Quantcast
ГЕРБ не отстъпва от идеята за спецпрокурор, който да разследва Гешев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ не отстъпва от идеята за спецпрокурор, който да разследва Гешев

Правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента
407
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Красимир Ципов от ГЕРБ

Мотивите на президента срещу промените в Наказателно-процесуалния кодекс не успяха да разколебаят управляващите, че трябва да има специален прокурор, чиято единствена задача е да разследва главния прокурор и неговите заместници. С 12 на 7 гласа днес правната комисия в парламента преодоля ветото на държавния глава.

Според Румен Радев приетият в края на януари закон не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор. С въвеждането на нова длъжност "прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник" се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона, смята президентът.

За последната година и половина това е трета различна законодателна инициатива на управляващото мнозинство, която се опитва да намери решение на проблема. Люшкането между различни институционални варианти явно показва, че проблемът е сложен, концепцията за решението му все още не е избистрена и дебатите трябва да продължат в експертен кръг, обяви президентът.

Красимир Ципов от ГЕРБ обаче е категоричен, че управляващата партия ще подкрепи своя законопроект отново и в пленарна зала. Христиан Митев от "Обединени патриоти" също каза, че ще гласува против ветото.

Спорът между опозиция и управляващи се разрази най-вече около това дали при евентуално извършване на престъпление главният прокурор да бъде съден от Специализирания наказателен съд. Според депутата от БСП Крум Зарков това противоречи на решение на Конституционния съд от 2011 г., което казва, че специализираните съдилища не са извънредни, единствено когато разглеждат дела с един и същ предмет, тоест магистратите могат да придобият някаква специализация. В случая обаче не е известно предварително в какво точно престъпление може да бъде обвинен главният прокурор, че да бъде съден само и единствено в спецсъда.

На този аргумент депутатът Христиан Митев отговори, че след като корупционните престъпления бяха „дадени“ на спецсъда нито президентът, нито БСП са ги атакували в КС.

Освен това Зарков Зарков напомни, че всички – прокуратурата, адвокатурата и Висшият съдебен съвет, са против тези промени в НПК. И заяви: „С годините надзорът за законност се прилага все едно действащата е Конституцията от 1971 г., а не тази от 1991 г. Трябва да бъдат обсъдени в пакет много въпроси – за фактическото влияние на главния прокурор в Прокурорската колегия на ВСС, например и ако тези въпроси не бъдат сложени на масата честно, ясно и почтено, предложения като вашето могат да предизвикат само смях у едни и тъга у други“.

 

 

Още

Парламентът изиска закъснял одитен доклад за тол системата

18.05.2022

109
Прокуратурата още не знае къде са потънали 53 млн. лв. от "Хемус"

18.05.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3875
Опозицията се обедини за оставката на зам.-шефа на НС Мирослав Иванов

18.05.2022

Обновена

ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА, ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3529