facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев: Ако трябва, да се промени Конституцията и да има възмездие

Всички български граждани са уверени, че голяма част от българския капитал е с криминален произход, заяви главният прокурор
5314
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Главният прокурор Иван Гешев, министърите на вътрешните работи - Младен Маринов, и на екологията - Емил Димитров, бяха в Бобов дол, където по нареждане на Гешев започна проверка на едноименната ТЕЦ, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, заради нерегламентирано горене на отпадъци.

"Извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации. Предмет на проверката ще са издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци; съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Сливен", ТЕЦ "Перник" (б.р - всички са свързвани с Ковачки) по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на ЗООС и ЗУО", гласи съобщението на прокуратурата.

След като бяха в общината на Бобов дол за среща с жители на града, Гешев и двамата министри излязоха, а главният прокурор говори пред медиите.

"Има данни, че се горят материали, които не са пригодени за това. Най-вероятно не са спазени изискванията. По-лесно е да караш "Майбах", да имаш яхти, отколкото да вкараш средствата в привеждането на инсталациите на ТЕЦ-а в необходимите норми. Ще се прави проверка какво се гори, ако трябва няколко пъти на вечер. Ще има връзка с директора на полицията, с прокуратурата, и ще имаме данни своевременно, ако има нарушения. А ако има престъпления, ще се търси наказателна отговорност", заяви Иван Гешев.

Главният прокурор допълни, че ще се направи и цялостна проверка на ТЕЦ "Бобов дол", както и на язовира край града. По този повод Гешев добави: Има съмнение, че с тежкотоварна техника се изкарват въглища, а не, както е декларирано - глина. Г-н Маринов (б.р. - вътрешният министър) посочи, че ще се извършват проверки съвместно с ДАИ да се види дали съответните камиони са претоварени, за да се установи дали е това, което смятат гражданите на Бобов дол."

След това главният прокурор отново нападна индиректно Ковачки: "Никой не може да забрани на някого да развива бизнес, но този, който развива бизнес, трябва да спазва българското законодателство. Държавата трябва да го накара да го спазва. Ако трябва, ще си продадеш майбаха, яхтата и някоя вила, и ще си въведеш пречистватели на теца. Вместо печалба от 1000%, ще си сложи филтри на комините, за да е чист въздухът, и ще направи 100% печалба, но ще спазва законодателството, а хората ще дишат чист въздух".

А после Гешев говори и за наредената от него проверка на всички приватизационни сделки в последните 30 години. 

"Всички български граждани са уверени, че голяма част от българския капитал е с криминален произход, с генезис, свързан с трансформация на държавен в частен бизнес. Проверката на приватизацията е с претенция да бъде комплексна и да бъде извършена и с (помощта на) министерството на икономиката, на МВР, на Сметната палата, където са правени интересни одити, които ще са много показателни - каза главният прокурор. - Целите са две: Ако бъдат констатирани данни за престъпления, за които не е изтекла давност, да бъдат извършени наказателни производства. Втората цел - не можем да го направим на мига, тъй като сделките са над 10 000, но можем да информираме гражданите, да им покажем истината за това, което се случи през последните 30 години. Ще се види каква е съдбата на едно предприятие - как и за колко е купено, нарязано ли е на скрап, къде са банковите гаранции, осигурени ли са работните места ? Вчера чух, че има всеобща подкрепа от политическите сили. За мен това не означава нищо, за мен е важно политиците да променят законодателството, ако трябва Конституцията, така, че да даде възможност на прокуратурата да си свърши работата и да има възмездие за хората, които откраднаха активите на българските граждани. Тези активи или бяха обезкостени, или нарязани за скрап, или купени за смешни пари от други хора. Тези активи, доколкото вече съществуват, са в ръце, които са ги придобили по криминален начин. Вероятно има и случаи, когато всичко е протекло по правилата. Но имам съмнение, че процентът на това ще е незначителен".

Иван Гешев коментира и информацията от тази сутрин, че обвиненият за 11 престъпления Васил Божков е поискал помощ от чужда страна, за да бъде освободен от ареста в Абу Даби. Главният прокурор каза, че разбира всичко, което прави Божков, и посочи, че хазартният бос разполага с много възможности. 

37

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата е новата ПР служба на властта
Гешев ще освети приватизацията на "Кремиковци" до дни

04.03.2020

4316 36
Не може със закон да се възкреси изтекла давност, смята юрист

01.03.2020

2495 16

Коментари

Страници

fractal
снимка на fractal

Защо българските граждани нямат свободен достъп до българското законодателство 

Хулиган

Много просто, защото са се докарали до статут на население...

http://www.drago.info/index.php/2019/12/17/modnite...

slavabg

Тей, тей... проблемация голяма, БОКО има спешна нужда да хвърли кърпата, а пустия му Президентин го е взел на мушката и иска да прави служебно правителство, ма как да стане  я, с фалшивата приватизация? ?

 

И тоз Божков къв е лош, взе, че избяга... не стига, че отказа да плаща, ами и сериозно опасен за местното ОПГ индивид, ча властелина на Балканите вместо да се пофука със Северна в нату, изпрати пуйката по пекински тамейкана... ужас какой то!  

fractal
снимка на fractal

България е правова държава и законотворчеството е безплатно и всеки български и европейски гражданин има право на достъп до законите 

fractal
снимка на fractal

Гражданите къде как да прочетат законите на България и Европа да ги научат и да ги спазват

в университетите се преподава право 4-5 години

 

volog2

Напълно му иззеха инициативата на Радев за промени в Конституцията свързани с болната тема за липсата на правосъдие. Колкото за идеите на Гешев, които са всъщност на Бокича, ще се окаже, че ще има давност за хората, забогатели с рекет, с бухалка в ръка, със "застраховане", но не и за тези с "приватизация". Мутренска история. 

momon

Незнайно защо, Каскета нищо не обелва дума за американските Марици. А те са на 8-мо място в класацията на най-големите замърсители в Европа.

Nick F

Марица Изток 2, а не "американските" е на 8мо място. Има известна разлика, особено като сложиш и Брикел.

sega_reader

Не е ли малко късно за тая работа, те хората се накрадоха и продължават да крадат.

Май само пушилка ще е работата.

Каквото е трябвало, то отдавна е взето и е където трябва, най-вероятно в Цюрих или друго тихо пристанище за народни парици.

Джиджи

те хората се накрадоха и продължават да крадат.

"Който веднъж е почнал да краде, никога не може ДА СЕ НАКРАДЕ" – народна поговорка. ???

volog2

Както и за контрабандата с амфетамини, ще има давност

Evasion

...и да има възмездие

Заводите... ги няма, парите... ги няма, хората... повечето измряха или също ги няма... възмездие за кого? Справедливост - може би, но възмездие? 

bay Dragan

Ох Гешев, като приказки добре.

Bozhilko

Гочиту че го барате ли, или само който трябва?

Пантелей

Аааа... гусин Прокурор... нам не ни трябва Конституция, а Съд!!! Народен съд, другарю...Народен - два пъти... три пъти...

П.П. И  - аку може де - от ония апченца - сините - по три на месец... и по ена корега... че се намъчихме.. ей... А?

марк

 

 

 

                                Заводите... ги няма, парите... ги няма, хората... повечето измряха или също ги няма... възмездие за кого? Справедливост - може би, но възмездие? 

 

                                 Целта е да ни насъскват един срещу друг и ни отвличат вниманието . Защо ли никой не казва дали ще се вземат заплатите на комисиите за следприватизационен контрол със задна дата ? А на ДАНС-аджиите , митничарите ,гр. полиция и до министерствата дето пуснаха милионите тонове боклук ? Сега излиза , че е виновен който го гори а не който го е вкарал.Пак ще гоним Михаля което стана национален спорт в оскубаната ни държавица .

Капитан Немо
снимка на Капитан Немо

Значи най-големият "юрист" в държавата, който е първият и единственият Главен Прокурор, който е "завършил" право в Магнаурската Ченгеджийска школа в Симеоново има мераци да променя Конституцията?

По-удачно би било кучето обикалящо около месарницета да напише дисертация на тема "Маркетинг и логистика на месарски корпорации в международен план".

Ама що се чудя, като Баш-Шефа му е олицетворение на Идиокрацията и бай-ганювщината в най-чист вид... а е Министър Председател...

Баси...

Begemot
снимка на Begemot

А дано, ама надали. България беше предадена или подарена на САЩ от Русия на Елцин, със известно условие, което , чувал съм, тогава е наречено "Московски консенсус" и касае не само нас, но и други страни от Източна постсъветска Европа. Та, разправят, този Московски консенсус включва преминаването ни на нова геополитическа орбита, нов цивилизационен избор, ЕТАЦ и пълна доминация на САЩ у нас , със съгласието и съдействието на Русия,  но също предполага даването на основни бизнеси на свързани с Русия играчи. По времето на Елцин и Козирев това се наричаше официално " монетаризиране на външнополитическите отношения". Това за мен обяснява поведението на Луканов и постсъветската БСП, които финансово и организационно подпомагаха опозицията ( ?!), дадоха на СДС не само сгради, офиси, принтери и пари, но и вредиха там децата си и въобще действуваха като агенти на двойно управление - САЩ и Русия на Елцин. Това обяснява (за мен) появата на ранните олигарси, главно в Г 13, свързани с руски капитали. Обяснава ми и  приватизацията на Нефтохим, телекомуникациите, оръжейната промишленост, част от банките тогава и много друго. Вкл. поведението на Първанов, този евроатланик и ,едновременно с това, играч на "голям шлем". Виденов преди това се опита да играе извън тази схема и му видяха сметката,  пак с помощта на Русия (  фронтмен в този случай Черномирдин) ,хем така жестоко, че друг и да не помисля вече. 

Приватизацията, значи, се извършваше по деликатния баланс на Московския консенсус и на общия Вашингтонски консенсус с много мръсни игри и от двете страни.

Мисля, че от няколко години "Московския консенсус"  е анулиран, офф и се отстрелват създадените по силата на неговите договорености олигарси. Но и досега някакъв баланс на руските икономически ( основно енергийни) интереси и американската гео-политичекса доминация у нас се е поддържал. До каква степен този баланс е нарушен или ликвидиран, ще покажат съдбата на "Балкански" Турски поток и АЕЦ Белене.  Гешевите популистки и милиционерски акции са знак, че балансът се променя.

 

Желязко Желев

             Време е не за промени в конституцията, а за народен съд!

   И няма нужда да се гони дивото и препират приватизаторите.Време е да им се вдигнат данъците до поне средноевропейско ниво и преследва износа на капитали.На практика износа на капитал никак не е чист и попада под ударите на закона.Но е необходима работа,по лесно е да се вдига пушилка.

  Че приватизацията е бандитска спор няма.Валери Борисов още в 1986-7г. заяви публично по БНТ,че е необходимо лампите да се загасят за извесно време и после да светнат.Та грабежат още тогава е планиран.

ЛАМПИТЕ обаче не светват.Продължава боя на негри в тъмна нощ и периодично някой пропищява.Предполагам битите пищят в тъмното, а едни други си траят щото срама голям.

    Очевидно от негри в тъмнина капитализъм и капиталисти не стават.Добре е народа да ги изтребе,та ако ще да са новият цвят на нацията.

    Освен производствени предприятия /където очевадно има давност/ се приватизира административния и държавен апарат.Там давност няма.Какво искам да кажа ли?Ами ББ не приватизира ли званието Генерал?А другите генерали без армия включая Радев на 3 парапланера генерал?А професорите демократи?Професор Луджев,конституционен съдия Марков?Туй не е ли грабеж?За директори и т.н без ценз няма да говоря.Но шеф на АЕЦ счетоводител ли къв беше си е за отбелязване.То и до Чернобил така се стига/поинтересувайте се кои са били на смяна при аварията/.Тъй,че производствената приватизация не е най лошото дето ни се случи.

Приватизацията в администрацията/калинажа/ е далеч по опасна.Единствено НДСВ направи плах опит да пресече порочната практика ,но до там.

d5555

Човек от народа.

Bozhilko

Още като му видиш каскета и е ясно.

Danibus

За майбаха, яхтата и пречиствателните съоръжения съм абсолютно съгласен с Гешев.

За авиокомпания Балкан също. Най-малко защото дядо ми е един от създателите й, а я "приватизираха" за жълти стотинки, заедно с всичките и активи и имоти по целия свят.

Danibus

Напъните за такива промени в Конституцията, обаче е безмислено упражнение.

F1

със  запретнати крачоли този е същи мелиоратор в отпуск пред ЦУМ

Guro Gurov

Ей сега пак гледам Ковачки, който най спокойно заяви, че нито една от проверяваните централи не е негова собственост, а бил само консултант.

А сега де?

 

марк

 

 

 

                        За авиокомпания Балкан също. Най-малко защото дядо ми е един от създателите й, а я "приватизираха" за жълти стотинки, заедно с всичките и активи и имоти по целия свят.

 

                          Мисля , че я продаде Ал . Божков. Сега ще го търсим ли да отговаря ?

марк

 

 

 

                  Единствено НДСВ направи плах опит да пресече порочната практика ,но до там.

 

 

                                     Малиий , голям смях. Точно НДСВ дето докара корумпетата от Лондон.

hawk

Три часа Емил Димитров стоя под прозорците на администрацията на ТЕЦ „Бобов дол“, отказва да слезе от колата, чакал Гешев, замина, без да разговаря с никой.

https://4vlast-bg.com/archives/357170

фортинбрас

И пак Гешев за Божков: "Знаем, че се изправяме срещу най-богатия българин".

Стига, бе  - БеБе с неговите 20 милЯрда станАл "вице" на Божков. Ужаст!

Тая пролет пуска лотария "Стани нов Главен прокурор!".

Печалбите Му от нея ще са трепач и три четвърти цола.
 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

И като променим Конституцията, предприятията ще заработят ли отново.

Бедните ще станат ли богати?

Ще, ама га  цъфнат налъмите.

:)

ПП

Възмездието , съответно ,до трето коляно или само виновните?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×