Quantcast
Каракачанов: Германия ни притиска по македонския въпрос | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Каракачанов: Германия ни притиска по македонския въпрос

Скопие праща Любчо Георгиевски с разяснителна мисия в София
Обновена
4 542
 Снимка: Архив

Бившият македонски премиер и създател на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски (1998-2002 г.) ще пристигне в България през следващите дни с цел да подпомогне разрешаването на споровете, които съществуват между двете държави в момента. Визитата ще се осъществи, след като той е имал наскоро разговор с премиера Зоран Заев, съобщи Дарик.

Бившият премиер съобщи, че ще има публични изяви с цел да развие някои тези, които се разпространяват в момента и България да оцени правилно поведението на висшите македонски държавни ръководители.

"Нашият премиер казва, че Гоце Делчев е общ революционер на Македония и България - до преди три години никой в Македония не смееше за каже това", обясни вчера Георгиевски в интервю за "360 степени“. "И аз не го казвах, щото щяха да ме разкъсат, казвах, че ще разгледаме нашата позиция. Смятам, че за българската политика беше мечта някой македонски политик да каже, че Гоце е общ герой. И сега, когато това е казано, те пак не са доволни, пак не разбират какво означава това твърдение за македонските политици", добави бившият македонски премиер, който от 2006-а г. е и с българско гражданство.

 

По повод разногласията пък вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че Германия оказва натиск върху България за започването на преговори на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз.

„Някои македонци смятат, че германците и някои други европейски държави ще ни натиснат и ние да се съгласим безусловно да ги подкрепим. Те ни натискат, факт! България има своето достойнство, своята политика и е суверенна държава. Никой не може да ни каже, че трябва да загърбим 1000 години“, заяви по "Нова тв" Каракачанов.

Той посочи, че на първо място става дума за страната, която председателства ЕС в момента. „Германия е много активна с аргумента "Вие можете да ги спрете пак“, добави Каракачанов.

Той припомни, че през 1941 г. не България обявява война на Кралство Югославия, а фашистка Германия, но в Македония няма нито една плоча за немските окупатори. „Сигурно в Северна Македония днес се притесняват да говорят за това, защото канцлерът Ангела Меркел и Германия са водещите в ЕС, но смятат за възможно да говорят за българските окупатори“, посочи Каракачанов.

Според него македонците смятат, че договорът с България е празен лист хартия, но в него е казано какво трябва да направят.

„Скопие не само не спазва Договора за добросъседство и приятелство, но дори смята, че няма задължение да го спазва. В СР Македония трябваше да се усетят навреме, когато на 9 октомври миналата година българският парламент гласува рамковата позиция, в която се казва: да се промени говора на омразата, да се променят учебниците по история, география и литература, в които виждаме откровена кражба на българска история, отричане на българската идентичност на населението в Македония, обидни квалификации към българите“, заяви Каракачанов.

По въпроса за Гоце Делчев Каракачанов заяви, че в Скопие искат да го представят като български учител, но македонец по националност, като пропускат, че той сам се е определял за българин. Същото и за цар Самуил, който не бил българин, а македонец, но искал да се напише наследник на българските царе.

„Не можеш да си присвоиш историята на една държава и да очакваш тя да седи и да си мълчи“, заяви министърът на отбраната. 

 

ВЪНШНО МНЕНИЕ

Австрийският проф. Улф Брунбауер от университета в Регенсбург, един от малцината историци в Европа, които следят работата на двустранната комисия критикува българската страна.

„Реакцията е разбираема, защото през последните години Република Северна Македония трябваше да направи много болезнен компромис с името си, така че Гърция да отключи пътя ѝ към НАТО и към Европейския съюз. И сега се появяват тези искания от България, които наистина са много странни. Това, което иска българското правителство е много неясно и странно, и всъщност няма нищо общо с преговорите за присъединяване към ЕС. Нито една точка в този меморандум не е критерий за членство в ЕС“, каза той пред БНР.

Брунбауер твърди, че "България се опитва да измисли спор. По същество няма нищо, което може да се определи като спорно между двете страни. В случая става дума за различно възприемане и интерпретиране на историята. Но това така или иначе не е работа на правителствата, а на историците. От българския меморандум лъха духът на комунистическата историография от годините, когато се е смятало, че държавата, правителството, може да казва как да се пише историята. Както в България, така и в Република Северна Македония, и навсякъде другаде по света историците трябва да са свободни да пишат историята така, както смятат че е правилно. А иначе, ЕС наистина не иска да се внасят двустранни конфликти, не на последно място заради лош опит. Нека спомена конфликта между Словения и Хърватия за морската граница. Или още по-големия и все още неразрешен конфликт на разделения Кипър.

Професорът смята, че най-добре би било, ако София и Скопие оставят добрите историци, каквито има и в двете страни, да си вършат работата. А правителствата да не се занимават с история. "Ако политиците вложат енергията си в общи проекти, като например изграждането на железопътна линия между Скопие и София, ще бъдат много по-полезни на хората, отколкото с този абсурден исторически спор", твърди Брунбауер.

Още

България бе поставена в списъка с неприятелските страни на Русия

30.04.2021

Обновена

8893
Вчера са направени рекорден брой ваксинации — 25 355

29.04.2021

1183
ЕП: България, Кипър и Малта да спрат издаването на „златни паспорти“

28.04.2021

2570