facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Иван Костов: Чакам извинение от българското общество

Бившият премиер сменил 10-имата министри през 1999 г. след доклад на НСБОП за корупция
7631
 bTV

"Нито един от министрите от кабинета ми не е сред богатите хора в България днес и аз съм го написал в книгата си. Тези хора, дори да са повишили жизненото си равнище, не са станали богаташи, други станаха богаташи".

Това заяви бившият премиер Иван Костов в интервю за bTV относно приватизацията по времето на неговото управление (1997-2001 г.). Той коментира изказването от миналата седмица на проф. Стив Ханке, известен у нас като "Бащата на валутния борд в България", който обяви, че е занесъл куфарчи с доказателства за корупционни приватизационни сделки на президента Петър Стоянов, който пък се обадил на Костов да му се кара, че Ханке го бил хванал в крачка.

"Петър Стоянов се е обаждал за приватизацията, най-вече със смущението, че се губи доверието към Обединените демократични сили. Питал е за различни сделки, но такъв разговор, в който той да ми се кара - никога не е имало. Никога не сме си повишавали тон. Не може да каже, че ме е хванал в крачка, защото аз в приватизацията нито съм купувал, нито съм продавал", уточни Костов.

Бившият премиер призна, че е имало сигнали за корупция, но те са били препратени към прокуратурата. Той допълни, че подобни сигнали е имало от профсъюзите и от частни лица.

"500 сделки след 2001 г. бяха проверени. Не е вярно това, което се твърди в момента, че е изтекла давността и затова нарушенията са останали безнаказани. Бяха повдигнати обвинения на шефа на Агенцията по приватизация Захари Желязков, Александър Божков, министри от правителството - поне двама", каза Костов и допълни, че обвиненията са паднали в съда.

Той обясни твърдението на Ханке с наранено его, защото не го е възприемал за Баща на валутния борд. 

Що се отнася до смяната на 10 министри точно преди Коледа през 1999 г., Костов обясни че до това се е стигнало след доклад на НСБОБ и НСС за корупция.

"Петър Стоянов реши да изнесе тази информация по време на президентските избори при кандидатстването за втори мандат и видяхте какво се случи. Хората не реагираха добре на такава информация и той загуби изборите", допълни Костов.

Бившият премиер разказа, че тогавашният съпруг на Надежда Михайлова (б.р. - тя бе министър на външните работи в правителството на Костов) е участвал в приватизационни сделки, въпреки изричната забрана членове на СДС и техни роднини да купуват предприятия. Той допълни, че винаги е реагирал при информация, че хора от правителството вършат нередности.

"Защо да я сменям (Михайлова)? Мъжът ѝ е участвал в приватизацията, но нарушил ли е закона? Никой не е доказал, че е нарушил закона. Аз никога не съм твърдял, че приватизацията носи справедливост за всички", допълни той.

Костов заяви, че се допуска груба фалшификация на фактите за приватизационния процес у нас.

"Говори се, че са приватизирани активи, измисля се стойността на активите, въпреки официалните данни. А те са в НСИ и в Агенцията по приватизация. Всеки може да отвори и да си прочете кой колко е приватизирал. Не активи, а предприятия се приватизираха - те имаха активи, но и пасиви", каза той.

Костов цитира сметки, според които почти 33% от приватизацията е извършена при правителството на Жан Виденов, 2% от правителството на Любен Беров, а 54% при управлението на ОДС. Останалите са приватизирани в следващите правителства - на Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и ГЕРБ.

"Нито аз, нито който и да било от моето семейство, мой роднина, не е участвал в процеса на приватизацията. Ролята на министър-председателя е да управлява огромен обществено-икономически процес на смяна на системата. Изважда се страната от катастрофа, в която тя е изпаднала, създава се частно предприемачество и пазарна икономика. Това са управлявали министър-председателите. Аз не съм стоял на гише и не съм дребен гешефтар. Много пъти съм казвал: Елате да търсим в Драгалевци в мазето къде е онази 50% купена от мен собственост. Чакам извинение аз от българското общество, което ме набеди, че съм купил едва ли не половината от нещата от приватизацията, които са продадени. Което е огромна задушаваща обществените представи лъжа. Това е истинска измама, защото аз нищо не съм купил", завърши Иван Костов.

70

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата е новата ПР служба на властта
Гешев ще освети приватизацията на "Кремиковци" до дни

04.03.2020

4316 36
Не може със закон да се възкреси изтекла давност, смята юрист

01.03.2020

2496 16

Коментари

Страници

Billy-Joe Winchester

Уважаема редакция, благодаря ви много, че споделихте с нас този шедьовър, излязъл из устата на Командира. Единствената ми забележка към статията е часът ѝ на публикация. Трябваше да изчакате още 15 минути, защото филми за караконджули и таласъми се пускат след 00:00!

фортинбрас

Само с извинения „прошката” няма да се получи. И паметник трябва. Банан с големината на Айфеловата кула, и златна плоча с паметен надпис „Масова Приматизация – 10 сменени министри за Корупция, и нито един осъден!”.

Джиджи

Вярно! Но това вече не е "в градината" на Костов, а на българския съд.

 

С което не защитавам Костов, де! ?

скорец
снимка на скорец

За мен това е наглост. Този човек е изпълнителя на разрухата. Не е глупав, много добре е знаел какво се случва. Фактите говорят, няма нужда от обяснения. Историята ще ги съди колективно, кармата персонално.

Хулиган

Иван Костов: Чакам извинение от българското общество

Заедно или всеки поотделно трябва да се извини?

Политици, сър...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/28/politit...

Kolio1968
Прав е! Българската сган не го заслужава. Бойко си и е баш.
Begemot
снимка на Begemot

Aз викам да му се извиним на Костов, ама не само на него - на всички  правителства, политици и бизнесмени на прехода да се извиним. Щото не случиха на материал. И затова преходът някакси не се получи, кофти работа, вместо сега да живеем в най хубавата от всички страни. Да се извиним, да се покаем и да помислим за някакви компенсации, да се въведе нещо като АБКК - активен борец за кражба и корупция. На заслужилите тази титла да се изплащат пожизнени пенсии в размер на президентската. Децата, внуците и правнуците им да се изпращат на държавна издръжка в London school of economics или в Свищовския институт. За българските реалии е все едно кое от тези две учебни заведения ще завършат, даже практиката показва, че със Свищовския по-може да станат министри/минитърки на финасиите.

Това, при сегашния парламент, лесно може да бъде закрепено законодателно.

Bozhilko

 Чакам извинение аз от българското общество, което ме набеди, че съм купил едва ли не половината от нещата от приватизацията, които са продадени. Което е огромна задушаваща обществените представи лъжа. Това е истинска измама, защото аз нищо не съм купил", завърши Иван Костов.

Не му обръщай внимание на народа Ванка. Важното е, че другарите комунисти, елитът на нацията са доволни от приватизацията. Изпълни с чест поставената от Партията и от др. Луканов задача. Поколенията ще те запомнят, че съхрани даденото ни от Дядо Иван имане.

TRENDA

Тези басни може да ги разправя на тези ,които не са се занимавали с бизнес по негово време . Кратък невъзможен  сюжет от първо лице : Наемаш помещение за търговия .В края на месеца плащаш наема .Наема е примерно 236 лева. Минаваш през една стая и даваш 200 лева  на някакъв млад еж като ти дава бележка с печат . С бележката в счетоводството за фактура на стойност 36 лева - без бележка няма фактура . 36 лева за държавата - 200 лева за благото на .........  . Всички го приемат за нормално . Продължение на футуристичния сценарии :  вътрешен чейндж за по-големите помещения .Примерно : при  по-големи помещения може да се плати по описания начин половината площ ,а другата се разиграва с отговорния млад еж .

geo_19

Колега, тези врътки с наемите продължават и в днешно време и в приватизираните предприятия. Е, този път се "ограбват" приватизаторите...  Брат ми държи две-три стаи в бивше окръжно автотранспортно предприятие. Управител на новото АД е бившия му управител от комунистическо време. Та той "цепи" наема от брат ми  на 1/2 на ръка лично за него и 1/2 за частното АД. По едно време искаше да вдигне "своя" дел, но на брат ми му писна изнудването и бе готов да търси нов наемодател. По ирония на съдбата старият-нов управител е наш роднина (води първа братовчедка). Та представям си как дере другите, щом и на роднините не прощава.

TRENDA

По това време наемите бяха най-малката врътка . Имам затихващи спомени как се провеждаха търговете - на принципа  " На кого и колко ".

last

 

Народът наистина трябва да му се извини... За това, че не го вкара веднага в дрънголника заради умишлената съсипия на страната...  Колкото бе крадлив - толкова сега е нагъл...

Диагностик

Всички знаем, че др.Костов е завършил школата на КГБ в Украйна (заедно с К.Паръмов, каза го по ТВ). Това няма отношение към приватизацията, а към сриването на СДС.

Бедняк е Костов и дъщеря му е социално слаба.

10 министри е уволнил за корупция, но тогава не е имало прокурор като Гешев...

Интервал

Що да не е имало? Някой да е осъден? ? Даже извинение искат тези човекоподобни.
Ех, Диагнозий, не е лесно да пригласяш на два фронта.

Антей

 

Това няма отношение към приватизацията,

а към сриването на СДС.

 

Така е.

Вездесъщият Костов, днес има принос и към СРИВАНЕТО на БСП,

Чрез протежето си Нинова.

 

Нали виждаме ВСИЧКИ - пълен разпад при социалистите.

Зарад кариеристката и мижавите й малки алчни поддръжници...

 

В жалка партия, даже не политическа, се превърна БСП.

И с измислени "ВОЖДИТСКИ" прийоми за ... уж "демократичен" вътрешен избор.

Пълен разпад и разделение, и в БСП.

 

РАЗРУШИТЕЛ и УНИЩОЖИТЕЛ е Костов.

Който има наглостта и да иска "извинение"!?

 

Взимай си протежетата и вън, махай се от България, наглец и мерзавец жалък.

 

Така се прави приватизация, като тебе..

Без НИКАКВА мисъл и стратегия за БЪДЕЩЕТО на държавата си!

 

Затова - марш, ВЪН от държавата България!

 

 

Invisible

  Сега е лесно да се плюе по Костов, но кой тогава знаеше какво да се прави?

  Големия му кусур беше, че не направи лустрация и позволи на бившите партийни активисти не  само да се намесят в приватизацията, ами даже и пенсии да вземат.

  От какъв зор, човек който има 20-30 години стаж като платен партиен секретар, ще получава пенсия?

  

ГАМЕНЧЕТО

Да кажем за авиокомпания Балкан продадена за 150хил долара, цена на три апартамента в София. Тези пари взети от валутната каса на компанията на заем и после невърнати. И после когато журналисти искат да се разкрие СРС от сделката че и договора писан на англ.език и български език е с разлики в съдържанието мигновено се потулиха нещата.

А приказката че всички сме братовчеди в България чия беше?

Агенцията по приватизация да беха изкарали един курс по продажба на стари МПС от автоборсатадруг резултат щеше да има.

bay Dragan

 Иван Костов натика в кучи гъз ДПС-то на Доган и това е достатъчно за историята.

  / в сайта не само се заличават мнения, но се пренареждат и прономероват ---- браво, добра работа /

bay Dragan

Разбира се остана в историята и с нареждането ДС да не се меси в икономиката. Икономическите огдели спряха активна работа и.... почна приватизацията.

Интервал

Я пак?

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Няма да намеря време за книгата на Иван Костов. Ще продължа да карам по спомени.

Ясно помня, че изживявах  като лична слабост това, че нищо не правя, за да участвам наравно с него -- на ниво "човек от народа с више", -- за да променям държавата към по-добро.

Тоз човек има почти женска интуиция за това какво е потребно, аз пък имах почти мъжка способност да прониквам логически в замислите му; така често се случваше туй, що съм премислила нощя, той да произнася публично на следния ден. Ей такова ниво на взаимност, а знам много добре, че не бях сама в нея ;)) За мнозина онез 4 години останаха апотеоз на надеждата, че можем да сме едно, добро хем.

Наред с женската интуиция, има си той и женски инат. Разбира се -- и мъжка амбиция да докаже своето. Беше си наумил (разказвам като вътрешен човек, вж. по-горе), че таз държава може да бъде оздравена и направена за чудо и приказ. За него това беше задачата, решаването ѝ даваше смисъл на участието му на онова високо ниво, отнейде черпеше мъжка увереност, че задачата има решение, а по женски искаше това непременно да стане без бавене.

Дотук добре, резултатите идваха, държавната администрация беше прочистена от некадърност до голяма степен, меритокрацията идваше естествена, без крайности, пак интуитивно. Собствеността се сменяше, основни системи бяха реформирани. Не разбирах нищо от теорията зад промените, но усещах, че той е доволен и вярвах, че това е добрият знак.

И колкото повече, толкова по-силно усещах този дефицит -- дефицита на взаимодействието между него и останалите висшисти в страната. По едно време той го изказа: интелигенцията, рече, не поема своя дял от бремето. После поиска да съберат глави и да му направят картинка на националния идеал. Прозвуча наивно, детинско. Отзоваха се някакви дървени глави и никой не помни какво произведоха. Това, което той огласи беше странно псевдо-марсксическият извод: благоденствието на нацията, рече.

Нейсе. По-лошото последва бързо. Реши да свика българския резерв от емиграцията. Така го посъветва... Елка Константинова. Останалото е логичното следствие от: наивността на Костов, неумението му да работи с истински умните глави в дължавата и плахостта или суетата на последните. И те така, не се срещнаха. А останалите висшисти чакаха ей така да падне отнейде уредбата и икономиката на Германия, само това бе достойно за тях. Когато това не се случи за 4-те костови години, висшистите решиха, че за тях е достоен само един аристократ, примерно бивш цар. Останалите проценти до изборната победа на бай Симо Цара бяха следствие от позицията на висшистите. Защото истината е, че хората все пак слушат телевизора, а по онова време и вестниците, вместо само собствения си акъл*. Еееех, ако слушаха повече акъла си, щяха да се сетят, че "най-добре е Костов да ни краде".?

 

 

*Habe Mut Dich Deines eigenen Verstandes zu bedienen! - е рекъл не кой да е, ами просвещенецът Емануел Кант. И дал нов смисъл на старото Sapere aude.

ssto

Simplicissima, преди месеци пак коментирахме тази тема.

Писах ви тогава, уважавам преценките ви, но са много различни от моите.

Въпрос на гледни точки е. Сложили сте една отлична оценка на личността Костов, "шестица", но се налага да разберете, че от нашата гледна точка това е "девятка", а малко по-встрани е "двойка", без опашка. И вие сте права, и ние - също. Налага се оценката да е комплексна, защото изводите и на двете (а те, всъщност, са много повече) гледни точки, са верни. Грешката е, да приемаме само едните, а другите да пренебрегваме. Пагубно е да се внушват на обществото само едните.

 

През тези 30 години изследвах причините за случващото се и виждам, как някои от най-трагичните следствия за народи ни бяха предизвикани от г-н Костов. Сигурно е добър администратор, нямам лични впечатления за работата му с чиновниците, но е много слаб стратег. В тази област на управлението дори е жалък.

 

Допускам, че е имал добри намерения, само защото вие го твърдите. Надявам се, да имаме възможност в бъдещето да изкоментираме грешките в замисъла му, който оценявам като наивен, ако не е било другото - да е злонамерен.

 

Всичко след Костов беше неизбежно следствие от илюзиите му за причинно-следствените зависимости. Царя и Бойко той ги предизвика като явления в обществения ни живот, той носи отговорност за тях, а не народът. Обществото беше поставено пред ограничения избор да се спасява, като намери някой, различен от Костов. Без значение кой е, просто да е някой друг.

 

Надявам се, да можем да обсъдим някой път илюзиите на Костов за причините и следствията, и да изведем поуката за обществото ни. Налага се да анализираме превратното му (а по-точно е - неадекватното му) тълкуване на причините за проблемите ни и как "решенията" му създадоха нови проблеми, без да решат старите. Ще се наложи да коментираме и посоката, която зададе на обществото ни, която ни запрати далече назад в класацията на обществено развитие. Костов ликвидира една добре развита държава.

 

Реалните обществени процеси бяха много по-различни от представите му за тях. Търсел интелектуалци, да му подскажат верните, а той да ги командва, но виновни били учените, че не откликнали! Е, имаше наивници, които бяха склонни да му подарят труда си, подсказвайки му грешките, и го търсеха, а той се надуваше.

Ако наистина имате ментална връзка с Костов, внушете му, че българският народ очаква не просто извинение от него, а покаяние.

 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

  ssto 

?

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Разбирам несъгласието ви, аргументите ви ми остават недостъпни, но и аз не давам никакви.

Ще реагирам сега само на това:

Е, имаше наивници, които бяха склонни да му подарят труда си, подсказвайки му грешките, и го търсеха, а той се надуваше.

Мисля, че не се надуваше, а си патеше от комплексите на селско момче, което се бои да не го посрамят гражданята. Смешно е, че историята се пише и от такива наши слабости. Щели сега да учат в училище за изкуствения интелект. Няма лошо, но първо все пак трябва да учат основите на изкуството на общуването между естествените интелекти. Психологията на ХХ век произведе доволно практически инструкции. Щото вече не се чува думата на селските баби, които са истинските експерти.

 

За много неща не се договеди Костов, от сам човек -- толкоз. Как само пусна бай Симо Цара в кошарата! Но и много свърши. От нас се искаше поне това -- да претеглим интирйеса си и да го оставим още един мандат да изкара, вместо да се отдаваме на примитивни (пардон) емоции.

urupuchi

 Чакам извинение аз от българското общество

 

Виж ся, Командире. Българското общество - това съм аз. Ши ти са извиня, но сега съм малко зает и нямам време за глупости. 

Тартамут

България не ме обича, а аз съм е@ати пича!

Интервал

Тартамут, точно! Някъде там е нивото.
Не го заслужаваме тоя веуик политик ?

банда

Извинетесебеизвинетесебеизвинетесебе!!

фортинбрас

Трудно се пилотира „кукувиче гнездо” – и президентът-пилот първи го установи.

Командирът на СДС (Совалка от Дюшеме и Сиджимки) обаче показа фигура от висшия пилотаж, в самовъзкресяване на политически труп.

Ключът към „въздушното чудо” е прием (per os) на реактивната медикаментозна комбинация на „Виагра” с „Бисалакс”. В нея „вдигаш совалката”… и се „дефекираш”, но за да не остане скрит за зрителите пилотският гений на възкръсналия, дефекацията се извършва върху включен вентилатор – изпълняващ ролята на „витлото на СДС”. На същото СДС, създадено като първото политическо хвърчило от „партийния авиопарк на кукувичето гнездо”, използвано като ветеРан-Ът изтребител, на комплекси от комунизма.

Елементарно, но ефективно като политическа коалиция ГЕРБ-СДС.

            Не е за вярване какви свръхбиблейски чудеса се случват под „шапитото на Гешев”, който ако и след това самовъзкресение не се замосезира за американските ТЕЦ-ове на Ваньо и за американските ФЕЦ-ове на Баньо, ще докаже, че е назначен от Путин за да приложи спрямо американските ни партньори „номерът на китайката”. В българската му версия номерът вече е преполовен в „идването като аслани”, и остава само да се изпълни в „тръгването на…рани-на”.

            Следват следствените прочети и на „демократичните класики” на двата Държавни банкови преврата, извършени срещу правителствата на Жан Виденов и Пламен Орешарски. Именно те доведоха на власт опегетата на „Ваньо 1” и „Баньо 2”, чието „чисто съдебно минало” и „чисто съдебно настояще” чупи Нагломери, Тъпомери и Мутромери.        

Velocio

Един по-горе каза, че той е българското общество, но сега нямал време за извинения. Е, аз съм толкова българското общество, колкото и той, ама имам време. Извинявам се на Иван Костов, макар че точно аз не съм говорил тези неща за него. Извинявам му се, защото помня много добре откъде тръгнахме 96-97 г. И за да сме сега в това положение - членове на НАТО и ЕВропейския съюз, за които само си мечтаехме тогава, основната заслуга е лично негова и на неговото правителство. И аз като по-горните мисля, че историята ще го съди, ама не смятам, че резултатът ще е този, който мнозинството в този форум очаква. Жалко, че няма да могат да са свидетели на присъдата.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×