facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Как и защо бе спрян Луковмарш

Общината намери начин да се справи с неонацисткото шествие
5206
 Снимка: авторът
Вчера за първи път от години националистите не проведоха шествие в столицата.

Вчера властите намериха начин да спрат провежданото всяка година по това време националистическо шествие, наречено Луковмарш. 

Луковмарш беше сборище на хора, повечето от тях на сходна възраст и със сходен външен вид, споделящи  сходни антисемитски, антиимигрантски, ксенофобски, антиевропейски, прохитлеристки и неонацистки възгледи. 

На техните шествия вече сме чували:

Че „Бъдещето им принадлежи” - като в песента на младите нацисти от филма „Кабере” Tomorrow Belongs to Us;

Че „ще управляват света поне 1000 години” - като „Хилядолетния райх”;

Че „Европа днес е превърната в трудов лагер на народите” - но… отричат, че милиони са загинали в нацистките лагери;

Че „ще освободят Европа от комунизма, капитализма и либерализма и всички ще живеем в една нова социална Европа на нациите” - като всъщност имат предвид „националсоциалистическа” Европа;

И си признават: „Сега сме малко, скоро ще станем много и тогава ще покажем истинското си лице”.  

Техните ръководители обичат да повтарят, че генерал Христо Луков не е бил фашист(нацист) и антисемит, а български патриот. Ако това е така, самият генерал Луков не би се появил на Луковмарш. 

Снощи Центърът на София бе свободен от маршируващи български национал(социал)исти и техните гости от чужбина. Към 18 ч. пред пилоните на НДК имаше деца, пенсионери, скейтъри и хора, излезли на разходка или по работа - плюс засилено полицейско присъствие в парка и по съседните улици. 

Според Закона за събранията, митингите и манифестациите режимът за провеждането на подобни мероприятия е уведомителен. В последните две години Столична община отказваше на организаторите да проведат шествие с факли и паравоенни униформи, в които се обличат участниците в него, на съдилища отменяха забраната. 

В петък, ден преди насрочения Луковмарш, Върховният административен съд потвърди правото на столичния кмет да промени характера на мероприятието от шествие в митинг - и така на практика забрани факелното шествие по софийските улици.

Пред БГНС зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, национален координатор за борба с антисемитизма, обяви предотвратяването на Луковмарш, който се провеждаше в продължение на 17 години в София, за историческо събитие. 

„Благодарение на усилията на българското правителство, на местните власти, на правораздавателните органи, на Организацията на евреите в България Шалом... по улиците на столичния град не видяхем  маршируващи с факли хора облечени в униформи”, каза Георгиев.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов заяви, че нашият град се гордее с хилядолетна традиция на мъдрост и толерантност и Общината категорично няма да съдейства, разрешава, допуска и толерира каквито и да е събития, или дейности … „имитиращи съвсем съзнателно определени прояви, добре познати от времето преди Втората световна война. Това е идеология на омразата, която се продава с черни униформи и факли и е вредна, разрушаваща, деструктивна”. 

Остава да видим как ще завърши  проверката за законосъобразност на организаторите на Луковмарш - сдружение "Български национален съюз - "Еделвайс", разпоредена на Софийска градска прокуратура.

86

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

За 3 часа Ананиев забрани и разреши транзита на ТИР-ове към Турция

25.03.2020

Обновена

3916 25
Борисов възложи на Ананиев да осигури хининови лекарства за българите

20.03.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

7365 50
Сърбия затвори границата си с България за коли и хора

19.03.2020

Обновена

2481 8

Коментари

Страници

paragraph39

Е, най после властта се осмели да каже "Марш!!!" на Луков марш!

БРАВО!

Дано тези от властта кажат същото и за Гей-парадите/както НЕ подволяват Парад на нудистКите!, например/ и на религиозните шествия по улиците и площадите!

А, дано!!!

 

чугуналенина
снимка на чугуналенина

Па А, дано!!! властта се осмели да каже "Маpш!!!" и на атакистките, комунистически и пpо-pуски сбоpища. 

Boris65

Да русофилите обичащи Пушкин и Власов , Тургенев и Ходорковский , Мазепа и Гогол , Бендера и Чайковски ни забраиха марка. Тежко , дьлгата рька на Москва задуши марша (  

чугуналенина
снимка на чугуналенина

Душечка, пак  ли те изпpеваpиха на буклук-кофата и гладен-жаден бълнуваш? Оди си в кpимнаш,  шо се мъчиш с цъpвуле из дивиo запад. Там и паpад на ночние волки мое да позяпаш легално най-после.  

muncho1876

 Властта прави това, което каже Херо.

aporist

Значи, американски национализъм може, руски национализъм може, израелски национализъм пак може, но БЪЛГАРСКИ национализъм не може.

Бахти демокрацията!

Вал

https://edinzavet.wordpress.com/2009/02/14/%D1%87%...

 

"Войниците масово дезертират от фронта и тръгват към София. Врагът безпрепятствено навлиза в нашите позиции.

По това време отделението на майор Луков е на позиция край Кюстендил. Войниците му се разбунтуват, напускат поста си и побягват към Радомир. Насреща напредва мощна сръбска пехотна част. Майор Луков останал съвсем сам зад четирите оръдия започва трескава стрелба. Видяли трогателната сцена, трима овчари от близките села се притичват на помощ и започват да му подават снарядите. Стрелбата продължава цяла нощ и сърбите не успяват да преминат позицията. На другият ден е подписано примирието. Границата е очертана. Кюстендил остава в България. Полковникът, командвал сръбската пехота не може да повярва, че е бил спрян от един единствен човек – майор Христо Луков."

 

Е, такъв човек не заслужава ли поне малко уважение ?

 

И защо трябва да забравяме и оплюваме хората, които с цената на кръвта си са защитавали България ?

Boris65

))) Ако не беше Луков , кучето му Шаро и тримата овчари с овцете си  , днеска Кюстендил щеше да е сръбски ?!?  Ако бяха не 3 а 6 овчаря можеше и ло Белград да стигнат ! Ако не Белград то поне Ниш щеше да е Български ! И разбира се Констанца , Охрид , Одрин и Солун щяха да са наши !

Moby-Dick

"Лукови глАви", така полк. Дянко Марков нарича участващите в "Луков марш" , тъй като тези боклуци нямат нищо общо нито с ген. Христо Луков, нито с идеите на СБНЛ. Та, Луковите глАви не шестваха тази година по улиците на София. Това е чудесно. Проблемът е, че на тяхно място имаше шествие на не по-малко противни и опасни боклуци, възхваляващи терористи и извършители на политически убийства*:

 

 

* Вечерта на 13 февруари 1943 година терористите-комунисти Виолета Бохор Якова и Иван Буруджиев (бащата на бившата депутатка от БСП Татяна Буруджиева) причакват ген. Христо Луков пред кино „Роял“, проследяват го до дома му на улица „Артилерийска“ №1 и го убиват във входа на дома му, пред очите на невръстната му дъщеря. Смъртоносният изстрел е произведен от Виолета Якова, чийто портрет носят боклуците на снимката.

чугуналенина
снимка на чугуналенина

Парламаграфе,  оти не коментираш с тлъсто-църни букве тукинка? А?

ssto

Тези, на снимката, най-вероятно са провокатори.

Полицията е трябвало да ги задържи, за установяване на самоличността, с оглед потенциално обвинение за  проповядване на антидемократични идеи - пропаганда на политическо убийство и насилие.

Предполагам, че щяха да се окажат луковци.

Гешев, къде си? Защо не си вършиш работата?

slavabg

Беше спрян за да се подмаже БОКО на еврейската общност, за нищо друго! 

 

Никой никога не е скандирал нещо срещу евреите на този марш, но утре като започне, да не се чудите откъде идва? 

 

Погледнете снимката, забележете надписа на София и цветовете на дъгата - да, гейска София.. който търси - намира! 

 

За демокрация циврят, а забрани измислят... лицемерни ?

geo_19

В петък, ден преди насрочения Луков марш, Върховният административен съд потвърди правото на столичния кмет да промени характера на мероприятието от шествие в митинг - и така на практика забрани факелното шествие по софийските улици.

-------

С юридическа хватка шиканират мероприятието поради липса на техническо време за обжалване. Но догодина?

geo_19

Догодина вероятно ще забранят паленето на факли заради отделенято на фини прахови частици при процеса на горене. 

Guro Gurov

Хаирлия да е!

Днес Луков, утре чугуна и моби..ено по ено!

чугуналенина
снимка на чугуналенина

ено по ено доде се стигне до хаирлия гуро гуров! Като че е ред поредом... 

Guro Gurov

Еми ако и аз се превърна в някаква чума - така се действа.

чугуналенина
снимка на чугуналенина

Тъй, чумо гуpо гуpов, тъй - споpед меpаците ти...ша те издействат. 

Guro Gurov

Ела бе.

чугуналенина
снимка на чугуналенина

Къде и пачему? Оти pеши да ме каниш?  Не понял че носът ми е чуствителен на паpтенкоухания и не позволява да пpескачам пpопастта между назе? 

Пpочем, убаво би било да сpичаш с pудиментаpно панимание на написаното... убаво то, ма късно и непопpавимо. Пусто генетично наследство... и апчета не помагат. 

PlaNed
снимка на PlaNed

... на младите нацисти от филма „Кабере” ...

Дааа!

Разбира се, че кабЕре, защото произлиза от КАБЕРНЕ ...

Моля ви, подкрепете "качествена журналистика", но не през PayPal, а им изпратете някоя  книжка , да се ограмотят или поне линк към филма на Боб Фос, все пак това е класика!

juka

Крайно време беше да се озаптят фашизоидите и да се натикат по кьошетата. Идеите на ген. Луков (а не личните му качества) имат място само на бунището на историята. 

ловkия

Властта прави това, което каже Херо.

Точно така!

Херо ще каже кой да е шампионът по футбол, а като излезнат хубави краставици на пазара, ще ни разпореди и нова рецепта за таратор.

Compay
снимка на Compay
Фашистите забранени , добре. А герберастите кога ?
чугуналенина
снимка на чугуналенина

Веpоятно когато и задунай-комунистете... то котилото не мой поотделно. 

ssto

21

Нед., 23/02/2020 - 16:37 (нов)

Compay

Фашистите забранени , добре. А герберастите кога ?

 

 

Герберите се държат като криминални престъпници. Не проповядват фашизъм и насилие.

Тяхната идеология е на битово ниво. Какво и къде да се открадне; каква далавера да се извърти; как да ползват държавата за лични и партийни облаги. Ползват се от нея без да я пропагандират.

Нямат толкова ум, за да създадат теория за общите потребности и проблеми.

 

Всъщност, Конституцията, в чл. 44, съдържа едно ограничение, с което често не се съобразяват:

 

(1) Гражданите могат свободно да се сдружават.  

(2) Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.  

(3) Законът определя организациите, които подлежат на регистрация, реда за тяхното прекратяване, както и взаимоотношенията им с държавата.

 

Всъщност, май са две.

Guro Gurov

Герберите се държат като криминални престъпници. Не проповядват фашизъм и насилие.

тъй, тъй, ама все на едно място би трябвало да отиват. Е, за различни срокове, но дестинацията е същата.

чугуналенина
снимка на чугуналенина

50-тиот конгpес на бсп се чете като как и в коя дестинация? 

ssto

- същата - чл. 44, ал. 1 от Конституцията.

Когато намерите доказателства за някое от обстоятелствата по ал. 2, изпратете го на главпрокурора. Ще го зарадвате.

ssto

 

Най-големият грях на герберовото управление е, че вкараха страната в тежка духовна криза.

 

Възраждането на насилнически идеологии е породено от неспособността на изпълнителната и законодателната власти да разпознават обществените проблеми и да управляват ефективно удовлетворяването на общите нужди. И двете - НС и МС - се държат от ГЕРБ.

 

Ако имаше демокрация, отдавна щяхме да ги освободим от длъжностите, но те колкото са глупави, толкова са амбициозни и алчни. Впили са зъби и нокти в държавата и не пускат властта, а така правят невъзможна появата на нови полтически идеи.

 

Обществото е саморегулираща се система. При саморегулация процесите протичат бавно, но сигурно. Когато демократичните процеси не работят, заменя ги насилието.

 

Герберите би трябвало да са силно притеснени от разцвета на насилническите идеологии, защото прилагането им на практика ще ги раздели с властта по много неприятен начин. Жалко за държавата ни. Дори да опитаме, едва ли ще успеем да уравновесим страстите на лумпените.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×