Quantcast
Инспекторатът в София минава на пряко подчинение на Фандъкова | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Инспекторатът в София минава на пряко подчинение на Фандъкова

Бюджетът на Столична община ще бъде актуализиран с 19,9 млн. лв.
2 723
 Илияна Кирилова

По предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова Столичният инспекторат ще бъде преструктуриран от самостоятелно външно звено в дирекция на пряко нейно подчинение. Промяната ще стане факт от 1 януари 2022 г. Ще бъде обявен и конкурс за директор на новата дирекция, поясни Фандъкова. И след преструктурирането всички досегашни инспектори ще останат на работа в инспектората, стана ясно още от изложението й. 

Както е добре известно, Столичният инспекторат отговаря за контрола над сметосъбирането и сметоизвозването и за миенето на улиците и булевардите в града. Като такъв той наблюдава работата на фирмите за извозването на боклука в София, част от които са свързани с бизнесмени като братята Кирил и Георги Домусчиеви, с Румен Гайтански, известен като Вълка, със собствениците на фирма „Титан“ Иво Иванов и Димитър Борисов.

Както „Сега“ нееднократно писа, през есента столичният кмет лично покани за шеф на Столичния инспекторат уволнения заради полицейско насилие бивш главен секретар на МВР Ивайло Иванов. След като действията на Фандъкова предизвикаха силен обществен отзвук и недоволство, на 11-ия ден след решението си тя поясни, че е прибрила Иванов в общината с надеждата той да подобри контрола върху сметосъбирането и сметоизвозването в София. В същото време тя не отрече обвиненията, че Иванов е започнал работа в Столичния инспекторат, без да представи управленска програма за новата си длъжност. На въпрос днес дали настоящият директор Ивайло Иванов ще се яви на този конкурс, кметът Фандъкова каза, че "първо конкурсът трябва да бъде обявен, и тогава ще знаем".

Кметът и заместникът й по финансите Дончо Барбалов ще предложат още на Столичния общински съвет да актуализира бюджета на Столична община с 19,9 млн. лв. Със сумата ще бъдат подпомогнати най-пострадалите от коронакризата общински сектори, стана ясно от представянето. На първо място ще бъдат отпуснати допълнителни средства за градския транспорт на София. По думите й пътниците в него са намалели чувствително, съответно - и приходите. „Затова предлагам на СОС да заложим 8,5 млн. лв. увеличение на средствата за градския транспорт, обяви кметът. Това е нашата субсидия от страна на СО към транспортните оператори.
За дружеството "Метрополитен" над 3 млн. лв. са средствата, които трябва да бъдат платени за октомври, като за юни те са били 1,4 млн. лв. Това значи повече от 100 процента увеличение за ел. енергия. Разходите на "Столичен автотранспорт" за газ, при разходи от 1 млн. лв. за юни, за октомври са 2,3 млн. лв. За юни за улично осветление разходите са били 930 хил. лв., за октомври са 1,9 млн. лв. Затова кметът Фандъкова предлага увеличение на средствата за улично осветление в размер на 3,2 млн. лв. Предвидени са 1,5 млн. лв. за общинските болници, които активно работят с ковид пациенти и срещат затруднения заради повишаването на цените на еленергията и медицинските консумативи, каза Фандъкова.
Кметът обяви, че другото голямо перо в актуализацията на бюджета са допълнителни средства за строителната програма на СО за следващата година, в която един от акцентите е изграждането на вътрешните рингове на София. Кметът Фандъкова предлага 5,5 млн. лв. за отчуждаване за новите трасета на пробива по бул. "Тодор Каблешков" и продължението на ул. "Филип Кутев".
Фандъкова обяви, че средствата за актуализацията ще дойдат по две линии: 10 млн. лв. са от по-добрата събираемост от данъка за възмездно придобиване; 6,6 млн. лв. са от дело, което общината е спечелила срещу МОСВ, за наложена финансова корекция; 3,3 млн. лв. са от държавния бюджет, информира столичният кмет, цитиран от БТА. 

Още

Архитекти негодуват срещу проекта за ремонт на театър „София“

19.01.2022

1701
Спаси София: Общината ще провали проекта за Зона 30

18.01.2022

1358
София въвежда ограничение до 30 км/ч. в част от центъра

17.01.2022

5097