Quantcast
И Менда Стоянова бе разпитана за връзки с Васил Божков | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

И Менда Стоянова бе разпитана за връзки с Васил Божков

МВР търси има ли връзка между чекмеджето с пачките и твърденията на бизнесмена, че е платил 67 млн. лв. рекет
Обновена
16 406
 Булфото
След Владислав Горанов и Бойко Борисов днес е ред на Менда Стоянова да бъде разпитана от полицията.

След като националната полиция разпита бившия финансов министър Владислав Горанов по проверката за кюлчетата и пачките в чекмеджето на Бойко Борисов, днес за снемане на сведения в МВР се яви и бившата шефка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Стоянова беше призована още за началото на януари заедно с Горанов. Тогава обаче тя обясни, че е с положителен тест за ковид и не може да се яви. 

Разпитите на Горанов и Стоянова са част от проверката, която МВР прави по сигнала на гражданско сдружение БОЕЦ. От БОЕЦ обясняват, че в сигнала си правят логическа връзка между тези снимки и изнесената през 2020 г. от Васил Божков информация, че години наред е бил изнудван и е платил 67 млн. лв. рекет на Бойко Борисов, на Горанов и на Стоянова, за да направят така, че лотарийният му бизнес да плаща по-ниски такси. Прокуратурата обяви, че е разпитвала Борисов, Горанов и Стоянова, но не стана ясно какво ги е питала и те какво са отговорили.

"Инструмент на пиар акциите ли сте? Винаги стоите, когато някой известен е повикан за справка!", с тези думи към репортерите, цитирани от bTV, Стоянова влезе в националната полиция в 11 ч. Тя заяви, че не знае какъв е поводът да бъде търсена от полицията. "Поводът е Божков, така мисля", уточни Стоянова, като подчерта, че "Божков никога не е казвал, че е давал пари на мен". След това тя уточни, че може би всички, цитирани в сигнала на БОЕЦ, са привикани.

Около час по-късно, на излизане от полицията, Стоянова коментира още, че по подобен сигнал вече е давала показания, само че в прокуратурата. "Абсолютна лъжа е, че съм внесла законодателни промени, които са облагодетелствали Божков", каза тя. Тя препрати към Народното събрание, където се пазят всички законопроекти, предложения на депутатите, стенограмите от тяхното разглеждане и гласуване. Стоянова каза, че е направила предложение за законова промяна, която да добави лотарията на Божков, пропусната в предходния текст на закона, за облагане с 20% върху залозите. "Тази законодателна инициатива е в полза на бюджета, а не в полза на Божков или друг офлайн оператор", подчерта Стоянова.

Тя посочи още, че текстовете, по които се облага офлайн хазартът, са много стари, още преди 2013 г. "В 2013 г. по едно предложение на Георги Кадиев се променя текстът и в това предложение е изпусната лотарията. На практика цялата 2014 г. лотарията беше извън облагането. С моето предложение, края на 2014 г., когато станах шеф на бюджетната комисия, аз внасям предложението. И от 2015 г. лотарията се облага с 20% върху залозите", посочи Стоянова.

По думите й "БОЕЦ може да си твърди всичко, всеки може да напише в сигнал каквото реши и службите започват да се занимават с това". Тя повтори, че е странно, че МВР отново повдига въпроса, след като прокуратурата вече я е разпитала. "Странно е, че МВР отново повдига този въпроси. Институция връз институция, пиар върху пиар, да реализирате пиара на министъра на вътрешните работи", заключи тя.

В началото на годината за сведения по тази проверка в МВР ходи и самият Борисов. След разпита му се разбра, че е обяснил на разследващите, че не знае кой е снимал в спалнята му, което се разминава от версиите за Мата Хари, лансирани от бившия премиер в публичното пространство.

 

Още

Прокуратурата още чете експертизи по делото Борисов-Горанов-Арнаудова
Съдът обяви за незаконен ареста на Владислав Горанов

01.06.2022

949
Съдът обяви ареста на Бойко Борисов за незаконен

14.04.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1744