Quantcast
ГЕРБ и Борисов демонстративно бойкотираха извънредното заседание на НС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ и Борисов демонстративно бойкотираха извънредното заседание на НС

Мнозинството отказа да влезе в пленарна зала и отново покри премиера
Обновена
13 641
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Управляващите за пореден път покриха премиера Бойко Борисов да не бъде изслушан в Народното събрание и провалиха извънредното парламентарно заседание днес, което бе свикано по искане на левицата. На два пъти се проведе регистрация на присъстващите в залата, което стана по списъци, заради демонтирането на електронната система, и се оказа, че кворум няма - само 78 народни представители от опозицията.

От ГЕРБ само председателят на НС Цвета Караянчева е в залата, а премиерът Бойко Борисов, който трябва да бъде изслушан от депутатите, също не се появи, което през последните две години стана традиция.

След втората регистрация Караянчева обяви, че заседание няма да има, а представителите на БСП веднага започнаха да скандират "Оставка!". Шефката на парламента пък се обърна към лидера Корнелия Нинова с думите, че поведението им е недопустимо и че дори и социалисти не са се появили на работа. "Стегнете си редиците", посъветва Караянчева. 

РИТУАЛНО САМОУБИЙСТВО

"ГЕРБ и управляващото мнозинство си направиха ритуално самоубийство от страх", коментира по-късно на брифинг в НС Нинова. И допълни: "Да имаш мнозинство в Народното събрание, да можеш да вземеш всички решения, които искаш, а това днес показва само едно - страх от истината, от протеста. Това е поредното доказателство за диктатура в България".

По думите й оправданието на управляващите, че парламентът трябва да работи, за да се приемат важни закони, "днес се доказа като лъжа". Те не искат институциите да работят, каза Нинова, визирайки изказването на премиера Бойко Борисов на конференцията на ГЕРБ преди седмица, в което той обясни, че Народното събрание трябва да продължи да работи, защото трябва да се приемат важни законодателни промени, свързани с икономическата и социалната криза.

"В страната има икономическа криза, от повече от месец сме в политическа криза, но от днес сме и в институционална. Мнозинството бламира парламента и не му даде да си свърши работа. Народът видял нагледно как се руши държавността", допълни Нинова.

Според нея днес Борисов показал как се погазва законът. "Защото раздаването на пари може да се случи само през закона за бюджета. В момента никой в държавата не знае колко са парите в бюджета. Няма прозрачност и гаранции за борба с корупцията, каза още тя.

"За месец Борисов или раздаде, или обеща около 2 млрд. лв. Без план и без критерии. Българи, с вашите пари през последния месец той си купува лично оцеляване и печели време, за да напълни чекмеджето. Държавата е парализирана и единственият изход е оставка на правителството и предсрочни избори", заключи Корнелия Нинова.

Тя обяви, че БСП ще внесе нови подписи за ново извънредно заседание, но първо трябва да го обсъди с парламентарната група.

ПРЕДИСТОРИЯТА

Заседанието бе свикано от председателя на НС Цвета Караянчева в последния възможен момент - по правилник до седмица най-късно трябва да бъде проведено. Според дневния ред народните представители първо трябва да гласуват искане за нова актуализация на държавния бюджет заради кризата с COVID-19 и парите, които правителството ще отпусне борба с коронавируса.

От левицата настояха още премиерът Бойко Борисов да отиде в Народното събрание, заедно с вътрешния министър Христо Терзийски заради насилието над журналисти, протестиращи и партийни активисти по време на Националната конференция на ГЕРБ.

Големият проблем бе дали ще има кворум за провеждането на пленарното заседание, тъй като ако не депутатите от ГЕРБ и патриотите не се регистрират, то ще се провали, което се и случи. Има и друго препятствие - електронната система за регистрация е демонтирана, тъй като трябва да бъде преместена в новата зала в бившия Партиен дом. Затова депутатите ще гласуват с вдигане на ръка, а регистрацията и установяването на кворума ще бъде извършена с подпис. Тя ще започне 1 час преди старта на заседанието, т.е. в 8.00 ч сутринта. В пленарната зала ще има списъци, в които всеки депутат собственоръчно ще се разписва срещу името си.

В същото време около сградата на парламента протестиращите се заканиха да се съберат от рано и да поискат на място оставката на премиера Борисов.

Още

Краят на 45-ото НС: За народния суверенитет и борбата със самодържеца

07.05.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3077
ГЕРБ и БСП заплашиха трайно да блокират работата на парламента

28.04.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

18422
Партиите попаднаха в извънредна ситуация с третия мандат

26.04.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

15905