Quantcast
ИТН: Министрите ще бъдат оповестени публично едва в парламента | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ИТН: Министрите ще бъдат оповестени публично едва в парламента

В правителството няма да има представители на БСП, ДБ или ИБГНИ, но ще влязат част от номинираните в първия кабинет начело с Николай Василев
Обновена
12 664
 БГНЕС
Министрите в кабинета на ИТН ще бъдат оповестени едва в парламента

Кандидатите за министри в кабинета на "Има такъв народ" ще бъдат оповестени публично едва след като завърши конституционната процедура - мандатът бъде обявен за успешен пред президента и правителството бъде внесено за одобрение в парламента. Това заяви зам. председателят на ИТН Филип Станев по БНТ. Той не уточни дали с проектосъстава ще бъдат предварително запознати поне партньорите, от които се очаква подкрепа - "Изправи се.БГ! Ние идваме!", Демократична България и БСП. И трите партии настояват да знаят личностите, които ще осъществяват политиките, по които има съгласие. Очаква се следващата седмица номинираният за премиер Пламен Николов да обсъди с тях приоритетите на правителството си.

Станев обаче натърти, че в тяхното правителство няма да има министри от БСП, ИБГНИ или ДБ. Но щели да влязат някои от номинираните за министри в първото предложено правителство начело с Николай Василев. Той отказа да коментира имена.

Станев бе категоричен, че Петър Илиев изобщо не е обсъждан за премиерския пост. Пламен Николов е бил фаворитът веднага след оттеглянето на Николай Василев. "Петър Илиев не е бил обсъждан нито с Николай Хаджигенов, нито с някой друг", каза той. Вчера Хаджигенов заяви, че Илиев е бил коментиран по време на среща между ИТН и ИБГНИ и след като те са казали, че няма да го подкрепят, е бил оттеглен.

"Николов има качества – изключително образован е, ако стане премиер и получи доверието на парламента, в ЕС няма да берем срам – на въпроса „Имате ли си кафе“, няма да отговори „Не, имам си торта сахер“. Той е комуникативен и много разбран диалогичен човек, не слуша само себе си. Той е мениджър на фирма за плувни аксесоари, преди това е бил в автомобилна фирма, така че идва от реалния бизнес. Има разлика между това да е чиновник, който раздава обществени пари, и между предприемач, който инвестира свои лични пари", каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пред Нова телевизия.

"Какво значи политически опит? В политиката трябва да влязат хора, които разбират от сферата си, а премиерът трябва да координира дейността им – така че откъде се трупа този опит? На бившия премиер Борисов задавали ли сте му въпроса какъв опит има - като пожарникар и бивш СИК-аджия, че управлява държавата 12 г.? Ако сравним качествата на Бойко Борисов с качествата на Пламен, извинявайте, все едно да сравняваме "Реал Мадрид" и Скритата сила - Мъдрево", добави Йорданов.

На въпрос защо от ИТН не са съобщили по-рано за Пламен Николов поне на ДБ и "Изправи се", Йорданов посочи, че му е много е забвано да наблюдава как те преобръщат позициите си. "Когато обявихме първия проект на кабинет, казаха: "Защо го обявихте предварително, трябва да се говори за политика. Окей, започнахме да говорим за политики, в тези разговори имаше уверения, че те няма да предлагат хора и нямат претенции за състава. Обяснихме, че щом кабинетът ще е на малцинството, наша отговорност е да предложим хората, които ще изпълняват действията по сектори. Сега се връщат в точка едно и питат: "Ама защо не ни казахте кой ще е премиерът? Това е наша отговорност. Ние трябва да получим одобрение от политическа партия ли какъв екип да предложим за вършене на работа. Важно е какво се върши", заяви Тошко Йорданов.

Не е ясно как ще бъдат преодоляни различията по отношение на подписването на коалиционно споразумение. ИБГНИ, ДБ и БСП настояват поетите ангажименти да бъдат включени в общо споразумение. ИТН е категорично против.

Станев каза, че ако техният опит за създаване на правителство се провали, те няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ или ДПС. Той обаче отказа да каже как партия ще действа, ако третият мандат бъде връчен на БСП, ДБ или ИБГНИ,  защото било твърде рано.

Тошко Йорданов коментира и основното искане на ДБ - да има гаранции, че ДПС няма да влияе върху правителството на ИТН. „Христо Иванов е бил министър във второто правителство на Бойко Борисов. Как може този човек, който стана министър на Борисов, нарича го шефе, но преди това го нарече мутра във Facebook, да си позволява да пита защо някой друг е бил коалиционен партньор в друго правителство. Ако аршинът е еднакъв, ако обича, друг да зададе този въпрос. Къде при нас има ДПС? Поканихме на опознавателна политическа среща да си представим политиката всички, освен ГЕРБ. Те са с отвратителен знак и ДПС са с отвратителен знак, защото им бяха партньори. С ДПС ние експертни срещи не сме водили, няма и да водим разговори с тях. Това е очевадно”, каза той.

 

Още

Слави Трифонов: Един призрак броди - на разочарованието

19.09.2021

11181
И избори 2 в 1 ще се завъртят около юмрука на Радев

17.09.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

9549
Две социологически агенции отчетоха тежък срив на ИТН

17.09.2021

Обновена

11488