Quantcast
Христо Иванов: Има ли Борисов тайна за 1 млрд. лв. с Валентин Златев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Христо Иванов: Има ли Борисов тайна за 1 млрд. лв. с Валентин Златев

Държавата продължава да не изпълнява съдебно решение за публичен достъп до ревизиите от НАП на "Лукойл"
7 199
 БГНЕС

Съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов пусна видео в социалните мрежи, в което пита премиера Бойко Борисов дали има обща тайна за милиарди левове с бившия шеф на "ЛУКойл-България" Валентин Златев. Клипът е заснет пред новооткрития хотел в София "Хаят", който Иванов свързва с туристическата империя на Златев.

"По-интересният въпрос е как всъщност е финансирано цялото това богатство и няма как да не направим връзката с дългогодишните въпроси за това дали "ЛУКойл" са плащали всички данъци, свързани с дейността си в България по импорт на суров петрол, неговата обработка и продажбата му от веригата бензиностанции", смята Христо Иванов.

Във видеото са изведени факти, че от началото на 2008 г. до края н 2018 г. "Лукойл Нефтохим" отчита печалба единствено през 2016 и 2017 г., последвана от над 250 млн. лв. загуба през 2018 г. В същото време приходите за тези 10 години са в размер на милиарди левове. Веригата бензиностанции на "Лукойл България" е на загуба пък от 2011 г. отново на фона на милиардни приходи. Тези резултати са отчетени, въпреки че в определени моменти превишаването на цените на бензина и дизела в сравнение с други държави надвишава 30%.

"Ние от 2018 г. се опитваме да изясним този въпрос. Искаме НАП да ни предостави няколко ревизионни акта, от които да стане ясно как всъщност българските данъчни власти са третирали "Лукойл". НАП ни отказа, ние спечелихме на две съдебни инстанции, след което НАП отново ни отказа", казва Иванов. Той припомня, че премиерът Бойко Борисов публично обеща да публикува ревизионните актове на петролната компания, но не го стори. Във видеото се чува и изтеклият запис с гласа на Борисов, в който премиерът се обръща към бизнесмена Златев с "Валентин Василиевич" и го кани на среща.

Христо Иванов обещава също, че ако отново се наложи да иска от държавата да изпълни съдебно решение по отношение на ревизиите от НАП, ще постави тези въпроси на руски и на английски, така че бъдещите гости на хотела, инвеститори и европейски чиновници да могат да се запознаят с този контекст.

Още

ДБ: Да се готвим за национализация на руски активи

13.05.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

10400
Костов посочи като руски агенти Борисов, Радев, Станишев и царя

16.05.2022

17319
ДБ вдигна червен флаг на управляващата коалиция

05.05.2022

6292