал

Паднал е вече.

inventus

Страх ги е бай Драгане! От страх го правят. Целите на охраната от НСО които сте споменали по горе са само част от официалното им приложение. Неофициалното им приложение е че те дават значимост на статута на охраняваната личност. Имаше такъв прецедент ако си спомняте с един бивш вископоставен функционер на ДПС на когото по някаква причина/може и да е съвсем случайна/снеха охраната за два часа и той тутакси побягна и се укри в едно влиятелно чуждо посолство. И на другият ден вече беше никой.Те считат че такава опасност грози всеки от тях и искат да я минимализират чрез откраднатите от нас пари.От тази гледна точка се разбира доколко партиите и техните висши функционери са вредни за България.Дето се вика ...колкото им файдата толкова и зарара...че и повече!

Скрудж

какво се случва, ако  има нужда от охрана, но не може да си позволи. 

Същото което се случва с баба и дядо на село, които имат нужда от охрана, но не могат да си я позволят. Обират ги и ги трепят посред бял ден.

 

Станчев пита дали платената за някои охрана не противоречи на конституцията, според която всички са равни пред закона.

А безплатната охрана за някои не противоречи на конституцията, според която всички сме равни пред закона 

sega_reader

Дано дойде ден, в който всички, които са ползвали охраната на НСО заплатят със задна дата всичко по ценоразпис.

Ако не могат да заплатят - затвор.

Нали така е в белите държави, неокупирани от мафията.

bay Dragan

 Хубаво е в това издание на "Сега" да има дежурни журналисти които " на минутата" да вземат отношение и публикация на теми будещи недоумение с антинародния си характер.

 Ето това е пример, и досега трябваше журналист с акъла си да анализира това ДПС предложение и веднага редакционна  публикация след статията. Иначе - след дъжд качулка.

А не да се трият мнения на колеги,  които остро се възмущават, да им се набиват чемберите със разни ваши наказания.

И това е защото нас никой не ни чете, но  една ваша мълниеносна публикация най-малкото е ,че ще ги сепне.

 

Zmeja

НСО е с бюджет от 44 милиона лева за 2020 година. Малко над половината от тези 44 милиона са за заплати, другото е за коли, гориво, имоти, които НСО стопанисва.

Каква ли би трябвало да бъде тарифата за охрана на лица, на които не се полага по закон "безплатна" охрана? А и НСО трябва да има някаква печалба, нали ще я правят "търговско дружество".

В ефира на Дарик радио Радев заяви, че е готов да се откаже от охраната си, както и че е необходимо да се преразгледа списъка за допълнителни охраняеми лица - извън тези, които заемат висши държавни постове. 

https://www.dw.com/bg/%D0%BD%D1%81%D0%BE-%D0%B4%D0...

BoulevardDudukov

И сега ко? Ще можем да си запазваме НСО за сватби, абитуриентски балове, ергенски партита? Нещо като дринк енд драйв, само че по-така... возиш в черна лимузина, с буркана и мигалките стигаш по-бърже вкъщи (стадото те гледа с немощ и завист как минаваш през задръстванията), глиганите на входа на дискотеките момчетата ще омаризят, ако ти се правят на много важни, и - забравих - на концерта на Анелия ще можеш да лепнеш по една петдесетолевка по челата на охраняващите те офицери. След запоя - задължително пуцанье с патлаците във въздуха.

 

Гнус и отврат. Това само комплексиран (и уплашен) селяндур може да го измисли. Ако тези законопромени се приемат, на мястото на служителите на НСО бих конспирирал целият щатен персонал колективно да подаде молби за напускане, да ги видим тогава какво ще правят умниците от ДПС и ГЕРБ - със служба за охрана, в която няма кой да те охранява?!?

 

"Станчев пита дали платената за някои охрана не противоречи на конституцията, според която всички са равни пред закона." - това е много вярно разсъждение, има поне десет други причини, поради които подобен "модел на финансиране" би би незаконен, да не говорим за аморален и порочен.

 

 

mick

Идеята тука е сигурно.. тия дето нямат пари да не се охраняват и да изчезнат. Или пък да им се даде по една огромна сметка за охрана и да бъдат фалирани.

Mother30

Не виждат ли, че има конфликт на интереси!?

 

Няма ли да спрете най-после с продаването на държавата?

bD

Защо пипат НСО ? Нали има фирма ИПОН.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×