Quantcast
ИТН размисли – ще преговаря с партиите на протеста за проектокабинета | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ИТН размисли – ще преговаря с партиите на протеста за проектокабинета

Христо Иванов и Мая Манолова очакват обединение на трите формации около управленски приоритети
Обновена
10 415
 БГНЕС
Депутатите на Трифонов вече са готови за разговори в парламента.

От "Има такъв народ" все пак размислиха и решиха, че ще проведат консултации с формациите, от които очакват политическа подкрепа, преди да обявят новия си проектокабинет. Това се разбра от изявление на депутата от партията Ивайло Вълчев след заседание на парламентарната й група. Очаква се разговорите да бъдат водени с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", което от днес  се казва "Изправи се.бг! Ние идваме"

Партията на Трифонов, която е първа политическа сила с 65 депутати, в петък обяви, че ще предложи проект на кабинет, но отново без консултации с останалите парламентарно представени сили. От ИТН тогава заявиха, че ще оставят другите сами да преценят дали да подкрепят номинираните за министри, както и управленските приоритети.

Сега обаче се променили мнението си. "Нещата, които трябва да се обявяват в парламента, ще ги обявяваме в парламента. Нещата, които трябва да бъдат обявени в разговор с другите парламентарни групи, ще ги научат първо те в разговор с тях, така, както изисква тази професионална диалогичност. Няма да използвам фразата, че сме си направили необходимите изводи, но всяка информация, която трябва да бъде комуникирана с останалите, ще бъде комуникирана там, където ѝ е мястото и там, където първо заинтересованите ще я чуят. Мисля, че в последните дни показахме с всичките си думи и действия, че абсолютно осъзнаваме това, което лежи на нашите плещи", заяви Вълчев, цитиран от БНР.

По-късно Филип Станев заяви пред бтв, че еднолични решения в България не може да има, ние не сме Турция и Слави не е Ердоган. Трябва да има разговор и диалог. Предните ни ходове бяха медийна стратегия и тя сработи доста добре, видимо обаче българските граждани така разпределиха вота, че е невъзможно да има самостоятелно управление.  Според него от партията са длъжни да извървят този път на разговори, защото от ИТН стоят зад думите си, че ще бъдат отговорни.

"Ние сме първа политическа сила и за първи път от 15 години насам Борисов не е първа политическа сила (партията на Борисов - ГЕРБ, управлява от 2009 г. - бел. ред.). Гражданите искат тези увереност, сигурност и спокойствие, от които имат нужда", каза Филип Станев. 

По думите му въпреки ниската избирателна активност доверието, оказано от избирателите на ИТН, е огромно и те са длъжни да съставят кабинет, способен да работи по различен начин.

ДБ хареса част от служебните министри

Бихме разгледали вариант част от служебните министри да останат на постовете си, но не всички, тъй като към някои от членовете на настоящото правителство, сме изразили своите резерви. Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира пред Нова телевизия във вторник преговорите за състава на новия редовен кабинет. По думите му подкрепата на ДБ за правителство на "Има такъв народ" ще зависи от готовността на партията заедно да опитват да съберат мнозинство.

Миналата седмица Мая Манолова лансира идеята служебният кабинет да се трансформира в редовен, която по-късно отхвърлиха и президентът, и премиерът Стефан Янев. Идеята обаче се хареса на БСП.

"Ние не можем да си представим как колегите от ИТН, които със сигурност не са ни врагове, как виждат процеса на управление, така че да решим системните проблеми, не просто да махнем един или друг", каза Иванов. "Отговорното действие е да положим усилия и в рамките на първия мандат, но при ясни политически параметри на това какво управление, не какъв кабинет, а каква парламентарна конфигурация ще застане зад него и около какво ще е обединена", допълни той. 

Според Иванов "Демократична България" има ръст на избирателите, защото показва яснота как постига целите си и последователността, с която го прави, е част от отговорността към тях. Той даде пример с работата по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, който до преди година е изглеждала немислимо, а вече намира подкрепа и у президента, и у някои партии, включително у БСП, която е сменила позицията си.

"Изправи се!": Разговори за правителство - публично в парламента

Засега не се водени разговори за бъдещия кабинет с "Има такъв народ", стана ясно от брифинг на новопреименуваната "Изправи се.бг! Ние идваме!". Такива преговори трябва да се водят публично в парламента, заяви Мая Манолова - един от лидерите на коалицията. И допълни, че успехът на разговорите ще зависи от това доколко партията на Слави Трифонов се съобрази с техните приоритети - повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, помощи за дребния и средния бизнес, съдебна реформа. Манолова увери, че тя и колегите й не желаят министерски постове.

ГЕРБ няма да предложи кабинет

ГЕРБ няма да предлага свое правителство, заяви лидерът Бойко Борисов на среща с избраните за народни представители от листите на партията. Тя остана втора след "Има такъв народ", макар и със съвсем малка разлика. Така ако формацията на Трифонов не състави правителство, президентът Радев ще трябва да връчи втория мандат именно на бившите управляващи.  

"Ако ни вкарат в трети избори - по вина на Радев, държавата ще колабира", каза Борисов на сбирката, която се излъчена директно във Фейсбук. Според него, "ако е имало политическа класа, при равния резултат на ГЕРБ и ИТН е трябвало президентът да извика двете партии на разговори, за да се разберат да работят заедно, а догодина да се направят още едни избори".

"От утрешния ден ще знаем дали ще има правителство, ако им мине уйдурмата с председателя на парламента, ще разберем какво ще става", смята Борисов, който отново отказа да бъде народен представител. По думите му "в момента, в който се състави правителство, Радев ще си прибере вересиите и всичко ще се изсипе на главата на Слави Трифонов".

Борисов упрекна и служебния здравен министър Стойчо Кацаров за бездействието по отношение на коронавируса. Според него ваксинационният процес в страната трябва да се възстанови. Борисов обеща да се ваксинира, за да даде личен пример. “Искам, като отидете в парламента, да се съсредоточите в една цел. Тази цел касае живота, образованието, здравето и икономиката. С ужас наблюдавам как във Франция се готвят за четвърта вълна, бездействието, а за морала и корупцията на Кацаров, Радев и компания и че продължава да не го маха, цялата страна видя, че Кацаров е лъжец. Най-вероятно са минали през някоя пицария и са разменили някакви торбички, отдавна Кацаров, в модела "Борисов", щеше да е махнат. Осигурихме 3 млн. ваксини, Богдан не са го изчегъртали, въртеше се като вентилатор, защо се молих за ваксини, за да ги хвърляте и подарявате ли?", даде заръка на депутатите си Борисов.

"Страхотни назначения, честни, прозрачни, Радев за два месеца показа обратната страна на Луната. Я, да видим какво е направило това правителство? Сложиха си хората на "Да, България" в ББР, сложиха си кантори, бракуват ваксини, виждам я Деси тук, ние за това време поне три-четири допълнителни плащания правихме към земеделските производители, водихме и много спорове с Ананиев и с Деси. Ако единственото е да уволняват хора, дори и несвързани по никакъв начин с ГЕРБ и СДС, но с назначения като във ВиК, Кацаров, хората разбраха подмяната", твърди лидерът на ГЕРБ.

Още

Петков и Василев се закачиха за „Волт” и „Средна европейска класа”

20.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

11992
Слави Трифонов: Един призрак броди - на разочарованието

19.09.2021

16652
Две социологически агенции отчетоха тежък срив на ИТН

17.09.2021

Обновена

13121