facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев нареди на ДАНС пълна проверка на цялата приватизация

Щe да има досъдебни производство, а там, където е изтекла давността и не може да има дела, обществото ще бъде запознавано с престъпленията и нарушенията
Обновена
6745
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Главният прокурор Иван Гешев нареди  на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да извърши пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства.

Това е поредната задача за ДАНС, която по нареждане на прокуратурата вече проверява язовирите, офшорните сметки и имотите зад граница на политиците и магистратите и какво ли още не. Резултати до този момент няма.

Гешев е главен прокурор, който се занимава с приватизацията в България. От предишните ревизии резултати също няма.

"Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор. ДАНС следва да установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. В тази връзка следва да се установи извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори, в случай на тяхното неизпълнение", съобщава сега държавното обвинение.

Проверяващите трябва да установят как е била водена цялата документация по текущия следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри. Ще бъде направен и анализ на одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания. "Там, където има данни за престъпления по линия на приватизационните сделки, ще бъдат образувани досъдебни производства. А ако има изтекла давност обществеността ще бъде информирана за целия приватизационен процес и нанесените щети от нея", заяви на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от БГНЕС.

„Проверката ще обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства. ДАНС следва да установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. В тази връзка следва да се установи извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори, в случай на тяхното неизпълнение. Проверяващите трябва да установят как е била водена цялата документация по текущия следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри“, обясни тя.

 

 

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ РЕАКЦИИ

„Подкрепяме това действие, защото откакто сме в парламента, непрекъснато поставяме въпроса за това, че държавата беше ограбена по варварски начин. И сега всички тези, които ограбиха държавата, непрекъснато говорят за бедните, за това, че пенсиите и заплатите не били достатъчно високи. И ако те внесат поправка в закона за давността, аз лично ще го подкрепя”, каза Красимир Велчев от ГЕРБ.

„Поздравяваме главния прокурор за тази инициатива. Дано най-накрая истината за прехода да излезе наяве. Проверката да бъде всеобхватна, да има справедливост и да се носи отговорност”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Най-сетне свеж вятър да повее откъм прокуратурата. Поздравления, адмирации! Смятам, че на всички ни се иска да се постигне нещо и да се изнесе истината за тези престъпни приватизации, които са извършвани в годините в угода на политически поддръжници”, каза председателят на НФСБ Валери Симеонов.

„Приветстваме идеята на прокуратурата да направи преглед на целия период на приватизация, който се състоя в страната”, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според финансовия министър Владислав Горанов проверката ще осветли начина, по който бе извършена приватизацията у нас. С аргумента, че не е юрист, Горанов заяви, че му е трудно да коментира дали сделки, сключени преди много години, могат да се преразглеждат. „По-скоро отговорът би трябвало да е „не“. Но колкото повече знаем за приватизацията и тази част от българския преход, която може да се окачестви като частично неуспешна, е по-добре“, каза той. 

"Какво ще стане ако разследващите установят, че е откраднат заводът за микропроцесори в „Кремиковци”. Нищо. Какво от това, комбинатът го няма", коментира лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. 

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров отговори, че акцията не бива да е поредната дъвка и сензация. „Смятам, че всяко действие, което внася яснота във всички процеси е добре дошло. Ако се стигне до проверка на законността доколко сделката е била адекватна, това би било полезно. Иначе може да се превърне в лов на вещици“, коментира Димитров.

99

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Разузнаването ще се бори и с хибридните атаки

25.02.2020

АЛЕКСАНДЪР КОЛЕВ

3195 16
Прокуратурата ще разпита и Борисов за Барселона

24.02.2020

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

10168 45
Спецпрокуратурата подхваща сделката за теца на Доган

24.02.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

10061 13

Коментари

Страници

d5555

Това няма как да стане но ако може да хвърлят и един поглед на реституцията.

segal

И на национализацията! 

Да влезе убитият! И “омъжената” му за комунист вдовица. 

И размяната на земи между Фердо, Борката, Мони и колегите им от съседните държавици. Едната война ги взема българското царче, другата война румънското кралче (къде е гръцкото кнезле и защо е искало цяла България не питам), след това си ги мянкат пак, но не възстановяват земята на предишните собственици, одържавяват я, правят я общинска и после кметове и околийски подаряват земи на на любимия цар. 

TRENDA

ДАНС имат ли капацитет за тази задача -може да ползват книгата на Бат'Ваню 

devane

Ще подберат удобните и ще ги атакуват. Така се превзема цялостно държавата от мутромафиотите.

Mavrodinov

Всичките приватизатори са червена номенклатура - да им извадят далаверите. А какво да превземат - те нарязаха и разпродадоха на скрап предприятията. Да горят в ада лакомиите, а най-добре - при бай Ставри за дълъг период от време.

Magi

Е, не забравяйте СДС,  при тях беше разпродажбата на предприятия и ликвидирането им. Въпреки , че излишно спорим. От тази трънка няма да изкочи нищо, ДАНС нямат капацитет за такава ревизия освен да извадят някои нарочени и избирателно да ги посочат. Това е чисто отклоняване на общественото мнение от важните въпроси касаещи нашия / на народа/ живот. Ако бяха искрени трябваше да се възложи тази задача на колектив от  известни специалисти -финансисти, икономисти, счетоводители от БАН от УНСС и др. Всичко друго е от лукавого.

Послушко

Да попита бате си Ваньо Костов - има много какво да му разкаже.

KTP

То не е лошо да се погледне началото на прехода и кой какво успя да открадне...  но бледите ми познания по право ми нашепват че за всяко престъпление има давност. Гешев дали е погледнал въпросните евентуални престъпления каква давност имат? Щото иначе цялото нещо ще е просто поредната ПиАр акция в характерният за ГЕРБ хвалипръцковски стил - много помпозност и хвалби - нула резултат

Justinian2
снимка на Justinian2

ДАНС и Гешев са веуки ! След като ревизират приватизацията и въздадат навременна справедливост , Гешев и ДАНС започват ревизия на цялата българска история от Аспарух до днес ! Ще накажат всички лоши и виновни за многото национални катастрофи , с горещи сърца , хладен ум и железни ръце (и разбира се с пролетарски каскети) ! И после ще ревизират цялото развитие на Вселената до първичното яйце и сингулярност ! Ще има изненади (подсказа Мустафа) , нищо чудно да се появят обвинения срещу Най-Високото Място ! 🙏  Мда.

Vitali Nemski

ДАНС си нямат достатъчно работа...

Уникално, ...простотия след простотия, вместо да се концентрира върху нещо започнато и да се довърши. Накрая ще се окаже, че има давност.. интерес засягащ националната сигурност..и подобни. Какво стана с КТБ , Божков, Д.Пеевски, Б.Борисов, Цв.Цветанов, Доган...

Керванът си върви, кучето си лае!

Forza NATO

ДАНС си нямат достатъчно работа...

А да не би да имат? Знае ли някой въобще...

bay Dragan

Фърля къчове заплашително

tatyana1

Такъв голям обем , че ще се провлачи и нищо няма да излезе, или вече има набелязани. 

Хулиган

Ехаааа!

И сега като потекат едни пари към хазната...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/28/grwncha...

3NT
снимка на 3NT

И нито 1 одобрително мнение  та къде ви сърби ?

Джиджи

Сърби ни циреят, дето го имаме от 30 години

и вече фана такваз твърда коричка,

че и с брадва няма да можеш да го разсечеш!!! 😊😝💃

ivanko77

Папки намирам, папки събирам! Оставете човечеца да си събере компромати за публикуване срещу неудобни Му личности, че от това друго няма да излезе. Чудно ми е какво точно ще проверят ДАНС, като много от документите отдавна не подлежат на съхранение.

П.п. дали ще проверят приватизацията на Булгартабак?

ЗИП
снимка на ЗИП

  За Съветите едно време имаше виц, че "половината страна разследва другата половина"....

 

:)

rorik

Ммм даа,

Ми той батьо ти Костов делеше с кака ти Корни.Ми те всички закони бяха направени така . Колективна отговорност , т.е ничия и давност . 

Лежете на тези учшички.

Държавно предприятие , прави дългове. Оценява се за 1 лев. Разпарчетосва се ,разпродава се, връщат се дълговете ако изобщо се връщат , щото се  зачеркнаха трите нулички . Лапваш паричките и например в Южна Африка при диамантите .  .

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

....тъпо, много тъпо:

 

1) не е работа на ДАНС да прави такива проверки - сега ще заебат националната сигурност и ще се юрнат да проверяват сделки от преди 25-30 години, а!?!

2) има давностни срокове за евентуални престъпления, свързани с приватизацията;

3) редица приватизирани предприятия са препродадени или ликвидирани, кого и как ще проверява гещапо?

4) общинската приватизация ще бъде ли проверявана?

5) а масовата? как ще я проверяват масовата?

~~~~

Май гешефтурата се е прицелила в КорНи?

Нищо няма да излезне и от тая трънка - правени са проверки, съществуват оневиняващи я документи. Дет` вика бай Драган - саво къчове фърля завалията.

Желязко Желев

             1.Не случайно Костов даде интервю преди ден.Не случайно каза,че по приватизацията

трябва да се произнесат ИСТОРИЦИТЕ.А да и правилното отношение към прехода да се учи в училище.

            2.Не случайно Атака ще внася законопроект за отпадане давноста за престъпления по приватизацията

           3.Мека революция.Честа практика на САЩ да извършват промени в подмандатните чрез ''правораздавателните'' органи.Пример Бразилия -Дилма и да Силва.Безогледно и нагло се тъпче неудобната част от властимащите и се създават удобни да финансират правилните политики.Освен всичко друго САЩ не обичат да плащат.Те взимат ,и това е правилна стратегия на хегемона.Не като СССР да помагат.Де им сега империята.Грабежа е в основата на власта.На нашите ''десни'' фантазията им не достигна,а с клакюрство не става.САЩ искат дела.Наште олигарси отиват за курбан на САЩ.Честито.

    П.п Не случайно САЩ казаха,че няма да пришият бяло копче на тогата на съдията.А без бели копчета нама тоги.И синковци и щерки ще трябва, чемадан ,вокзал и в България.

А САЩ са толкова красиви и бигати.И големи заплати като в св.банка.На най справедливия и некурумпиран щерка му била там.Отивам да повръщам.

Диагностик

Язък! Ще си отиде любимата ни юристка от с. Крушовица! Сега сън не я хваща и забравя да се усмихва като мажоретка. 

Ще се окаже: липса на документи, давностни срокове, амнезия, прехвърляния, колективни безотговорности...

Технологията на старите мечкари беше: "Ръгай мечката, за да ръмжи!"

Очертава се много пресен и топъл хляб за политолозите.

blue_fish

Изглежда, в ДАНС пак ще увеличат възрастта за пенсия ...

Диагностик

Не е за тук, но е интересно:

 

"Газпром" смята да преразгледа цените, заложени в договора за доставка на газ в България, пише "Комерсант", цитиран от БТА. 
По данни на руския икономически всекидневник газът може да бъде "отвързан" от петрола и вместо това цената му да се индексира по модела на западноевропейските хъбове. Според оценки на анализатори, цената на синьото гориво за България може да бъде понижена с над 50 на сто до 140 долара за 1000 кубични метра.
"Газпром" трябва да преразгледа формулата на определяне на цената на газа заради задълженията на концерна пред Европейската комисия, свързани с антимонополното разследване. Освен това от тази есен България ще може да получава газ от Азербайджан и втечнен природен газ от световния пазар, отбелязва "Комерсант".
Вестникът цитира източници, запознати с хода на преговорите. Според тях дъщерната компания "Газпром експорт" може да промени формулата на ценообразуването в дългосрочния договор за газови доставки с "Булгаргаз". Във вторник българската държавна компания съобщи, че се надява до края на месеца да приключи преговорите с "Газпром експорт", което ще позволи значително понижаване на цената за България, припомня изданието.
България не е най-значимият клиент за "Газпром", но руският монополист едва ли ще иска да я изгуби, затова София най-вероятно ще получи исканата отбивка в цената на газа, смятат експерти на "Газета".
България се стреми да намали с 2,52 на сто цената на руския газ за второто тримесечие на 2020 г. Страната разчита да плаща за един мегават 1,11 лева по-малко. София отдавна се кани да замени част от руското гориво с по-скъп американски или катарски втечнен природен газ и с газ от Азербайджан, посочва всекидневникът.
Очаква се газът от Азербайджан да бъде много скъп - той ще пристига по Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който прилага високи тарифи за пренос, а също и през изграждания в момента газопровод между Гърция и България, обяснява пред изданието руският експерт Алексей Гривач.

Не е ясно на какво основание България иска намаление в цената на руския газ, особено когато започва да купува по-скъпо гориво от конкуренти на Москва, смята той. По думите му "това не е съвсем пазарен подход". Излиза, че София иска от "Газпром" отбивка в цената "в опит да намали бъдещите си разноски по други договори", твърди Гривач.

Запитан "дали са справедливи претенциите на България да получи отбивка в цената", друг енергиен експерт от Русия заявява пред "Московский комсомолец": "При всяко положение са оправдани".

Доколкото през нейна територия минава тръбопроводът за други европейски страни, България има възможност да упражнява влияние върху газовия доставчик, съответно и сериозна преговорна позиция, изтъква аналитикът Сергей Пикин.

"Вземете Турция, там също гледат доставките на газ от Русия да не надхвърлят стойността на горивото, идващо по тръбопровода от Азербайджан. Това е нормално, това е конкуренция", добавя той.

"Булгаргаз" вероятно преговаря за намаление на цената с всички доставчици, а не само с Русия. Всички компании искат да печелят от ценовата разлика между доставките на едро и на дребно, казва Пикин.

Запитан дали обикновените потребители в България "ще усетят, ако Русия намали цената на газа", експертът отговаря: "Те вече го усетиха: след пускането на "Турски поток" стойността на газа стана много по-ниска".

momon

Вчера реши проблема с битова престъпност, днес ще оправи приватизацията, утре може би е на ред Народния съд, следва турското робство и т.н. А ние не искаме много. Само да отговори: Какво стана с ДП и ДП1?

Джиджи

Ааааа, и КТБ, и КТБ ... 😍👏😡

ИвКо

 Мен комунистите от 45-та година не ми пречат, тези уж антикомунисти от 89-та но налапали облагите от камунизъма пак не ми пречат, те са от нощеска. Пречат ми тези дето са от днеска, гешефската пушилка по ми пречи.

Mavrodinov

Мен комунистите от 45-та година не ми пречат.......... Напротив, тези са най-вредните.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

1) не е работа на ДАНС да прави такива проверки - сега ще заебат националната сигурност и ще се юрнат да проверяват сделки от преди 25-30 години, а!?!

2) има давностни срокове за евентуални престъпления, свързани с приватизацията;

3) редица приватизирани предприятия са препродадени или ликвидирани, кого и как ще проверява гещапо?

4) общинската приватизация ще бъде ли проверявана?

5) а масовата? как ще я проверяват масовата?

~~~~

Май гешефтурата се е прицелила в КорНи?

Нищо няма да излезне и от тая трънка - правени са проверки, съществуват оневиняващи я документи. Дет` вика бай Драган - саво къчове фърля завалията.

Отговаря на онова, което Костов каза по радиото оня ден - че не му е работа на Главния прокурор да се произнася дали преходът бил криминален , а на историците. Иначе съм напълно съгласен с теб и бай Драган и ще добавя, че целта не е разследване и наказателно производство, поради изброените от теб причини. Целта е търсене на компромати, които сетне да бъдат публикувани - търси е PR и политически ефект. В края на краищата навлизаме в последната година от мандата, както на президент, така и на правителство.

Прави впечатление, че Гешев активно провежда публична кампания , за да подсигури недосегаемостта на Главния прокурор. Очевидно все повече и повече ще разчита на публична подкрепа за действията му в рамките и извън рамките на наказателното производство.

фортинбрас

Гешев нареди на ДАНС рикошет, в който магаре рита куче ("приватизацията и следприватизационния контрол") и убива слон ( "прехода и реформите").

Резултатът от "огледа и от аутопсията на трупа"  е предизвестен - "Чиста, свята и законна Робокрация - начело със Светата Троица "Аз Тиквата, брато Гешев и аверите от ДАНС".
 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×