Quantcast
И Борисов се намеси в случая с президента, Естония и Covid-19 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

И Борисов се намеси в случая с президента, Естония и Covid-19

Румен Радев вече е свален от карантина, премиерът прати ДАНС и разузнаването да търсят "доброжелателите" му
Обновена
18 964

Абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството за инициативата „Три морета“, е направено. Не мога да приема каквато и да е критика, че не я подкрепяме. Още през август на срещата ми със заместник помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс, изтъкнах ангажираността ни по темата. Уверихме нашите партньори - 11 европейски държави, в пълната готовност на България да участва и с финансиране, и с проекти. През септември правителството взе решение България да предостави 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата. Ние сме шестата страна, която участва финансово в „Три морета“. Националната координация на формата от българска страна е на много високо ниво като отговорността за това е дадена на вицепремиера Екатерина Захариева. Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези „доброжелатели“, които искат да елиминират действията на правителството и на президента и да попречат на нещо, което е толкова важно за България. Ако някой е подценил темата с карантината, не е наш проблем. Надявам се да няма повече спекулации по темата.

Posted by Boyko Borissov on Wednesday, October 21, 2020

Президентът Румен Радев вече е свален от карантина. Заповедта за това е издадена от директора на столичното РЗИ Данчо Пенчев, съобщи БГНЕС. След преценка на епидемиологичния риск и по моя преценка аз си позволих да подпиша тази заповед за неговото декарантиниране, коментира Пенчев. Той разкри детайли около епидемологичното проучване, извършено от РЗИ след положителния резултат на командващия ВВС ген. Димитър Петров. Информацията, че президентът е бил контактен с него, е постъпила във вторник. „Автоматично ние потърсихме и установихме, че той вече е извън България. Изчакахме да се прибере и връчихме предписанието. Той проведе PCR тест, който е отрицателен“, поясни д-р Пенчев. Президентът има общо три отрицателни теста - един в Естония и два в България. Пенчев допълни, че по неофициална информация всички контактни на ген. Петров са били уведомени от него по телефона, преди РЗИ да се свърже с тях. Вече се разбра, че това е станало в неделя. 

Интригата около внезапно прекъснатото посещение на президента Румен Радев в Естония днес се заплете допълнително. Това стана факт след като в историята се намеси и министър-председателят Бойко Борисов, който обяви, че е пуснал разузнаването и ДАНС да проверяват случая. "Възложих на ДАНС и ДАР - Държавна агенция "Разузнаване" да проверят кои са тези „доброжелатели“, които искат да елиминират действията на правителството и на президента и да попречат на нещо, което е толкова важно за България“, заяви премиерът по време на правителственото заседание.  „Ако някой е подценил темата с карантината, не е наш проблем“, добави министър-председателят и изрази "надежда да няма повече спекулации по темата".

"Сега" потърси коментар от българското външно министерство по въпроса дали има официален ред или процедура, по който да се уведомява страната домакин, ако в българска делегация има заразени или контактни, както и дали МВнР или негови служители са уведомили естонската страна, че президентът е бил контактен. От пресцентъра на ведомството отговориха, че "в рамките на своите компетенции по подготовката на визитата на президента в Естония Министерството на външните работи, съгласувано с Администрацията на президента, би уведомило по съответния ред предварително естонската страна, ако разполагаше с такава информация". Но отричат да се имали такава, както и да са информирали по въпроса домакините на Румен Радев: "Подобни данни не са постъпвали в МВнР от български държавни институции, като министерството съответно не е предоставяло подобна информация на Естония. Самото министерство научи новината вчера от прессъобщението на Президентството."

Скандалът започна във вторник, когато Румен Радев внезапно прекъсна посещението си в Естония, където бе на срещата по инициативата "Три морета". Първоначално от пресслужбата на държавния глава дадоха мъгляви обяснения за причината - усложнената ковид ситуация и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма. От пресслужбата на естонския му колега обаче отбелязаха, че това се е наложило заради контакт със заразен още преди излитането му от София. В личния си профил в социалната мрежа Фейсбук президентът на Естония Керсти Калюлайд написа: "След пристигането на информацията в Естония са взети всички необходими мерки и българската делегация беше изолирана в хотела. Затова държавният глава на България не е участвал във вчерашната вечеря на "Три морета". Говорих по телефона тази сутрин с президента Радев и се съгласих, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка".

Помолени да обяснят разминаването, от "Дондуков" 2 вчера бяха категорични: "Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен".

Няколко часа по-късно пресслужбата на президента обаче бе опровергана за втори път, този път от здравния министър Костадин Ангелов. Той обяви, че още в неделя, преди да излети за Талин, президентът е  бил уведомен, че е бил в контакт със заразен. "Към президента ще бъдат приложени нормативни уредби, каквито съм към момента. В петък той е бил в контакт с ген. Димитър Петров, а на 18-ти генералът е дал позитивен резултат на тест за коронавирус. Знаем, че президентът е бил уведомен от началника на отбраната адмирал Евтим Евтимов, че ген. Петров е заразен", обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг и добави: "Какво се е случило оттам нататък... мерките са еднакви за всички. С пристигането си в България той се счита за контактно лице, ще бъде поставен под карантина, ще му бъде предложен PCR тест на летището и докато излязат резултатите, ще е под карантина. На екипажа ще им бъде предложен PCR тест на място на летището, да се наблюдават, ако имат симптоми, да уведомят личния си лекар или РЗИ".

„Доброжелатели“ от властта у нас са побързали да представят на естонските власти своята версия за контакт с коронавируса на гостуващия там Румен Радев. Това е тезата на държавния глава .„За мен това е пример за активно мероприятие. Нито аз, нито моята делегация, нито вие (придружаващите журналисти – б.р.) сте били поставени под карантина в Естония“, подчерта Радев при пристигането си в София. И до този момент не е известно кой точно е уведомил естонците за контакта на Радев със заразен с коронавирус.

Радев отбеляза, че за по-малко от седмица си е направил два теста – във вторник преди визитата си в Гърция и после - в Естония. И двата са били отрицателни. Радев даже предостави справката с резултатите на медиите.

По време на срещата "Три морета" бяха взети изключително строги противоепидемични мерки за ограничаване на струпването на хора, съобщи Би Ти Ви.  Тя беше виртуална, като само трима от 12 президенти присъстваха физически на форума.


 

Томислав Дончев: Не можах да разбера как някой член на правителството е лишил президента от вечеря в Естония

„Не можах да разбера как някой член на правителството е лишил президента Румен Радев от една вечеря в Естония и изобщо в тази интрига, ако всичко това е интрига, какво участие имаме ние". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на „Здравей, България" по Нова тв като коментар на случая. „Всичко е въпрос на лична отговорност. Никой не е имунизиран от контрола на държавен орган. Аз също. Предполагам, че Радев е бил предупреден. Всеки съвестен гражданин би следвало да се съобрази с препоръката", допълни още той.

По думите му няма как държавен орган да следи всяко едно лице. „Ако под карантина са хиляди, не може до всеки да има полицай или служител на РЗИ. За каквито и мерки да говорим, на първо място е личната отговорност. Трябва да се мисли за близките, за приятелите. Това е същият механизъм, както когато някой си хвърля фаса и след това се оплаква, че му е мръсно", каза още Дончев. И допълни: „Не съм в течение на детайлите, но мисля, че държавниците освен всичко друго, което правят, трябва да дават и пример”.

 

Каракачанов също се самоизолира

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се е самоизолирал веднага, след като е станало ясно, че командващият ВВС ген. Димитър Петров е заразен с коронавирус, съобщават от "24 часа".
В понеделник Каракачанов си е направил PCR тест, който е дал отрицателен резултат. Днес се очаква да излезе втори тест, който ако е също отрицателен, министърът ще свали самоналожената си изолация.

Ключови думи:

Румен Радев, коронавирус

Още

Предложената от ИТН Камелия Нейкова оглави ЦИК

07.05.2021

Обновена

6446
Правителството за пандемията: Европа не може да ни настигне

07.05.2021

Обновена

2121
Румен Радев се принуди да свика нови консултации заради ЦИК

06.05.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

8524