Quantcast
Кабинетът спира изграждането на нов правителствен център | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кабинетът спира изграждането на нов правителствен център

5 221
 Илияна Кирилова

Служебното правителство спира всички действия по изграждането на нов правителствен център на територията на "София тех парк". Съдбата на проекта ще бъде решена от междуведомствена група към министъра към министъра на икономиката с представители на всички заинтересовани министерства. От групата се очаква да анализира целесъобразността от изграждането на такъв комплекс и всички детайли около предложените решения от проектантите. Това реши правителството на проведено днес извънредно заседание. Кабинетът е упълномощил икономическия министър Кирил Петков да предприеме всички необходими стъпки по информиране на "Държавната консолидационна компания", под шапката на която се изпълнява проектът, и да ограничи потенциалните вреди за държавата и нейните дружества от замразяването на дейностите. 

Както "Сега" писа, новият правителствен център се изгражда с пари на ДКК, прехвърлени през дъщерното й дружество "Монтажи" към частен изпълнител, избран без конкурс. Договорът на стойност 228 млн. лв. с ДДС се изпълнява от консорциум "Планекс-ГЕС", в което флизат фирмите "Планекс" и "Грийнтех инженеринг  Солюшънс". Консорциумът се оказа свързан с фирма "Ковел-про", успяла да сключи 134 договора с държавната "Монтажи" за ремонт на язовири на стойност 367 млн. лв. , отново без конкурс. "Грийнтех инженеринг  Солюшънс" и "Ковел-про" са акционери в общо дружество - "Хелиос Пауер" АД. 

Бившето правителство се разбърза да променя устройствените параметри на този терен в началото на годината. Тогава обаче не беше ясно, че са предприети действия за директно възлагане на строителството. Данни за това излязоха на светло едва при служебния кабинет. 

 

Още по темата четете тук: 

 

 

 Центърът се строи с пари на "Държавната консоидационна компания", прехвърлени през дъщерната й фирма "Монтажи" на частен изпълнител 

Още

Кирил Петков посяга към електората на ДБ, а не на ИТН

25.09.2021

7752
Кирил Петков: Кампанията ни ще струва под 1 милион лв.

24.09.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7122
Широко отворени валенции на почтеността

24.09.2021

Г-н БАЛЕВ

1970