Quantcast
Извънпарламентарната опозиция се усъмни в честността на изборите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Извънпарламентарната опозиция се усъмни в честността на изборите

Такава тревога изразиха „Демократична България”, „Има такъв народ”, "Изправи се.БГ" и Отровното трио в разговори с президента Румен Радев
Обновена
6 475
 Президентство
Десният лидер Христо Иванов (вляво) беше сред опозиционните политици, които се срещнаха с президента Румен Радев.

Тревога за честното провеждане на предстоящите парламентарни избори изразиха пред президента Румен Радев коалицията "Демократична България", партията "Има такъв народ", сдружението "Изправи се.БГ" и Отровното трио. Това стана на разговори, инициирани от държавния глава с представители на извънпарламентарните опозиционни формации по повод необходимите мерки за организацията на вота в условията на пандемия.

"Основният риск на предстоящите избори се състои в това, че те ще бъдат организирани от корумпираната борисова държава. Затова е необходимо да призовем колкото се може по-широки обществени кръгове да участват в наблюдението и контрола на тяхното провеждане", заяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов пред държавния глава.

От същото се опасяват и от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". "Ако имаме някаква тревога за тези избори, това е, че ще бъдат правени от управляващите, и това по наше мнение поставя известна сянка на съмнение относно това до каква степен тези избори ще бъдат честни, тъй като имаме обществени индикации за една относително съмнителна морална гражданска отговорност към процесите в България", каза Филип Станев от формацията на шоумена.

"Честни избори да организира правителството на ГЕРБ е една химера", отбеляза Николай Хаджигенов от Отровното трио. А бившият омбудсман Мая Манолова, чието сдружение "Изправи се.БГ" сключи споразумение с "отровните" за общо явяване на изборите, направо обвини управляващите, че саботират провеждането на вота - заради все още недоставените машини за гласуване, липсата на методика за гласуване на гражданите под карантина и в изолация и на здравен протокол за безопасното провеждане на изборите. 

ВАЖНОСТТА НА ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ

Опозиционните политици подчертаха ключовото значение на избирателната активност за възможността да се промени българският политически живот. "Всички ние – политически партии, будни граждани и вие като президент, да направим така, че българите да отидат с доверие до избирателните урни, което също би повлияло на избирателната активност", заяви Филип Станев.

А съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов посочи, че добре изработеният и публично обсъден протокол за здравните мерки по време на изборите е от ключово значение, за да бъдат окуражени хората да не се боят от вируса и да отидат до урните. "Ако проведем избори, на които голяма част от българските граждани да не посмеят да излязат, това ще заложи бомба във фундамента на това, което всички се опитваме да направим, а именно – обновление, защото изборите са начинът, по който се обновява доверието в институциите", изтъкна Иванов.

Десният опозиционен лидер изброи и противоепидемични мерки, за които неговата политическа сила ще настоява - събирането на подписите за регистрация за изборите да става по електронен път, а броенето на бюлетините след края на изборния ден да се излъчва онлайн в реално време. Христо Иванов напомни и за изготвения от коалицията законопроект за гласуване по пощата: "След като българската държава при сегашното й управление не може да влезе в 21 век, поне една добра практика от 19 век да можем да използваме."

Мая Манолова поиска да се състави "паралелна гражданска ЦИК", която да контролира дали се спазват изборните правила и да направи паралелно броене на резултатите от гласуването. Детайли по инициативата си Манолова не даде, но помоли президента паралелната ЦИК да действа под негова егида - молба, която Румен Радев подмина с мълчание. Бившият омбудсман подкрепи идеята за гласуване по пощата. И подчерта, че действащият Изборен кодекс, създаден под нейно ръководство през 2013-2014 г., съдържа всичко необходимо за коректното провеждане на вота и отварянето му от депутатите сега не е нужно.

ДАТАТА НА ИЗБОРИТЕ

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" беше категоричен, че партията на Слави Трифонов няма претенции за датата на изборите. "Ясно е, че управляващите са изключително шумни и кресливи и използват всякакви начини за въздействие върху вас, но се надяваме, че ще вземете решение, което е полезно за всички български граждани, а не за една политическа партия, която и да е тя. Ние ще се съобразим с всяко ваше решение и няма да го коментираме, защото вие сте българският президент и отговорността е ваша", обърна се Йорданов към Румен Радев.

Мая Манолова приветства 28 март като удачната дата за провеждане на вота с оглед на това, че протестиращите граждани миналата година настояваха за възможно най-скорошни избори.

НЕОЧАКВАН ХОД

На поканата на Радев за консултациите се отзова и партия "Възраждане" на Костадин Костадинов. В момента върви процедура по искане на прокуратурата за заличаване на формацията. Държавното обвинение се позовава на данни на ДАНС, че има хора, записани като учредители, които твърдят, че не са полагали подписи. Прокурорското искане бе направено през юли м.г., а в края на ноември имаше заседание в Софийски градски съд по него. Към момента няма решение, а партията твърди, че всичко е политическа поръчка. Срещу лидера й прокуратурата води две наказателни производства - едното за разпространяване на невярна информация, а другото, свързано с партийната субсидия.

Пред държавния глава Костадинов заяви, че партията му одобрява 28 март като дата на вота, защото "колкото по-бързо се стигне до избори, толкова по-скоро ще получим промяната към по-добро, която да елиминира сегашния изключително неефективен и некомпетентен управляващ режим". Той поиска промени в изборния процес - на първо място, гаранции, че проучванията на социологическите агенции отразяват коректно общественото мнение; на второ място, политическите формации с малък финансов ресурс да получат по-широки възможности за медийно отразяване по време на предизборната кампания.

ПРЕДСТОЯЩИ РАЗГОВОРИ

В неделя консултациите с извънпарламентарни политически формации ще продължат, съобщиха от „Дондуков” 2. Засега участие са потвърдили "Републиканци за България" - партията на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Покани от президентството са получили още АБВ на бившия държавен глава Георги Първанов, партия МИР и Граждански политически проект "Ние, гражданите".

126

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Президентът сезира КС за спецпрокурора, който ще разследва главния

24.02.2021

912 19
Филмови дейци молят Радев да наложи вето на новия закон

20.02.2021

2266 27
Избирателят би трябвало да се гнуси от пребоядисаните партии

18.02.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

5568 21

Коментари

Страници

Basilisk

Републиканците на Цветан Цветанов се клонираха

Новият политически проект ще се казва "Технократи за България"

 

https://offnews.bg/politika/republikantcite-na-tcvetan-tcvetanov-se-kloniraha-743540.html

 

Всеки иска да е вожд, никой не ще да е индианец. На избори ще се явят милиони партии с по един голем член.

Getsbi

За мен Слави Трифонов спада в категорията мутри

и е не по-малко зло от Борисоф.

Фани ма де
снимка на Фани ма де

дай да видим  доказателство  има бойни рекет групи?

Случаен787

От пандемична гледна точка най-добре е изборите  да се проведат в  средата на май, когато в  изборните

секции и коридорите  към тях  може  да   са  отворени прозорци за постоянно проветряване. Ковид  инфекцията  се предава главно по въздушен-капков път. От дезинфекцията на ръце  има някаква минимална полза,  но все пак Ковид не нито Дезинтерия нито Хепатит.

Светозар

Изборите ще бъдат свободни и честни и проф. Михаил Константинов пак ще ги спечели.

Случаен787

МишоК-а  може или да ги спечели или да ги загуби, но много членове на изборни комисиите със сигурност ще спечелят  по един положителен ПСР след    14-16 часа в затворени помещения.

АдМин

От пандемична гледна точка изборите  можеха да се проведат завчера, когато температурите беха 15-18 градуса и в  изборните секции и коридорите  към тях  можеха  да   са  отворени прозорци за постоянно проветряване.

скайспирит

Гледах живото предаване - https://www.facebook.com/President.bg/videos/vb.1650025348648216/1322605078093443/?type=2&theater

 

Двамата ТошкоСиромаховци, които взеха думата след президента очевидно са много зле. Питат ги нещо конкретно, а те разтягат локуми. Личи, че под къдравите прически няма никой. Да управляваш държава е малце по-различно от  да пишеш сценарии за забавление на 80-те процента по Иво Христов . И къде е Шефа им? Кой нормален лидер на партия ще пропусне възможността да си направи реклама? В коментарите под видеото прочетох, че вероятно спял до обяд. Пази Боже да изберете циркаджии да ни управляват. 

Васик

След като тази партия не е протестирала срещу правителството по площадите, защо сега се тревожи за честността на изборите? От диванчето ли се борехте срещу Герб?

Светозар

Това ли е новата упорка:

"Гласуваш на Бойко - получаваш Слави" или

"Гласуваш за Слави - получаваш Бойко" или

"Слави премиер - Бойко водещ на "Шоуто на Слави" - Мата Хари Президент"?

ppipi7766

Снощи в профила си във Фейсбук проф.Велислав Минеков съобщи, че няма да се включи в консултациите, ако към "Отровното трио" бъде прикрепен друг политически субект.

 

Трябвало е да добави - освен ГЕРБ или то се подразбира!😁

Нещастни личица от кръчмарските маси, бохеми "интелектуалци" готови за една добра софра и революция да имитират.

Slava
снимка на Slava

В 12.30 часа следва разговор с воденото от бившия омбудсман Мая Манолова сдружение „Изправи се.БГ“ и с Отровното трио. Снощи в профила си във Фейсбук проф.Велислав Минеков съобщи, че няма да се включи в консултациите, ако към "Отровното трио" бъде прикрепен друг политически субект. Позицията му предизвика недоумение, при положение че триото и движението на Мая Манолова подписаха вече споразумение за съвместни действия. 

Последната среща за деня е с партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов, която ще започне в 13.45 часа.

 

Все отбор юнаци - недоразумения👎

ХичМеНяма

Нали, не са като отбор мутри, че и най-евтината и онождана през прехода. Стана дума за кръчмарски маси, по някои събирания кой ли беше шута на компанията, дето като кажеш скачай се качва на масата и върти гюбеци за всеобща радоста на пияни спртисти, настоящи босове...

Ех, съдба герберунгелска... 

Асол
снимка на Асол

Пази Боже да изберете циркаджии да ни управляват. 

Като нищо!. Все пак Тиквата "управлява" повече от 10 години. Не мисля, че може да има по-некадърни и неграмотни от гербавите. Обраха де що организми имаше по кръстовищата и от средите на ъндърграунда

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

В ъндърграунда има много читави хора даже. Тия са брани по бостаните и затворените помощни училища...

чевермехайвер

Mоме, надувай алените платна😂чалгаря е соло

FemtoA

 

На консултацията се явили СЦЕНАРИСТИТЕ на Слави, защото Слави не може да направи изречение без слушалките в ушите.

Преди три години Президентът отказа да участва в шоу-интервю със Слави. Тогава Славчо направи незабравим плонж пред боко. Незабравим!!! Сега си връща на Президента, а сценаристите лаят (основатено) срещу управляващите - за боко нито дума.

Представям си Славчо министър-председател, а Тошко и Филип министри - ъкъл не ми го побира. Чакам програмата им (визията) за смяна на прогнилата система.

Асол
снимка на Асол

Тогава Славчо направи незабравим плонж пред боко. Незабравим!!! 

Поради тази причина смятам, че славчовата партия е предвидена за следващата гербава патерица барабар с баш ортаците от дпс. Патриотарите са поредните бърсалки, дето ще идат в кошчето

Devil in Exile

Обикновени чалгари продажници. Продават се на този, който им плати повече. Навремето Мултигруп им плати за кампанията срещу Жан Виденов. После правиха масажи и излъскваха образа на кой ли не политик престъпник в предаването си. От тяхното котило излезе и онзи с размазаната физиономия, който стана политик от някаква продажна партия. Някой помни ли го днес. Последно се продадоха на Кунева. Сега ще се продадат на този, който им плати повече. Публиката по стадионите на техните концерти са им готови гласове. Уви, те нямат чест, достойнство и морал. Продажници.

hamel

Естествено, че Трифонов не се появи. Той е над тези нешта.

FemtoA

Славчовата партия не иска да е управляваща (и не може, и няма силици, и няма умствен капацитет). Иска да е  балансьор като ДПС - доходно и безотговорно. Славчо събира членски внос за партията си чрез кабелните и internet оператори, а пледира за 1 лев субсидия.

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Славиту беше гост на рождения ден на Вежди Рашидов още в Жан Виденовата зима. https://youtu.be/OdOj-ZJ8fUM Има го на видеото. Беше и си е креатура и храненик на статуквото. Да чакаш промяна от него е нон сенс. Дори като шоумен се беше изтъркал отдавна. Гаранция ще пристане на баце, ако влезе в парламента.

Карапетров

Вежди нееднократно се извини.  Пък  и кой е застрахован от грешки/заблуди?

Льо Клер

Боят настава, тупат сърца ни,

 

💪

Epikur

 

 Едва ли някой ще отрече, че благодарение на това шоу,успяхме да видим на живо и  безплатно за нас, някои от най-великите хора на съвремието. От всички сфери на живота. На политиката, културата, изкуството, спорта... Това шоу създаде безброй риалити проекти, многочислени конкурси за хорове,  деца, специални проекти... При това със средства спечелени от тях самите, без да раздават нашите пари както прави Борисов.

    Известно е също че от там излязоха някои от най-познатите днес лица в България. Бойко Василев, Курумбашев, Росен Петров, Л. Дилов...Днешните сценаристи също са високообразовани, независимо от всеобщо натрапваната унизителна дума чалгари. 

   За самия Трифонов също е известно, че е щедър дарител, подпомогнал много страдащи и нещастници.  При това със свои средства, при това тайно, както следва да се прави.

   Не знам колко от хулещите го са дарявали ?  Вероятно има такива, но има и други, които никога не са помогнали на чужд нуждаещ се човек, но са силни в омразата и хулите. Те са повече.

    От другата страна е днешната управляваща партия начело с Бойко Борисов. Нека обективно да направим разликата. Той също "дарява". Но раздава чужди пари, нашите !  Дарява и на себе си! Също тайно. Видяхме чекмеджетата.

    Затова е необходимо преди да гласуваме / а е задължително да го направим/, добре да помислим и преценим за избора си. Не, агитирам никого, има достатъчно достойни хора и партии, които никога не са имали достъп до политическата власт. Важно е да ги открием. България най-после да излезе от блатото на последна държава, унижавана и оскърбявана като евтина проститутка.

Асол
снимка на Асол

Няма лошо всеки да си гласува за когото харесва и смята, че е по силите му да санира настоящата кочина. Проблемът е, че вече се нагледахме на уж поборници срещу Бистришкия тигър, които като влязат в парламента веднага се мушват под юргана МУ. Не възразявам, ако славчовата партия ме опровергае, но някакси не вярвам в чудеса...

hamel

Асол, те разиграват ролята на пионерчетата от края на соца - "гневни на лицемерието", но иначе предани на идеята.

Въпрос

Едва ли някой ще отрече, че благодарение на това шоу,успяхме да видим на живо и  безплатно за нас,

Велико съждение по епикурейски. Слави на власт щото ни показал нещо безплатно. Дай да изберем мазния агент Димитър,  щото ни показваше Розовата пантера.

чевермехайвер

........................ Ако чуя, че се пуска Слави Трифонов, ще оттегля своите песни от шествията. Не искам да виждам как мутрите викат "дръжте мутрите“. ....................

Flamand

Шефът на Фигуранта го поздравил за добре свършена работа:

https://www.facebook.com/VassilKrumovBojkov/posts/252638362960808

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш