Quantcast
Кирил Петков: Чрез "Газпром" Путин искаше да свали правителството | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кирил Петков: Чрез "Газпром" Путин искаше да свали правителството

Премиерът развива тезата за целта на руската намеса у нас в авторска статия за "Франкфуртер алгемайне цайтунг"
2 370
 Фейсбук

Според премиера Кирил Петков една от целите на руския президент Владимир Путин със спирането на газовите доставки за България е била да свали правителството. Това той обяви, след като присъства на откриването на Българо-турската индустриална камара, където благодари на турския президент Ердоган за "подкрепата миналата седмица за по-бързото пристигане на азерския газ".

Запитан какво е искал да каже в интервю за чуждестраннна медия с това, че Путин изнудва България и Полша по три пункта, Петков заяви:

"Исках да кажа трите причини защо това (спирането на газа) се е направило. Със сигурност огромна причина беше, и той (Путин) много би се радвал, ако България беше приела неговите условия, защото това би показало, че първата държава от ЕС вече се е поддала на това извиване на на ръце. Другото може би беше, че ако не се поддаде и цените на газа се качат много, българското правителство да падне. Това също би дало много лош сигнал към другите европейски страни.

За наша радост нито едно от двете не се случи, така че показахме ясна позиция по този въпрос и ще продължаваме да отстояваме българския интерес. Ние не сме срещу някои, а за спазване на договорните отношения и никой едностранно не може да си претендира някакви условия, които са извън договорите. Ако го допуснем това един път, ще го допуснем всеки път, а българското правителство в този си състав няма намерение да се поддава на чужд натиск." 

 

В германската преса

Министър-председателят на България представи тезата си за опитите на Путин да влияе върху политическата обстановка у нас и пред германския в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). В авторски материал за авторитетното издание под заглавие "Заедно срещу Русия" Кирил Петков пише:

"Една от целите на Путин беше да докара на власт в България проруско правителство, с което да върне страната в руската сфера на влияние."

В статията си за ФАЦ премиерът подчертава, че руската агресия в Украйна изправя всички, в това число и България, пред необходимостта да направят екзистенциален избор: "избор между зависимостта и суверенитета, между дългосрочната сигурност и краткосрочната стабилност, между либералната демокрация и национализма".

Петков казва още, че ЕС е длъжен да покаже единство, но "трябва да демонстрира също така, че е способен на практични и бързи действия, с които да реши трудностите, породени от действията на Путин". И завършва:

"Когато най-силно зависимата от Русия страна в ЕС с годишно потребление от само 3 млрд. кубически метра газ прави всичко възможно, за да се откъсне от тази зависимост, това в крайна сметка е пробен тест и за целия ЕС. Аз вярвам, че ще го издържим с успех."

 

За отстъпката от 25 ст. на литър бензин

Според Кирил Петков в момента министерството на финансите комуникира с представителите на бензиностанциите относно това да се намери механизъм за осъществяването на замислената отстъпка отстъпка от 25 ст. на литър бензин, като част от антиифлационните мерки. 

"Очакваме съвсем скоро да имаме ясна процедура кога това (въвеждането на отстъпката) ще се случи", каза Петков

 

За обвиненията на ГЕРБ, че лъже за компенсациите за бизнеса

"ГЕРБ няма какво да ги коментираме, те непрекъснато се опитват да вкарват някакви фалшиви новини - каза Петков. - Видяхме, че след този безпрецедентен пакет, който българското правителство направи с плана срещу инфлацията... Преди това беше "Къде е планът", сега като дойде планът - бил проинфлационен. Тези хора имат само една единствена цел в този момент - да се опитват да вкарват напрежение и изкуствено да подклаждат някакви страсти, които в момента са необосновани."

 

Още

Путин рязко втвърди тона към САЩ заради абортите
"Промяната" не бива да разчита само на площадна подкрепа

27.06.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

1178
ПП и БСП отказаха да разговарят с Радев за правителство

27.06.2022

Обновена

7896