Quantcast
Херо Мустафа и Стефан Янев обсъдиха отбраната и корупцията | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Херо Мустафа и Стефан Янев обсъдиха отбраната и корупцията

Двамата са говорили и за инициативата Три морета, както за организираната от Джо Байдън "среща на върха за демокрация"
Обновена
2 251
 Министерски съвет

Борбата с корупцията и отбраната събраха американският посланик Херо Мустафа и служебният премиер Стефан Янев. Това става ясно от официално съобщение на правителството. Според него, двамата са обсъдили в кабинета на министър-председателя "двустранното партньорство в борбата с корупцията и в сферата на отбраната и сигурността, както и потенциала на търговско-икономическите отношения на България и САЩ".  Отбелязано било още успешното българско домакинство на Инициативата „Три морета“, която има последователната подкрепа на САЩ.

Херо Мустафа запознала министър-председателя Стефан Янев с планираната от американския президент Джо Байдън виртуална „Среща на върха за демокрация“ в края на настоящата година, а българският премиер приветствал инициативата.

Последните седмици са белязани от активност на отношенията между България и САЩ в областта на отбраната, включително и с няколко мащабни военни учения. Наскоро стана известно и, че делегация от Конгреса на САЩ е посетила България, за да се срещне с представители на правителството, на американския бизнес и други за разговори, отново свързани с отбраната и сигурността в региона. Делегацията е включвала шестима сенатори: Ричард Шелби, Майк Крапо, Джон Корнин, Деб Фишер, Джон Кенеди и Роджър Маршал.

 

Янев свиква съвета за сигурност заради мигрантите

Служебният премиер Стефан Янев свиква заседание на Съвета по сигурността в четвъртък, 9 септември, съобщиха от правителствената информационна служба.

Темата ще бъде състоянието и капацитета на системата за защита на националната сигурност в контекста на очаквана нова мигрантска вълна.

Ще бъдат разгледани и мерки за подобряване ефективността на функционирането на съвета по сигурността към Министерския съвет. 

"Сега" припомня, че от началото на управлението на служебния кабинет премиерът Стефан Янев свиква за втори път Съвета по сигурността към Министерския съвет. Първият път беше през юни, за да бъдат обсъдени последиците от американските санкции срещу български граждани по глобалния закон "Магнитски", необходимостта от нови и адекватни политики за борба с корупцията, както и повишаване на ефективността в сектор "Сигурност"

 

Още

Полша ще експулсира нелегални мигранти

15.10.2021

419
Олимпийският бокс - корупция с българска следа и 6-цифрени подкупи

07.10.2021

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

4833
Зам.шефът на подслушването и следенето изненадващо стана титуляр

06.10.2021

3142