Quantcast
Каракачанов: Първо ще отменим МВР по границата и после по улиците | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Каракачанов: Първо ще отменим МВР по границата и после по улиците

Има области, които вече ни молят да помогнем с военна полиция, твърди министърът на отбраната
6 549
 Илияна Кирилова

Участието на армията в извънредното положение ще започне първо с отмяна на МВР при охраната на границата, на стратегическите обекти, на посолствата и чак тогава може да се мисли за патрулирането й по улиците. Това се разбра от думите на военния министър Красимир Каракачанов при участието му в "Лице в лице" по Би Ти Ви. 

Министърът на отбраната обясни, че към момента още няма конкретно решение. Първо ще трябва да има искане на вътрешния министър, после и решение на правителството, няма да се съберем и на две ракии да решим изваждането на армията, обясни той. 

Каракачанов обяви, че само, ако армията поеме охраната на посолствата, ще се освбодят стотици жандармеристи, които да бъдат използвани от правителството. Същото се отнасяло и ако военните поемат границата и стратегическите обекти. Така голям ресурс от МВР ще може да участва при мерките за извънредното положение. Едва на по-късен етап и ако МВР се измори много, ще може и военни да тръгнат по улиците или по КПП-та. Каракачанов допусна и военни да охраняват и по пунктовете около ромските махали.

Силовият вицепремиер обясни, че вече имало искания от областните управители на няколко области за изпращането на военна полиция. Защо да не бъдат използвани военните полицаи, става дума за 1000 човека, попита той, но разясни и тук ще се действа по схемата искане от вътрешния министър, решение на правителството и чак тогава използване.

На няколко пъти Каракачанов обяви, че не разбира притесненията на хората в България от използването на армията в сегашното извънредно положение. От поне 4-5 години военни, с пълно бойно снаряжение, с автомати и бойни патрони патрулират из много западни страни, пазят катедрали, ведомства, заяви той.

По негово мнение към момента не се налага въвеждане на каквото и да е военно положение. Да се мисли за въвеждането на "почти военно положение" призова преди седмица главният прокурор Иван Гешев.

 

Двама офицери са заразени и двамата са от мисиит в чужбина - в Косово и Румъния

Има двама военни, които са заразени с коронавирус, стана ясно от думите на Каракачанов. И двамата са от мисии в чужбина. Единият е от Косово и е прибран в България. Той имал два отрицателни иедин положителен теста. Другият е от български офицер, който участва в натовска служба в Румъния. Той бил настанен в румънска инфекциозна болница. Двамата били установени от съответните военно-медицински служби.

 

 

 

 

 

Още

Военният министър разкри, че са водени разговори за дронове Байрактар

24.11.2022

2767
Радев и кабинетът правят кадрови промени по върховете на армията

23.11.2022

4025
България ще обучава украински бойни санитари на наша територия

10.11.2022

451