Quantcast
ГЕРБ увеличава преднината пред "Продължаваме промяната" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ увеличава преднината пред "Продължаваме промяната"

Изследване на ЕСТАТ също "вкарва" 8 партии в парламента, като ИТН и "Български възход" са на ръба
8 424
 ЕСТАТ

8 партии имат шанс да влязат в следващото Народно събрание, ако предсрочните избори бяха днес, сочат резултатите от последното проучване на изследователската и консултантска компания ЕСТАТ. ГЕРБ води пред "Продължаваме промяната" с 9,3% и получава 26,1% от гласовете. Това е най-голямата преднина, давана на ГЕРБ дотук в кампанията.

След "Продължаваме промяната", която има 16,8%, се подреждат ДПС - 10.3%, "Възраждане" с 10,1%, пети са БСП с 9,3%, а след тях е "Демократична България" с 6,9 на сто. "Български възход" и "Има такъв народ" са близо до 4-процентната бариера с 4,8 и 4,2%.

В подредбата на политическите сили пълна яснота има единствено по отношение на първото място на ГЕРБ. Втората позиция на ПП също изглежда сигурна според данните, но загуба на подкрепа за тях в последните дни на кампанията, както и скрит вот или прилив към "Възраждане", могат да доведат до разместване. Преди около две седмици социологическата агенция даваше преднина от около 5% за ГЕРБ пред "Продължаваме промяната" в битката за следващия парламент. Очакваше и разместване на останалите формации до пето място.

Независимо дали ще е от 6, 7 или 8 формации, следващият парламент ще е силно фрагментиран. Опонентите на ГЕРБ от предходното редовно управление ще бъдат далеч от мнозинство, а за партията на Бойко Борисов, дори като първа сила, ще е много трудно да намери приемливи партньори за съставяне на кабинет, отбелязват изследователите.

Равен брой анкетирани - по 35%, са разделени в положителни и отрицателни отговори на въпроса дали ще бъде съставено правителство. 30% пък не могат да преценят.

Прагът за влизане в парламента също ще бъде рекордно нисък - между 90 и 100 хиляди гласа, сочат прогнозите. Най-високо участие се очаква от хората на възраст между 50 и 60 години, завършилите университет, мениджърите и в населените места, различни от София. 38% от българите смятат за най-големите проблеми на държавата поскъпването и инфлацията, 20% - ниските доходи, 18 на сто електроенергията и горивата. 10 на сто от анкетираните са извели корупцията на първо място, а 8% - лошото управление.

Социолозите очакват до урните да отидат 2,2 - 2,5 милиона избиратели, което прави между 33 и 38% активност. 

Изследването е направено чрез пряко лично интервю на таблети сред 1005 пълнолетни български граждани, подбрани по пол, възраст и тип населено място. Извършено е от 10 до 17 септември със собствено финансиране от ЕСТАТ.

 

Още

Борисов: Ако Радев върне Изборния кодекс, ГЕРБ ще му гласува ветото

06.12.2022

Обновена

7631
Президентът нападна остро ПП: Беше грешка, че допуснах такива хора

05.12.2022

Обновена

3942
ПП и ДБ са на косъм да провалят най-важното - демонтажа на ГЕРБ

05.12.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

12398