Quantcast
Кирил Петков ще разговаря с Нинова и Трифонов след изборите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кирил Петков ще разговаря с Нинова и Трифонов след изборите

"Продължаваме промяната" най-после публикува програмата си, предвиждаща нулева корупция
4 737
 БГНЕС
Асен Василев и Кирил Петков

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков разговаря с лидерите на "Има такъв народ" Слави Трифонов и БСП Корнелия Нинова веднага след изборите. Това заяви самият той пред "Евроком". Досега той е имал контакт с отделни членове на тези партии като Мика Зайкова от ИТН например.

Петков обвини членовете на бордовете на енергийните дружества за проблемите в сектора. Според него трябва да се търсят иновативни начини за смяната им, тъй като законът ги пази."Не може да се чака добронамереност от тези хора, които управляват по този начин енергийната система. Това за мен е равносилно на саботаж. Трябва целенасочено да се работи тези хора да си тръгват. Има хора в тези енергийни дружества, които бяха назначени преди служебното правителство, които явно и очевадно правят неща против интересите на дружествата и икономиката", допълни Петков.

"Промяната продължава" най-после публикува и програмата си за управление на България. Тя предвижда нулева корупция, справедливо правораздаване, запазване на данъчната система, спиране на течовете в публичната система, промени в образованието и здравеопазването.

В програмата е записано, че ще се стимулира растежът на фирмите чрез облекчаване на административните процедури и подобряване на бизнес средата, което ще увеличи българските и чуждите инвестиции. Предвижда се и изграждане на индустриални паркове на база на реален пазарен интерес от инвеститори, като приоритет са въгледобивните региони и върху тези с нисък икономически растеж.

В енергетиката се предвижда изграждане на пълен микс от нови мощности - ВЕИ, вкл. геотермални източници, ВЕЦ, ПАВЕЦ и нови технологии, както и приоритетно реализиране на инвестиционни програми и проекти на територията на комплекс "Марица Изток", насочени към развитие на региона като модерен индустриален и енергиен център. Българският енергиен холдинг ще бъде закрит.

"Продължаваме промяната" предлага конституционни промени във връзка със съдебната реформа. Тук се дават две идеи - премахване на концентрацията на надзора за законност от ръцете на главния прокурор или да се премахне самата фигура на главния прокурор. Предвиждат се още смяна на кадровия състав на Висшия съдебен съвет и конституционни промени за промяна на структурата му спрямо изискванията на Венецианската комисия. Предлагат се и кадрови и функционални промени в КПКОНПИ.

"Продължаваме промяната" предлагат достъп до качествено образование за всяко дете чрез финансиране на принципа "Парите следват качеството", ежегодно увеличаване на средната учителска заплата до ниво от 125% спрямо средната заплата в страната, както и безплатни целодневни занимания за всички деца от 4 до 6 години и извънкласни дейности за учениците.

В програмата за здравеопазването се предлага осигуряването на бърз достъп (до 60 минути след възникването на ситуация) до качествени болнични услуги из страната чрез необходимата техника като линейки и хеликоптери. Ще има електронно здравеопазване и здравно досие. Предвижда се кампания за информиране на последствията от преболедуване на COVID-19 с цел вземане на информирано решение за ваксинация (без да е задължителна). За медицинските специалисти е предвидено разликата в заплащането между минимална и максимална заплата в едно лечебно заведение да е до 10 пъти.

 

Още

Вдига се мъглата около споразумението за властта

08.12.2021

Обновена

4659
ДПС предупреди новия шеф на НС със съдбата на Димитър Главчев

08.12.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

8288
БСП ще е готова днес със своите кандидати за министри

08.12.2021

2018