Quantcast
Борисов възложи на Ананиев да осигури хининови лекарства за българите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов възложи на Ананиев да осигури хининови лекарства за българите

По-рано здравният министър забрани износа на препарати с това вещество
Обновена
7 798

Националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров ме информира за положителния ефект на антималарийното лекарство „Хлороквин“ при лечението на болни от COVID-19. Професор Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство „Хлороквин“ оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус. В следствие на изнесените данни, разпоредих на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани. Министър Ананиев незабавно издаде заповед за забрана на износа на лекарства на хининова основа. В контакт сме с българските фармацевтични производители и те имат готовност да започнат производството на медикаменти на хининова основа.

Posted by Boyko Borissov on Friday, March 20, 2020

Здравният министър Кирил Ананиев забрани всякакъв износ на лекарства с хинин. Заповедта пък трябва да се контролира стриктно от  от Изпълнителната дирекция по лекарствата. Нареждането е издадено във връзка с усложняващата се обстановка заради коронавируса, мотивира се министърът.

Лекарствата, които са на хининова основа, се ползват за лечение на малария, но все повече се прилагат успешно и срещу COVID-19.

Началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски обяви по-рано, че преговаря с български фармацевтични компании дали не могат да увеличат производството си на подобни медикаменти.

Малко по-късно премиерът Бойко Борисов пък разговаря с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, съобщиха от правителствената пресслужба. По време на срещата проф. Петров разказа за положителния ефект на класическото антималарийното лекарство "Хлороквин" при лечението на болни от COVID-19. Професорът цитира и изследвания в Китай и Франция за медикамента, според които лекарството оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус. "Имаме възможност възможност на базата на 70-годишен опит с антималарийното лекарство "Хлороквин" да го осигурим за българското население", заяви националният консултант.

Борисов посочи, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа. "Не казваме, че сме намерили лекарство, да не се спекулира, не казваме, че е 100-процентово лечението. Но във всички случаи е крачка напред", каза Борисов.

По думите му в момента има произведени количества лекарства с хинин за Украйна и Русия. "Аналгин хининът като такъв е спрян у нас. До обяд агенцията по лекарства ще си направят борд, за да го разрешат", обяви Борисов. Имало 35 000 на склад и готовност 250 000 лекарства да започнем да произвеждаме.

"Французите казват, че един милион могат да произведат, най-голямата им компания и то за цяла Европа. Докато стигнат до България могат да дойдат и 20 опаковки. Затова взехме това решение на пълни обороти да сменим производството да вътрешния пазар", обясни премиерът.

Затова вследствие на изнесените данни, Борисов е разпореди на Ананиев да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани, посочват от МС.

Премиерът поддържал непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента "Хлороквин".

В последните години хининовите лекарства основно се произвеждат за износ. На българския пазар трудно, почти невъзможно, е да се намерят.

Ключови думи:

Хинин, заповед, износ, забрана

Още

Заповедите за наказание и уволнение задължително трябва да имат мотиви
Мини "Марица изток" за първи път започва износ на въглища

22.06.2022

8878
Украйна ограничава руската музика в ефира със закон

20.06.2022

182