facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Гласоподавателите ще избират между машини и хартия на изборите

Борисов е указал на ГЕРБ да създадат хаос с промените в Изборния кодекс, за да могат да фалшифицират вота, обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ
Обновена
5 813
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

С дълбок разлом между управляващите и опозицията премина дебатът по окончателното приемане на промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ. По искане на управляващата партия парламентът прие, че гласуването на предстоящите избори ще се проведе и с хартиени бюлетини, и с машини – каквото пожелае избирателят. От ДПС, които наскоро поискаха оставката на правителството, направо обвиниха управляващите, че се готвят да фалшифицират предстоящия парламентарен вот.

ХИБРИДНАТА СИСТЕМА НА ГЛАСУВАНЕ

От ГЕРБ отчетоха тази своеобразна хибридна система – хартия и устройства – като удачен подход в ерата на COVID-19. „В условията на извънредна епидемична обстановка, когато машината наистина може са се повреди от средствата за дезинфекция – това е твърдение на технически експерти, с които сме се информирали по отношение на машинното гласуване, трябва да дадем възможност на гражданите да упражнят своето право на вот чрез хартиена бюлетина“, обясни шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Собствена версия за нуждата от хартия и бюлетини разви и Цвета Караянчева – председател на Народното събрание и депутат от ГЕРБ. „Какво правим, ако една машина в някое отдалечено селце се развали? Откъде ще намерим друга и колко време ще ни бъде необходимо, за да продължи изборният процес? ... Второ, имаме машина в изборна секция, влиза възрастна дама, която трудно се справя с гласуването. Блокира машината, не може да се оправи в продължение на 10-15 минути – кой ще й помогне, къде отива тайната на вота? Защо да лишаваме българските граждани от възможността да избират? Който иска ще гласува на машина, който иска – с хартия ... На банкомата човек има целия ден. Само че пред изборната урна чакат още 50-60 човека“, каза Караянчева.

Въпреки хвалбите на управляващите, че въвеждат навсякъде машинно гласуване, това е невярно. Устройства няма да има в секциите в чужбина, както и в онези, в които право на глас имат по-малко от 300 избиратели. От машините няма да могат да се възползват и онези граждани, които гласуват с подвижни избирателни кутии, или в болници, старчески домове и други специализирани социални институции.

НЕДОВОЛНАТА ОПОЗИЦИЯ

От БСП възприеха това като поредното отлагане на преминаването към изцяло машинно гласуване, което според социалистите би разрешило в значителна степен проблемите с невалидните гласове, сгрешените протоколи на избирателните комисии и др. От друга страна, употребата и на двата метода на гласуване ще причини хаос в работата на и без това слабо подготвената изборна администрация, посочиха от опозицията.

Мотивите на левицата споделиха и от ДПС, които директно обявиха, че премиерът Бойко Борисов се опитва да си подсигури служебна победа чрез манипулации. "Да го кажем с име - Бойко Борисов подготвя фалшификацията на следващите избори", обяви от трибуната депутатът от движението Хамид Хамид. "Аз се надявам да имате много сериозни доказателства като юрист за това, което току-що казахте", пресече го Емил Христов от ГЕРБ, който водеше заседанието. На тази реплика Хамид замълча.

Малко по-късно обаче лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ показа, че Хамид не се е изпуснал случайно, а думите му всъщност са официалната партийна позиция по въпроса. „На ГЕРБ най-вероятно председателят й Бойко Борисов е дал указания да създадат хаос с тези промени, за да може за пореден път да има възможности за фалшифициране на изборите“, заяви Карадайъ.

СЪПРОТИВАТА ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА

Рано сутринта граждани, предвождани от бившия омбудсман Мая Манолова, протестираха срещу промените в кодекса. Манолова изрази опасения, че поправките ще позволят изборни манипулации. "Отчитането с машина ще е чрез контролните разписки или разписките от машините, а не чист и ясен протокол, каквато е целта на машинното гласуване. Човешка ръка ще пише протоколите, което дава възможност за манипулация и фалшификация на вота. Променят се и протоколите, за да се заменят следите от фалшифициране на избори", коментира политикът.

КАКВО ОЩЕ СЕ ПРОМЕНЯ

По настояване на управляващите беше изрично записано, че ЦИК възлага на държавната фирма „Информационно обслужване“ да се занимава с компютърната обработка на данните от гласуването. Социалистите разкритикуваха разпоредбата като узаконяване на симбиозата между изборната администрация и държавното дружество, в чиято управа ГЕРБ има свои представители.

КАКВО ОТПАДНА

Под натиска на неправителствени организации депутатите от ГЕРБ се отказаха от опита си да отнемат правото на наблюдателите в избирателните секции да извършват одит и проверка на устройствата за гласуване.

От ГЕРБ оттеглиха подкрепата си от идеята избирателни секции да не се образуват в страни, където българските посолства или консулства са прекратили своята дейност. В полза на предложението лобираха силно от външното ни министерство. Управляващите обаче се отказаха от него с мотива, че не бива да се ограничава правото на глас на сънародниците ни зад граница.

Не успяха да прокарат основното си предложение от ВМРО – да се премахнат поредните номера на изборните участници в бюлетините, а да останат само имената. Хората на Красимир Каракачанов се обосноваха, че така ще се ограничи влиянието на купения и корпоративен вот, който според тях разчита на неграмотни избиратели. Опонентите на идеята обаче я отхвърлиха като опит да се въведе скрит образователен ценз.

КАКВО ПРЕДСТОИ

Дебатите приключиха преждевременно - към 16 часа следобеда по предложение на ГЕРБ, и ще продължат в четвъртък. Вероятно управляващите се притесниха от предстоящите протести, за които предварително се разбра, че също ще преминат под лозунга за готвени манипулации на изборите.

41

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ден 78: Протестът се премести при централата на ДПС

24.09.2020

Обновена

2092 16
В Русе протестираха срещу мръсния въздух

24.09.2020

176 6
Политиката засенчи и работата на омбудсмана

24.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

717 3

Коментари

Страници

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Ден 70: Протестиращите обещават изненади

Тия дни се разбра, че парите им за яйца свършили. Единственото което се сещам ново и неопитвано, е да късат дрехите си и да ги хвърлят.

Getsbi

MaяМа-та яхна протеста. По нахалство и безочливост вече бие и Бареков. 

Това е краят на протеста - за съжаление.

Бивши политически мижитурки от всякакви цветове се присламчиха за да спасят 

мутро-олигархията. 

vrana2

  А не може ли да хвърлят фашкии? Така както мяташ във вентилатора.

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Е, те досега това правеха. 

BL.N.Lmt

☕️🇨🇩🏴‍☠️Трябва да има  "online"  възможност за отчитане на резултатите, по еденично да могат избирателите да проверят дали са гласували или не.

За да се намали търговията на гласове всеки избирател да може да провери със ЕГН опцията гласувал или не и къде е населеното място🏴‍☠️🇨🇩☕️
 

nafta

Момент, кой и кога е отварял дума, че на следващите избори ще се гласува САМО машинно?

old war horse
снимка на old war horse

такъв е закона в момента, нали това се опитват да променят!

nafta

Щом е такъв закона, защо от БСО обявиха, че ще се регистрират в НС само когато се обсъжда приемането на машинно гласуване?

А ДПС пък няма да влизат в НС, ако се разглежда приемане на такова?

Сократя

Другари Бабикяни, къде са ви яйцата?

g1barko
снимка на g1barko

  Зад твоите?

vrana2

 Наведи се и ако видиш вместо две, четири яйца не мисли че са се увеличили, а това означава, че Бабикян ти е застанал зад гърба.

nafta

Бабикян ще го усета на сто крачки, ако тръгне да се приближава. Не, че му е сто крачки. По миризмата.

чевермехайвер

 Според някои гласуването е трябвало да бъде само машинно, а не както е сега и с бюлетини, и с машини

 

Teзи някои ,вероятно са никои , след като са безименни анонимници - младежи Герб като надраскат екраните сутринта ще гласуват с камъчета. Ще се похарчат едни пари ,защото т.н. партии не могат да си намерят читави хора в комисиите.

 

 

Антей

 

Снощи по БНТ Референдум за Изобрния кодекс беше темата.

 

Според политолога Димитър Димитров

 

виковете на триото "ЗА" машинно гласуване,

 

всъщност било завоалирано викане  "ЗА" бесепе БСП.

 

Толкова.

 

Има ли изненадани?!

 

⚓️

 

 

 

Светозар

Никой не е изненадан от глупостите на платения политолог на ГЕРБ.

F16
снимка на F16

Както и от глупостите антееви.

Диагностик

Точно 121 души, колкото са нужни за кворум, се регистрираха днес в пленарната зала. Така, въпреки че БСП, а преди минути и ДПС, отказаха да се регистрират в пленарната зала, парламентът ще проведе днешното си заседание.

Светозар

Е, как не го е срам г-н Сергей Станишев да се разцелува с г-н Лютфи Местан пред толкова социалисти на „Орлов мост"?

дЗнайко

Според смешникът

политолога Димитър Димитров

можем само да се радваме на думичката политолог и да се чудим какво означава...

Нещо като... главоног, вентролог, буфосинхронист...

Антей

 

Проф. Димитър Димитров е политолог. 

Дългогодишен преподавател в катедра "Политология" на Софийския университет.

Експерт по изборни системи.

Автор на научни статии и монографии.

 

Дали е "платен" от някого - не знам.

 

Но е факт, че отвън се вика завоалирано ЗА бесепе.

 

Виждаме всички - за 60 и няколко дни зор по площади и улици,

 

и  ето "платените" социологически агенции изравниха резултатите на герб и бесепе, без бесепе да си мръдне пръста.

 

Без да направи едно добро нещо за българския народ за всичиките си 4 години седене в креслата на парламента.

Напълно безсмисленото присъствие САМИ си направиха бесепе в българския парламент. 

Факт.

На мегдана - нищо, освен похарчени близо 20 млн.лв. за депутатски възнаграждения..

Факт.

 

⚓️

 

Антей

 

Но има оптимизъм по отношение на гражданската отговорност към политическото положение в държавата.

 

Конкретно - повишива се избирателната активност!

 

През 2014 г. - избирателна активност - 48.66% над 3.500 млн.души.

 

През 2017 г. - избирателна активност - 54.07% - над 3.682 млн.души.

 

 

 

 

Citimen

Стига циркове! ДПС, уволнете си слугата!

Citimen

"Да го кажем с име - Бойко Борисов подготвя фалшификацията на следващите избори", обяви от трибуната депутатът от движението Хамид Хамид. Това стана докато в залата се обсъждаше въвеждането на машинното гласуване.🙈🙉🙊

TheCrusader
снимка на TheCrusader

От ДПС директно обвиниха премиера Бойко Борисов, че се опитва да спечели служебна победа на предстоящите избори като ги манипулира

Силен знак и ясен сигнал, че ДПС и ГЕРБ играят заедно ! 😂

nebenebe

Карадайъ (щях да кажа тъпанът) ме дразни напоследък. А го понасях. Настъпват по милиметър на ден. Като варенето на джаби.

ciceron 2

Време е,герб и дпс,да си искарат кирливите ризи.

ciceron 2

Явно дпс са подушили че герб ще купят повече цигански махали от тях.

hamel

Чао, бамбино, сори!

https://www.youtube.com/watch?v=WHaiJmHIOGQ

nebenebe

Обожавам Мирей Матьо. Съвършена френска дама.

ciceron 2

Аз обожавам Марийка от маалата.Не е съвършенна,но с френския е добре.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш