Quantcast
ИБГНИ приветства бивши партньори на Нинова и Бареков | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ИБГНИ приветства бивши партньори на Нинова и Бареков

В коалицията влязоха ЗНС на Румен Йончев и ДНК на Минчо Христов
3 448
 БГНЕС
Представители на ИБГНИ, водени от Мая Манолова, внесоха документите за участие в изборите в ЦИК.

ИБГНИ подаде днес 5000 подписа за участие в предстоящите избори на 14 ноември в Централната избирателна коалиция (ЦИК). Коалицията, в която влизат „Движение 21” на Татяна Дончева, ЕНП на Мария Капон и ДБГ на Димитър Делчев, ще се разшири с още две партии. Това са Земеделски народен съюз (ЗНС) на Румен Йончев и "Движение на непартийните кандидати" (ДНК) на Минчо Христов.

Йончев има дълга и лъкатушеща политическа кариера. Бил е депутат от БСП в 42-ото Народно събрание, а след това от „България без цензура” на журналиста Николай Бареков в 43-ия парламент. Последно се сближи с ИБГНИ и чрез листите й влезе в 45-ото Народно събрание. Този път изглежда е успял да договори воденият от него ЗНС да стане и официален член на коалицията.

Минчо Христов стартира като депутат от „Атака” в 40-ия парламент. През 2021 г. оглавяваното от него движение се присъедини към „БСП за България” и така той беше избран в 46-ото Народно събрание. Вероятно коалиционното споразумение със соцлидера Корнелия Нинова не е било преподписано за предстоящите избори и Христов е потърсил (и намерил) алтернативен съюзник в лицето на ИБГНИ.

В коалицията остава "Отровното трио", представено от Арман Бабикян и Николай Хаджигенов. Заедно с Манолова, те ще водят листите в трите столични избирателни района.

Планове

„Протегнали сме ръка към формациите на протеста – „Продължаваме промяната” и „Демократична България”. Решение е на „Има такъв народ” дали ще се присъединят към следващото мнозинство на почтените и дали ще застанат зад създаването на правителство на промяната”, коментира Мая Манолова – един от лидерите на ИБГНИ, плановете на коалицията, след като подаде документите й в ЦИК. И посочи, че с колегите й ще продължат да работят за предизборно споразумение с ПП и ДБ.

На президентските избори ИБГНИ ще застане зад двойката Радев – Йотова. „Ние сме първите, които заявиха своята категорична подкрепа за г-н Радев и г-жа Йотова, и многократно сме казвали, че това е президентът, който застана на страната на народа по време на многодневните, многохилядни протести”, заяви Манолова. И напомни, че коалицията й е пратила трима свои представители в инициативния комитет, издигнал кандидатурата на действащия държавен глава.

 

 

Още

Калпави политици обричат на гибел парламентаризма

07.08.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3433
БСП се отрече официално от министрите социалисти в кабинета

05.08.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

10038
БСП обвини Радев в чистка на кадри на левицата

03.08.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, МИЛА КИСЬОВА

4727