Quantcast
Глоби, арести и бутилки в залата занимаваха депутатите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Глоби, арести и бутилки в залата занимаваха депутатите

Поводът беше идеята на ДБ да се санкционират длъжностните лица, отказали да се явят в комисиите на НС
Обновена
4 233
 БГНЕС
Атанас Славов беше авторът на злополучното предложение със санкциите.

В бурна, грубовата и абсолютно безплодна дискусия протече пленарното заседание на парламента, на което се обсъждаше новият му правилник. Особени страсти предизвика предложението на Атанас Славов от „Демократична България“ (ДБ) Народното събрание да налага глоби на длъжностни лица, които откажат да се явят, когато бъдат привикани в неговите комисии. Идеята му беше категорично отхвърлена от залата, но не преди да предизвика ожесточени сблъсъци с опозицията.

За какво беше всичко

Първоначалното предложение на Славов гласеше, че „при отказ да се изпълнят конституционните задължения се носи юридическа отговорност“. В хода на дебата той го измени на административно-наказателна отговорност. Инициативата си десният депутат обоснова с това, че в другите парламенти по света съществува нарушение или престъпление „неуважение към парламента“. В българското Народно събрание обаче няма механизъм за търсене на отговорност на длъжностни лица, които го пренебрегват.

Не се разбра кой ще констатира евентуално нарушение и ще издава наказателно постановление. Да обясни това се нагърби Константин Бачийски от „Продължаваме промяната“ (ПП). Той заяви, че актът трябва да бъде съставен от председателя на съответната парламентарна комисия, а постановлението – от председателя на Народното събрание. А след това се захвана да чете правната обосновка на предложението. Прави го толкова дълго и усърдно, че в един момент в пленарната зала се понесоха ръкопляскания.

Призовкари и арести в парламента

От ГЕРБ-СДС обявиха цялата инициатива за полицейщина и подигравателно предложиха Славов да издава актовете при нарушения, а Бачийски – наказателните постановления. „Призовкар ли ще назначим, колеги?“, попита мнозинството депутатът от опозицията Екатерина Захариева. „В тази сграда трябва да си направим първо стая за задържане“, коментира и съпартиецът й Маноил Манев. От думите му излезе, че едва ли не ще има арести.

Това ядоса Бачийски, който възмутено отговори, че няма да има никакви задържания. „Човекът не идва – налага му се глоба“, обясни той.

Какво пият депутатите в пленарната зала

Междувременно водещата заседанието Мукаддес Налбант забеляза, че зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов надига бутилка. „Надявам се г-н Йорданов да пие вода от шишенцето, а не нещо друго“, отбеляза тя, с което предизвика взрив от смях в залата.

„Това е бутилка, в която има чай. Предлагам ви да помиришете. Ако е на алкохол, ще го изпия на екс“, реагира сценаристът. Налбант обаче не му се даде: „Можете да го пиете със здраве. Но по принцип и вода не се допуска в залата. За вас е изключение и облеклото, и бутилката.“

Пълно безредие

Накрая постъпиха почти едновременно предложения за прекратяване на дебата и за удължаване на пленарното заседание до 18 часа. Системата за отчитане на вота обаче се повреди. Междувременно времето за заседанието изтече и, когато системата отново заработи, настъпи суматоха какво може и не може да се гласува.

След объркване и хаос, продължили 15-ина минути, предложението на Славов беше гласувано и отхвърлено. Подкрепиха го едва 16 депутати, а 116 бяха против и 45 се въздържаха. Заседанието беше закрито, а останалата работа по правилника остана за следващия ден.

 

КАКВО БЕШЕ ОБСЪЖДАНО ПРЕДИ ТОВА

До кавга между управляващите и опозицията се стигна заради един от най-важните въпроси, засягащи работата на Народното събрание – ръководните постове в постоянните му комисии. Повод за това стана одобреното предложение на ДБ да отпадне текстът в парламентарния правилник, който забранява на председателя на Народното събрание и неговите заместници да бъдат избирани в ръководствата на комисиите.

Атанас Славов, който внесе и това предложение, го аргументира с факта, че в историята на българския парламент е имало подобни случаи. Като пример посочи, че председателят на 38-ото Народно събрание е оглавявал парламентарната антикорупционна комисия.

В отговор Хамид Хамид от ДПС иронично коментира, че по време на комунистическия режим един и същи човек е бил генерален секретар на БКП, председател на Министерския съвет на НРБ и на Държавния съвет на НРБ. Той препоръча на десните да поискат и отмяната на разпоредбата, според която всеки депутат може да участва в ръководството само на една комисия. „Отменете този текст, оставете трима човека да председателстват всички комисии, а всички останали ще натискат копчетата“, обърна се той към управляващите.

Включи се и Тома Биков от ГЕРБ-СДС, който обвини мнозинството, че иска да си подели ръководствата на комисиите по същия начин, както е направило с изпълнителната власт. „Кажете истината: трябва всеки от нас да има пагон! Иначе две от партиите тук са с лидери в оставка, ще вземат да ги свалят, ако не извоюват такива пагони“, изригна той. Славов му отговори, че формацията на Бойко Борисов е изгубила изборите три пъти тази година, но никой не е подал оставка.

От „Възраждане“ настояха ръководствата на комисиите да се разпределят пропорционално между парламентарните сили. Подкрепиха ги обаче само ГЕРБ-СДС и предложението на националистите пропадна.

Управляващите одобриха идеята на Славов. ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ бяха против.

Контрол и антикорупция

По новия правилник в парламента ще действа комисия по превенция и противодействие на корупцията. Членовете й ще могат да изискват на всеки 3 месеца доклад от държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ и да провеждат изслушване на председателя й. Също така ще извършват анализ и оценка на дейността на държавните органи, които се борят с корупцията, включително на прокуратурата и на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Още

ПП обвини опозицията в разпространение на „военна дезинформация“
ПП ще разобличава "глупостите на опозицията" с нова анкетна комисия

11.05.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2644
Гръцки самолет ще патрулира в Черно море с българска поддръжка

11.05.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1476