Quantcast
Конкурс за 25 млн. лв. в София предизвика сериозно стълпотворение | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Конкурс за 25 млн. лв. в София предизвика сериозно стълпотворение

Най-много фирми и консорциуми кандидатстват за ремонта на 700-метров участък от улица "Опълченска"
7 040
 Илияна Кирилова
Обществената поръчка на Столична община обхваща четири обекта на обща стойност 25 милиона лв. без ДДС.

Седем строителни фирми и консорциуми, повечето от които са добре познати, ще се борят за обществената поръчка на Столична община за избор на изпълнител на ремонта на около 700 метра от ул. "Опълченска" в участъка  от бул. "Тодор Александров" до бул. "Сливница", включително моста над река Владайска. Обновлението на този участък от ключовата софийска улица е част от процедура за ремонт на общо четири общински обекта. Останалите са: тунела на бул. „Царица Йоанна“ по посока на ж.к. „Люлин“, реконструкцията на ул. "Народен герой" - от бул. "Цар Борис III" до ул. "Любляна" в район "Овча купел", както и ремонтът на пътя от квартал "Вердикал" в района на Банкя до разклона за Клисурски манастир "Св. Петка" и на пътен участък от общинската пътна мрежа до Клисурски манастир "Св. Петка". Общата цена на строително-монтажните дейности е 25 милиона лева без ДДС.

До крайния срок документи за участие в конкурса за „Опълченска“ подадоха австрийската фирма „Щрабаг“ ЕАД, която от много години работи в България, както и българската компания „Монолит София“ АД. В списъка с участниците са и добре познатите дружества „Джи Пи груп“ АД и „ПСТ груп“ ЕАД . През 2018 и 2019 г. „Джи Пи Груп“ ремонтира т.нар. Зона 2 от центъра на София, обхващаща района около ул. „Граф Игнатиев“, площад „Славейков“ и църквата „Свети Седмочисленици“. „ПСТ груп“ пък започна реновирането на т.нар. Зона 4, в която попадат площада около храм-паметника „Александър Невски“ и пространството около Народното събрание.

Сред кандидатите за ремонта на „Опълченска“ фигурират и три консорциума. В „Обединение Опълченска“ влиза друга добре известна компания - „Трейс Груп Холд“ АД, която ще работи в партньорство с „Обонато Билд“ ЕООД. Сред последните обекти на "Трейс Груп Холд" в София бе разширението на еднокилометров участък на бул. "Тодор Каблешков" в ж.к. "Манастирски ливади". В „Обединение Улица Опълченска 2021“ пък участват „Геострой“ АД и „Пътстрой 92“ АД. В ДЗЗД „София ФБ“ сдружение са направили „Фармвил“ ЕАД и БКС „Озеленяване“ ЕООД.     

Цената на предстоящия ремонт на тази част от ул. „Опълченска“ е до 7,2 млн. лв. Срокът за изпълнението му е 270 дни от началото на работата. От конкурсните книжа не става ясно дали се планира разширение на тротоарите в посочения участък. В момента те са твърде тесни и неудобни за пешеходците. Ясно е обаче, че след приключването на обекта платната по ул. „Опълченска“ ще бъдат разширени значително, като ще се създаде и БУС-лента. Планирано е да се постави и нова светофарна уредба на кръстовището между ул. „Опълченска“ и „Св. св. Кирил и Методий“. В източното платно на ул. „Опълченска” ще се изгради нов водопровод. Предвижда се и реновиране на трамвайния релсов път по ул. „Пиротска“ при кръстовището с ул. „Опълченска“.   

Столична община обещава въпросния ремонт на ул. „Опълченска“ още от 2013 г. По това време индикативната стойност на проекта бе 5,8 млн. лв. без ДДС. Същата година бе сключен и договор с консорциума „Градски магистрали - 2013", който включваше „СК-1З Пътстрой" АД и „СК-1З Трансстрой" АД. Споразумението обаче бе прекратено 12 месеца след сключването му заради неприключилите процедури по придобиване на терените. Впоследствие ремонтът на този участък на "Опълченска" присъстваше в още няколко общински капиталови програми, но въпреки това реконструкцията така и не започна.

За ремонта и рехабилитацията на тунела на бул. „Царица Йоанна“ в конкурса на Столична община кандидатстват две фирми и един консорциум. В списъка са „Трейс Груп Холд АД, „Геострой“ АД, както и обединението ДЗЗД „Люлин груп“, в което са „Джи Пи Груп“ АД и „Смарт Билд Дигитал“ ЕООД. Цената на този ремонт е 10 милиона лева, а срокът за изпълнението му отново е 270 дни. През 2018 г. Столична община отново бе обявила обществена поръчка, в която влизаше и обновяването на тунела по бул. „Царица Йоанна“, но тогава той също не започна. През тази година кметът Йорданка Фандъкова обяви, че София взима заем до 60 млн. евро от Европейската инвестиционна банка и че един от обектите, които ще се ремонтират с тези пари, е именно споменатият тунел. Този ремонт също се очаква да започне през 2022 г. 

Сериозен интерес се наблюдава и към третия обект в списъка - реконструкцията на ул. "Народен герой" - от бул. "Цар Борис III" до ул. "Любляна". За него кандидатстват пет фирми и обединения. В списъка са „Щрабаг“, „ГБС-Инфраструктурно развитие“АД, „Калистратов груп“ АД, както и консорциумите ДЗЗД „Овча купел“ и ДЗЗД „ГС Сердика“. В първия участват „Джи Пи Груп“ АД и „Инсепт Архитекчър“ ООД, а във втория – „Галчев инженеринг“ ООД и „Ситипрогрес“ ЕООД.

Пет фирми и един консорциум ще се борят за последния обект - ремонтът на пътя от квартал "Вердикал" до разклона за Клисурски манастир "Св. Петка" и на пътен участък до Клисурски манастир "Св. Петка“. В списъка с кандидатите влизат „Инжстройинженеринг“ ЕООД, ДЛВ ЕООД, „Автомагистрали-Черно море“, АД, „Луксор инвест груп“ ЕООД и „Парсек Груп“ ЕООД. Консорциумът е „Обединение БГНОВА“ ДЗЗД, в който участват „БГНОВА“ АД и „БГНова инженеринг“ ЕООД.   

Още

Военният министър стартира с преговори за ремонт на МиГ-29 с Полша

06.08.2022

3827
Започва нов ремонт на ул. "Шишман" и "6-ти септември" в София

05.08.2022

1569
Столичани негодуват срещу префасонирането на сграда паметник

01.08.2022

3264