Quantcast
ГЕРБ и БСП се счепкаха заради Съветския съюз | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ и БСП се счепкаха заради Съветския съюз

2 318
 Илияна Кирилова
Екатерина Захариева

Неочаквано остра разпра възникна по време на парламентарния контрол между външния минстър Екатерина Захариева и депутати от БСП. Причината беше декларацията, която шефът на МВнР подписа в началото на май т.г. съвместно със свои колеги от редица източноевропейски държави и САЩ по повод 75 години от края на Втората световна война. В документа критично се наблягаше на насилственото присъединяване на Източна и Централна Европа към съветския блок след войната.

Това не се хареса на социалистите, които поискаха от Захариева обяснение защо е подкрепила документа. „Като народни представители в парламентарната република България, научихме за това от медиите ... Съдържанието на декларацията е спорно от гледна точка на дипломацията, най-малкото защото обвиненията към Съветския съюз съдържат спорни исторически факти, които водят до неправилни исторически интерпретации”, упрекна я червеният депутат Александър Паунов.

Захариева контраатакува, че левите поставят под съмнение „историческата истина за тоталитарния режим 30 години след падането му”. „Наистина бившият Съветски съюз и Червената армия дадоха най-много жертви. В същото време народите на Централна и Източна Европа платиха много висока цена – с репресии, със загуба на суверенитет”, поясни външният министър. По думите й декларацията е политически документ, а не международен договор, което означава, че не се налага да се консултира с парламента.

След това Захариева и социалистите наченаха странна и продължителна размяна на въпроси, започващи със „Знаете ли, че ...”, като всеки предлагаше исторически факти в подкрепа на своята теза. Намесени бяха Пиринска Македония и Югославия, положението по фронтовете, следвоенните репарации, претенциите на Гърция и какво ли още не.

„Майк Помпео (американският държавен секретар – бел.ред.) е написал тази декларация, а вие като пудели сте се присъединили ... Нямате подготовка за външен министър и трябва да си подадате оставката”, подигра се накрая с първия ни дипломат Паунов, съпроводен от смеха на съпартийциите си. „Декларацията не е предложена от САЩ, а от Естония ... За мен е много жалко, че в България все още има спор за оценката за тези 45 години. Това е гавра с паметта на хилядите невинни убити без съд и присъда”, отвърна разгневената Захариева.

В нейна защита скочиха и депутати от ГЕРБ, които нападнаха водещия заседанието Кристиан Вигенин от БСП, че фаворизира съпартийците си в дебата. Соцдепутатите пък го упрекнаха, че оставил прекалено дълго време на Захариева да се изкаже. С тази разпра приключи и историческата дискусия, в която се превърна парламентарното питане към външния министър.

Още

Източване, харизване и още по-голямо харизване - ГЕРБ продава болница

17.06.2021

ДИЯН БОЖИДАРОВ

1756
Тошко Йорданов: НАП да провери Владислав Горанов

16.06.2021

11015
"Медиана": ИТН - 24%, ГЕРБ - 21,4%, БСП - 21,3%

16.06.2021

15614