Quantcast
Гешев оглави протеста срещу закриването на спецправосъдието | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев оглави протеста срещу закриването на спецправосъдието

Борисов манипулира, че се заличава КПКОНПИ и се вдигат запорите й
Обновена
7 772

Главният прокурор Иван Гешев застана начело на прокурорския протест срещу закриването на спецправосъдието. Проявата, която започна в 11 ч. пред Съдебната палата, премина с трогателни речи и бурни аплодисменти за Гешев, макар и да беше обявена като мълчалив протест. Много от прокурорите бяха облечени в червените си тоги. Гешев не беше сложил своята. 

"Днес е голям празник - Велики Четвъртък", каза Гешев пред медиите. И пожела "повече любов и смирение". За другото остави да говорят подчините му. И те се раздадоха с драматизъм. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева и шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова обясниха колко е лошо да бъдат закрити спецмагистратурите, колко добре се справят те и как всъщност са създадени по поръка на Брюксел. Двете прокурорки видяха в законопроекта на "Демократична България", който мина на първо четене в правната комисия в сряда, лобизъм в полза на обвиняеми и подсъдими с големи финансови възможности. 

Гешев взе думата и в края на протеста: "Гордея се, че съм главен прокурор на България", обяви той и получи овации от подчинените си. Ръководството на прокуратурата разпространи и декларация, че промените са недопустим политически натиск и "опитите чрез спешно лобистко "законодателство" да бъдат унищожени най-ефективните и ефикасни структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по глава I от НК (основно шпионаж и тероризъм) не е в интерес на българските граждани".

Прокуратурата ще се оплаче в Брюксел

Прокуратурата ще уведоми европейските институции "за опасността от нарушаване на върховенството на правото в България и реалната угроза от заличаване на постигнатия от страната ни напредък в областта на правосъдието и вътрешен ред". Заваляха и други декларации в подкрепа на спецправосъдието със същите опорни точки. В своята декларация спецпрокурорите питат дали 9 години са достатъчни, че да се направи кардинален извод за ефикасността на спецправосъдието. Дали не обслужва чужди интереси или такива на организирани престъпни групи, продължава декларацията.

Асоциацията на прокурорите в България (АПБ), която винаги е солидарна с мнението на ръководството на прокуратурата алармира, че ако спецструктурите бъдат закрити, това ще затрудни разследвания на Европейската прокуратура, тъй като по закон спецсъдът гледа тези дела.

Шпиони и други знакови фигури

"В последната година беше ангажирана наказателната отговорност на редица знакови за българското общество фигури, за които от дълго време съществуваше общественото мнение, че са недосегаеми. Активността на прокуратурата е безпрецедентна след 1989 г. Под ръководството на Специализирана прокуратура бяха проведени повечето от разследванията, уличили в шпионаж множество руски разузнавачи, ползващи се с прикритието на дипломати в посолството на Русия в София", подчертава асоциацията.

И напада "Демократична България" и заради внесения проект за реформа на антикорупционната комисия КПКОНПИ. Приемането на тези законопроекти би блокирало борбата с организираната престъпност и противодействието на корупцията, като постигнатият до момента напредък ще бъде заличен, смятат прокурорите.

И продължават, че "в унисон с внесените законопроекти, последваха одобрителни изказвания и интервюта на едни от най-знаковите лица, които са засегнати от действията на специализираните съд и прокуратура, както и на КПКОНПИ". Цитират се Цветан Василев и Васил Божков. "Известно ни е, че по отношение на тези лица е блокирано имущество в огромен размер, дори в рамките на Европейския съюз", пишат прокурорите.

Декларация в същия смисъл обявиха и двете специализирани съдилища.

Прокурорската колегия на ВСС предрече дестабилизация

Приетите на първо четене промени са политическа намеса в работата на съдебната система и опит за нейното дестабилизиране. Те ще доведат до отстъпление в борбата с организираната престъпност и корупцията, ще възпрепятстват приключването на висящите дела в разумни срокове и налагането на справедливи и законосъобразни наказания на виновните. Има риск от прекратяването дела и на целенасочено избягване на наказателна отговорност. Това записа в декларация Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Членовете й бяха на сутрешния протест пред Съдебната палата, а после се събраха на 10-минутно извънредно заседание, за да гласуват документа и да го пратят в Брюксел.

"На тъмно се приема едно по същество най-вероятно лобистко законодателство, единствено в интерес на обвиняеми и подсъдими с огромен финансов ресурс и най-вероятно в интерес на чужди на България национални интереси", обяви главният прокурор по време на заседанието. "Това е целта, дано не я постигнат", заключи той.

На Борисов му се привидя вдигане на запори

По-рано през деня премиерът в оставка Бойко Борисов манипулира, че се предлага закриване на КПКОНПИ, че се вдигат автоматично запори за милиони левове, че те ще изтекат в чужбина, както и че с тях щели да се плащат следващите избори. Той направи това в поредната Фейсбук изява, в която този път участваха няколко министри.

"С огромни мнозинства да закриеш КПКОНПИ с делата вътре, със запорираните стотици милиони, които в момента, в който паднат, ще бъдат изтеглени в чужбина и с тях ще се плащат следващите избори. Парламентарните не ги интересуват, всичко е помощна работа за президентстките избори", коментира Борисов по повод внесения от "Демократична България" законопроект за реформа на КПКОНПИ. "Всички тези промени, които се правят за дни, на парче, на коляно в  структури, които са по препоръка на ЕК - КПКОНПИ, специализиран съд, те ги ликвидират", допълни Борисов. 

Законопроектът наистина предвижда спиране на производствата в КПКОНПИ, но не и автоматична отмяна на наложени обезпечителни мерки. Хората, чиито права са засегнати от влезли в сила обезпечителни мерки, по които Върховният касационен съд не се е произнасял като инстанция по същество, могат да подадат касационна жалба срещу обезпечителния акт, казва проектът. Няма и дума за автоматично отпадане на запори. Колкото до спрените дела, те се възобновяват, когато влязат в сила наредбата за проверките за установяване на незаконно придобито имущество и методиката за това как се определя значително несъответствие в имуществото на проверявания. Отменят се обезпечения единствено ако става дума за имущество на лица, които не са ответници по исковете за конфискация.

Борисов продължи да манипулира и по отношение на викането на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища в парламента с тезата, че адвокатите щели да разпитват магистратите за конкретните си дела. Никаква подобна възможност не предвижда включената в правилника на Народното събрание процедура. 

Срещу закриването на спецправосъдието се обявиха и вицепремиерът в оставка Екатерина Захариева и депутатът Тома Биков. Последният обяви дори, че се готви преврат, и обвини подкрепилите закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, че са "братство на почтените", което връща услуга на някого със запорирани пари.

Протести на магистрати се очакваха и в други градове. Според БНР, представители от съдебната система излизат на мълчалив протест пред Съдебната палата в Ловеч. Съобщава се и за протест на прокурори в Бургас, където щяло да има и представители на Ямбол и Сливен. Прокурори, следователи и съдебни служители от Апелативен район - Варна, организираха мълчаливи бдения в областните центрове Варна, Добрич, Силистра, Разград и Шумен, предаде БГНЕС.

 

Още

Гешев отрече да е скрил дело срещу бивш министър на Борисов

16.09.2021

3471
Pi ar Sevi вместо в прокуратурата финишира в телефона на Гешев
КПКОНПИ иска 1,3 млн. лв. от шеф в Икономическия университет във Варна

15.09.2021

5149