facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Кабинетът даде парите за чиновниците, без да чака обществено обсъждане

Други близо 200 млн. лв. непланирани траншове бяха насочени към общини, болници, земеделци и полицаи
Обновена
4 183
 Илияна Кирилова

Правителството избърза да раздаде парите за обещаното увеличение на заплатите на чиновниците в 28 администрации, въпреки че още няма нормативно основание за отпускането на сумите. С поредица от постановления днес кабинетът е завишил разходите на 11 министерства, под шапката на които са всички структури, обхванати в плана за покачване на възнагражденията. В същото време промените в наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, които трябва  да регламентират допълнителните разходи, все още са само проект и са на етап "обществено обсъждане". В сегашния си вид наредбата позволява с не повече от 20% ръст, при това само при изключителна оценка на съответния служител. 

Както "Сега" писа, промените предвиждат увеличение с 30% за 28 администрации с аргумента, че те са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от нея, включително с работа на първа линия. Всъщност в списъка попаднаха структури, за които по никакъв начин не може да се твърди, че са в челото на битката с коронавируса - като Агенцията по сортоизпитване и семеконтрол, Националния институт за помирение и арбитраж, Институтът по метрология и др. Оказа се, че общият брой на чиновниците, обханати от предложението за 30% ръст на заплатите, възлиза на 33  600 души - половината от централната администрация (б.р. ако се изключат структурите на МВР и МО, които не са обхванати от инструмента), а за осигуряването му до край на годината ще са нужни 49,5 млн. лв. и други 198 млн. лв. - догодина. 

Промените в наредбата бяха пуснати за обществено обсъждане на портала strategy.bg на 31 юли, като крайният срок за представяне на становища е 14 август. Кабинетът реши да не дочака края на процедурата и избърза с финансовия ресурс, въпреки че вече има лавина от критични мнения. Част от коментарите са изключително остри, като има и упреци, че правителството си купува подкрепа за изборите.

Освен че бърза, кабинетът не казва и колко общо средства е предоставил за увеличението на заплатите. Съобщенията за повечето министерства не съдържат конкретни суми, а само се съобщава, че разходите се завишават с цел осигуряване на до 30% ръст на средствата за персонал. От текста става ясно и че повечето министерства не са си направили труда да търсят икономии във вече наличните си бюджети. Само две министерства разчитат изцяло на преструктуриране на съществуващия бюджет - Министерство на финансите и министерство на транспорта, като няма да получат извънредни средства от хазната. Министерство на икономиката също е заявило, че ще осигури част от сумата с вътрешни преструктурирания. Ясни са допълнителните трансфери за осигуряване на ръста на заплатите към МТСП - 15 млн. лв., към МРРБ - 827 500 лв. за ръст на заплатите в ДНСК, в министерство на здравеопазването - 10,5 млн. за структури към МЗ и 9,6 млн. лв. за допълнителни трансфери към държавни и общински болници, 5,1 млн. лв. - за МЗХГ, 22,4 млн. е ресурсът, който се пренасочва в рамките на бюджета на МФ. 

ОЩЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ СРЕДСТВА

Правителството раздаде на заседанието си и близо 200 млн. лв. допълнително към общини, земеделци, болници, полицаи. Парите са от разместване на други планирани разходи в централния бюджет и фонд "Земеделие" и отново се представят като антикризисни мерки.

Одобрени са 122 млн. лв. допълнително по бюджета на социалното министерство за увеличените разходи на общините за възнаграждения за лични асистенти. Причината е нарастналият брой ползватели по Закона за личната помощ, се посочва в прессъобщението. 

30,5 млн. лв. допълнителни разходи под формата de minimis са одобрени по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" за тази година за подпомагане на земеделските стопани, отглеждащи животни, пчели, плодове и зеленчуци, маслодайна роза и винени лозя.

По бюджета на Министерството на икономиката се отпускат 7.5 млн. лв. за финансови стимули на частни инвеститори, чийто проекти са сертифицирани от държавата като приоритетни и стратегически. Става дума за 56 компании, които ще получат подпомагане чрез изграждане на пътища, канализация, електрифициране на производствените им мощности или поемане за определен период от време на осигуровките на новоназначените работници и служители. И тази мярката е представена като антикризна с цел подкрепа на нови инвестиции и заетостта, макар че споразуменията на държавата с тези инвеститори са сключени още миналата година и би трябвало финансовите стимули по тях да са предвидени в бюджета.

Допълнителни 29 млн. лв. се отпускат на МВР за изплащане на допълнително възнаграждение за извънреден труд на полицаите, пряко участвали в дейности по предотвратяване на разпространението на COVID 19.

Отпускат се допълнително и 708 325 лв. за обезпечаване на програмата „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Те са предназначени за държавни, общински и частни училища, като средствата ще бъдат отпуснати от Държавен фонд „Земеделие“ за 2020 г. по бюджите на Министерството на образованието и науката и на Министерството на културата.

С друго правителствено постановление по бюджета на здравното министерство се одобряват допълнителни 9.6 млн. лв. към държавни и общински болници за поддържане на готовността на отделенията по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни болести. При необходимост средства ще бъдат предоставяни и на други лечебни заведения да разкрият такива отделения при извънредна епидемична обстановка.

 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Етър" все пак игра днес и загуби от "Локо" (Пд)

20.09.2020

Обновена

1639 6
500 ученици и 40 учители са под карантина само в първата седмица

20.09.2020

Обновена

1162 3
Протести избухнаха в Мадрид и Лондон след затягане на COVID-мерките

20.09.2020

Обновена

7223 57

Коментари

opa4

Снимката 

 

https://www.segabg.com/touche/tush-08-03-2020

 

казва всичко. Браво на фотографа!

Светозар

А на Доган четирите сарая и ТЕЦ Варна с 50 млн. лв. за студен резерв, кога ГЕРБ правиха обществено обсъждане да му ги дадат?

Минувача
снимка на Минувача

Фалшива новина. 

KMB1

Обществото казва: "Оставка", какво има да обсъждаме...

Ace Ferrengo Ce...

Още една причина да се редуцира администрацията с 20%. Срок - 8 месеца. За 12 ще я съкратя с 30% - безплатно.

Влез или се регистрирай за да коментираш