Quantcast
Гранична полиция отблъсна близо 500 нелегални мигранти само за 2 дни | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Гранична полиция отблъсна близо 500 нелегални мигранти само за 2 дни

И докато на границата се спират хора, то други незаконно влезли се хващат от София през Пазарджик до Добрич
5 206
 МВР

Над 480 опита за нелегално преминаване на границата ни от мигранти са предотвратили от „Гранична полиция“ през последните два дни, съобщава БНР. Най-голям брой са опитите за влизане в страната на нелегални имигранти в неделя – 341.

От „Гранична полиция“ обясняват, че от общо близо 500-те случая, 268 опита са направени на българо-турската граница, останалите 212 – на българо-гръцката.

В понеделник срещу вторник у нас не са допуснати да влязат 148 нелегални имигранти. Повечето от тях са направили опит да влязат в страната отново от Турция.

И докато по границата се отблъскват незаконни мигранти, то се оказва, че все пак не малко такива са успели да влязат в България и ги хващат от София през Пазарджик чак до Добрич.

В София в последните два дни са заловени общо 16 нелегални имигранти. Най-голямата група е от петима мъже от Афганистан, открити преди ден на „Ботевградско шосе“. Вероятно мигрантите са били изоставени в района от трафиканти. В столицата при проверка са заловени и двама нелегално пребиваващи мароканци. При друга операция, пак на полицията в София, на бул. „Никола Габровски“ в ранните часове на днешния ден са открити 5-има сирийци.

Заради засиления мигрантски натиск от столичната полиция обясниха, че са засилили и наблюдението върху районите, където по принцип се събират мигрантски групи.

В същото време полицията се похвали, че е задържала мъж, превозвал 17 нелегални мигранти. Той е арестуван в района 67-и километър от магистрала „Тракия” в посока София, предава Нова тв. На 30 август автопатрул на жандармерията спрял за проверка микробус, управляван от 42-годишен мъж от Харманли. Полицаите установили, че той превозвал в товарния отсек 17 чужденци. Всички те били граждани на Афганистан и са без документи за самоличност.

Непълнолетен гражданин на Афганистан, преминал нерегламентирано през българо-турската граница беше хванат и в Добрич. Той бил задържан по обяд, в близост до сградата на едно от районните управления на МВР в града. Лицето не знаело български и  се опитвало да обясни нещо чрез жестове и думи на чужд език, споменало и думата „Афганистан“, съобщава варненската прокуратура.

Със съдействието на преводач с него била проведена беседа. Според личен документ, който младежът притежавал, той е от афганистанско село и е непълнолетен. При разговорите с него било изяснено, че е преминало нерегламентирано през българо-турската граница през ГКПП – Лесово на 26 август. Прикрил се в полуремарке, теглено от товарен автомобил с българска регистрация. До границата от турска страна младежът бил доведен от неустановено лице, след което сам се качил и укрил в полуремеркето, с което стигнал до Добрич.

Ключови думи:

мигранти, Афганистан

Още

МВР хвана 14 маскирани мигранти в линейка в Бургаско

03.12.2022

Обновена

1345
МВР тепърва ще обучава полицаите как се спират коли

25.11.2022

Обновена

810
И последният от мигрантите от снощната гонка в Бургас е заловен

23.11.2022

Обновена

1805