Quantcast
ГЕРБ не иска да се знае колко е плащал за адвокати кабинетът „Борисов“ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ не иска да се знае колко е плащал за адвокати кабинетът „Борисов“

22 293
 Булфото
Николина Ангелкова

Партия ГЕРБ не иска да се знае колко е плащала държавната администрация на външни фирми за адвокатски и консултантски услуги по време на управлението й. Това се вижда от въпрос до премиера Кирил Петков от бившата министърка на туризма, а сега депутат от ГЕРБ Николина Ангелкова.

В парламентарен въпрос до министър-председателя Ангелкова иска списък на обществените поръчки за консултантски и адвокатски договори, проведени от всички министерства и други държавни институции, както и от държавните фирми. От сканирания й в деловодството на парламента въпрос се вижда обаче, че тя на ръка е добавила, че въпросът й се отнася за периода след 12 май 2021 г., т.е. след като вече правителството на Бойко Борисов не беше на власт.

Въпросът на Ангелкова започва с увода, че заради пандемията, "галопиращата инфлация" и постоянно покачващите се цени, гражданите трябва да знаят, че парите им се харчат целесъобразно и при стриктно спазване на Закона за обществените поръчки.

Писменият отговор на премиера Петков се очаква идната седмица.

Практиката да се наемат външни юристи и консултанти не е чужда на ГЕРБ. Само по едно от делата за "Еврофутбол" НАП например е наела адвокат за 430 хил. лв., става ясно от съдебните регистри.

В регистъра на обществените поръчки могат да се видят и други договори за юридически услуги. Столичната община например има такъв от 2020 г. за 420 хил. лв. с ДДС за "предоставяне на специализирани юридически услуги в областите околна среда, строителство, енергетика, европейско финансиране, в т.ч. държавни помощи, публично-частно партньорство, търговско и административно право, по въпроси, свързани с изграждането и експлоатацията на Инсталация за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на RDF".

Още

Въпреки съпротивата на ИТН кабинетът приема плана за еврото

27.05.2022

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

3064
Кирил Петков към ДПС: Защитата на Пеевски е единственият ви фокус

27.05.2022

1435
Петков в Давос: До края на 2022-ра ще станем независими от руския газ

25.05.2022

Обновена

1433