Quantcast
Гълъб Донев: Работодателите не може да връщат неваксинирани работници | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Гълъб Донев: Работодателите не може да връщат неваксинирани работници

Няма да позволим екстремно харчене на пари в края на годината, убеден е социалният министър
2 099
Гълъб Донев.

В Инспекцията по труда са получени сигнали, че работодатели отстраняват от работа неваксинирани служители. Това е недопустимо. Работодателите нямат право да задължават тези хора да се ваксинират или да ги спират от работа. Това коментира за БНР служебният министър на социлната политика Гълъб Донев.

Работодателите имат право да въвеждат мерки за организация на работата с цел гарантиране на здравето на работниците в случай, че се получават струпвания, но тези мерки не включват принуда за ваксинация, категоричен бе министърът. Донев припомни, че въвеждането на зелен сертификат дава възможност за избор – дали служителят да се тества, ако не е боледувал или ваксиниран. В случай на отказ от всички тези възможности работниците имат право да се ползват от платен или неплатен отпуск, припомни Донев. През 2021 г. бе гарантирано ползването на до 90 дни неплатен отпуск, без това да нарушава осигурителните права на лицата.

Донев отказа да коментира конкретни параметри по проектобюджет 2022 с аргумента, че той ще бъде внесен в Народното събрание след излъчването му. Напрежението по темата вече се покачи, след като служебният финансов министър Валери Белчев обяви, че се обсъжда вдигане на максималния осигурителен доход. За вдигане на максималния осигурителен доход от 1 януари заговори и самият социален министър. Българската асоциация на софтуерните компании се обяви против такова решение. Вече стана ясно, че социалното министерство търси възможност и за нова стъпка на увеличаване на минималната работна заплата от 2022 г. Минималната заплата не може да се вигне веднага от ноември, категоричен бе Донев. КНСБ настоява за МРЗ от 700 лв. още от идния месец.  „Няма да допуснем екстремно харчене на пари от икономии в последните дни на календарната година. Още е рано да се каже дали ще има излишък или дефицит, но по-добрият вариант е излишъкът да отиде за покриване на дефицита в бюджета", коментира още социалният министър.

Още

Може ли маймунската едра шарка да се превърне в пандемия?

20.05.2022

2327
Отпадат сертификатите за пристигащи от 10 държави

12.04.2022

4024
Изненада - Благоевград обяви грипна епидемия

17.03.2022

2590