Quantcast
Изборната търговия не спря и в деня на вота | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Изборната търговия не спря и в деня на вота

Полицията извърши арести на доста места в страната
Обновена
2 358
 БГНЕС
Снимка: Архив

Със засилено полицейско присъствие в някои ромски махали в страната протича изборният ден. Служителите на МВР следят за търговия с гласове. Има арестувани хора на доста места в страната. Алъш-вериш течеше и в предишните дни. По данни на полицията общо 77 души са задържани за престъпления срещу изборния процес от началото на предизборната кампания.

Един такъв "специфичен" район е плевенското село Буковлък, създавало проблеми в миналото. Кметът Георги Божинов бе предупреден още в предишните дни, че има сигнали срещу него -  за купуване на гласове срещу един кубик дърва. "Това не е вярно. Няма процедура, дори няма фирма, спечелила търга за дървата. Полицията стои пред дома ми от 2:30 ч. през нощта. Полицията записва всички номера на колите. Те нагнетяват обстановката, а ние не се продаваме", заяви днес сутринта той пред Нова телевизия. По-късно жандармерията влезе в къща в селото  и задържа двама души след сигнал за покупко-продажба на гласове.

Като цяло МВР не отчита сериозни нарушения на обществения ред в началото на изборния ден. "Нямаме данни за сериозни престъпления до момента“, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, докато гласува. Гражданите могат да подават сигнали за нарушения на денонощната телефонна линия 02/9011298 и имейл [email protected]

По повод сигнала от предния ден за подготвян саботаж на машинното гласуване в определени секции, вътрешният министър уточни: „Имаме такава информация. Сведохме я до всичките си служители по места. Дали сме инструкции в такива случаи да бъде извършена незабавна проверка и да се види дали тези твърдения са верни.“ Ако не се потвърдят, ще се търси отговорност от източника на манипулативната информация.

В полицията в Радомир е образувано досъдебно производство за опити за купуване на гласове, съобщи следобед БНР. Има и задържан, който, по непотвърдена информация, е предлагал пари за гласуване в полза на политическа сила. При обиска в дома му са открити списъци с имена и пари в брой. 

В Нови пазар също тече операция срещу купуването на гласове. Претърсени са 5 адреса в един от кварталите на града. Задържан е 1 човек. Открити са списъци с имена и пари.

В близост до секция в Сунгурларе е установен застъпник да предлага пари на избиратели. Той е задържан, научи "Сега" от източници от МВР. Образувано е разследване.

В Благоевград пък около 15 ч. е получен сигнал, че три в момента три лица от ромски произход си правят среща, за да се уговорят да гласуват в полза на определена политическа партия за сумата от 40 лева на глас. Става дума за трима младежи, които са задържани на място, образувано е разследване и е докладвано на прокуратурата.

 

СТАТИСТИКА

От началото на предизборната кампания до днес са образувани общо 567 преписки и 60 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите, свързани с изборите за 48-о Народно събрание, съобщава прокуратурата.

По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за народни представители, са разпределени, както следва: АП-София - 25; АП-Бургас - 5, АП-Пловдив - 8; АП-Варна -11, АП-Велико Търново - 11. Привлечени в качеството на обвиняеми са 5 лица.

Постановени са 378 откази за образуване на досъдебни производства с оглед липса на данни за извършени престъпления.

Във Върховна касационна прокуратура функционира дежурното звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация. Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, които са публикувани и на интернет-страницата на ПРБ.

 

ОТТУК - ОТТАМ

Два сигнала за нарушения бяха подадени в Бургаско - действащият кмет на село Черноград бил застъпник, а член на комисията в село Пещерско подсказвал при гласуването с машина. По-късно се оказа, че още селски кметове са се записали като застъпници. В село Зайчар, община Руен, двадесетина души гласували с придружител - обяснявали, че имат проблеми със зрението.

Във Велико Търново син на кандидат-депутат стоял до машината - помагал на хората някак си.

Екип на bTV тръгна заедно с членовете на подвижна секция в Кърджалийско. И установи, че доста от хората, заявили да гласуват вкъщи, са подвижни и нямат проблем да се явят в стандартната секция. Уведомена е прокуратурата.

Словесни заплахи, включително и за физическа разправа, са били отправяни към председатели и членове на секционните комисии в село Долно Осеново, община Симитли, съобщи БНР.  " Те са от хора, които не се идентифицират - не са застъпници, не са членове на СИК, но гравитират около секциите. В началото ни тестваха доколко сме готови да съдействаме, след това пробваха с вербален натиск, после преминаха към откровени заплахи. Към мен заплахата беше по-лека, но член на съседна комисия е заплашен със счупване на ръка. Когато подадохме първите сигнали за заплашване, дойдоха и полицаи от Благоевград. Докато те бяха тук, беше доста по-спокойно. След като си тръгнаха, се върна цялото напрежение", заяви Иван Маслянков, председател на една от секционните комисии: 

Още

А. Тодоров: Машините не влияят на активността за гласуване

28.11.2022

Обновена

636
240 полицаи са разследвани от прокуратурата за една година

28.11.2022

449
Трима гранични полицаи са арестувани край Малко Търново

26.11.2022

2340