Quantcast
ИБГНИ приветства бивши партньори на Нинова и Бареков | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ИБГНИ приветства бивши партньори на Нинова и Бареков

В коалицията влязоха ЗНС на Румен Йончев и ДНК на Минчо Христов
3 434
 БГНЕС
Представители на ИБГНИ, водени от Мая Манолова, внесоха документите за участие в изборите в ЦИК.

ИБГНИ подаде днес 5000 подписа за участие в предстоящите избори на 14 ноември в Централната избирателна коалиция (ЦИК). Коалицията, в която влизат „Движение 21” на Татяна Дончева, ЕНП на Мария Капон и ДБГ на Димитър Делчев, ще се разшири с още две партии. Това са Земеделски народен съюз (ЗНС) на Румен Йончев и "Движение на непартийните кандидати" (ДНК) на Минчо Христов.

Йончев има дълга и лъкатушеща политическа кариера. Бил е депутат от БСП в 42-ото Народно събрание, а след това от „България без цензура” на журналиста Николай Бареков в 43-ия парламент. Последно се сближи с ИБГНИ и чрез листите й влезе в 45-ото Народно събрание. Този път изглежда е успял да договори воденият от него ЗНС да стане и официален член на коалицията.

Минчо Христов стартира като депутат от „Атака” в 40-ия парламент. През 2021 г. оглавяваното от него движение се присъедини към „БСП за България” и така той беше избран в 46-ото Народно събрание. Вероятно коалиционното споразумение със соцлидера Корнелия Нинова не е било преподписано за предстоящите избори и Христов е потърсил (и намерил) алтернативен съюзник в лицето на ИБГНИ.

В коалицията остава "Отровното трио", представено от Арман Бабикян и Николай Хаджигенов. Заедно с Манолова, те ще водят листите в трите столични избирателни района.

Планове

„Протегнали сме ръка към формациите на протеста – „Продължаваме промяната” и „Демократична България”. Решение е на „Има такъв народ” дали ще се присъединят към следващото мнозинство на почтените и дали ще застанат зад създаването на правителство на промяната”, коментира Мая Манолова – един от лидерите на ИБГНИ, плановете на коалицията, след като подаде документите й в ЦИК. И посочи, че с колегите й ще продължат да работят за предизборно споразумение с ПП и ДБ.

На президентските избори ИБГНИ ще застане зад двойката Радев – Йотова. „Ние сме първите, които заявиха своята категорична подкрепа за г-н Радев и г-жа Йотова, и многократно сме казвали, че това е президентът, който застана на страната на народа по време на многодневните, многохилядни протести”, заяви Манолова. И напомни, че коалицията й е пратила трима свои представители в инициативния комитет, издигнал кандидатурата на действащия държавен глава.

 

 

Още

Войната е рай за политическия паразит

20.05.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

14200
БСП припозна антикризисните мерки на ПП като свои

17.05.2022

Обновена

1544
Шефът на парламента не смята, че коалицията ще се разпадне

02.05.2022

185