Quantcast
Кьовеши се захваща с ОП "Околна среда" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кьовеши се захваща с ОП "Околна среда"

Обновена
4 592
 БГНЕС
Лаура Кьовеши

Европейската специализирана прокуратура започва проверка на Оперативна програма „Околна среда”. Това обяви служебният екоминистър Асен Личев. Днес той е получил уведомително писмо от оглавяваната от Лаура Кьовеши институция.

"Проверката е предприета след писмо на бившия министър Емил Димитров, с което той е изпратил  ОПОС на прокуратурата, въпреки че преди това е наградил служителите в управляващия орган с 200% ДМС", уточни министър Личев.

„Така, че първата работа на Европейската прокуратура в България се оказа, че е свързана с МОСВ и лошото управление на ОПОС”, каза Личев.

Още в началото на юни служебният министър на околната среда Асен Личев съобщи, че предшественикът му Емил Димитров е дал на главния прокурор и на Европейската специализирана прокуратура изпълнението на ОП "Околна среда".

Преди това обаче Димитров е разписал впечатляващите 556 000 лв. годишни бонуси за работещите към програмата служители. Това той направил, след като на 9 април получил от наскоро назначената шефка на ОПОС Гергана Грозданова похвален доклад за изключително добите резултати на програмата. Няколко дни по-късно същата Грозданова представила нов доклад, от който става ясно, че положението с ОПОС е катастрофално.

Въпреки това Емил Димитров не спрял големите бонуси. Според счетоводната ведомост някои служители на дирекцията са получили по 7000, 8000, 9000 и почти 10 000 лв.

Бившият екоминистър обаче изпраща доклада на българската и европейската прокуратура.

По информация на Euractiv докладът описва идентифицираните рискове и нарушения в същата дирекция, където са раздадени щедрите бонуси. Констатира се значително изоставане в усвояването на предвидения ресурс по програмата „Околна среда”. До момента са договорени проекти за 3.8 млрд. лв., но изплатените суми на бенефициентите са само 1.3 млрд. лв. Това са само около 39%. ОПОС е на последно място по усвояване на ресурса от всички оперативни програми. 

За сигнала до прокуратурата Димитров казва пред Euroactiv: „Не съм дал 120 души на прокурор, а ръководството. По указания на премиера, Инспектората към Министерския съвет и ДАНС. И веднага съм ги уволнил. Не мога да кажа в детайли, защото съм подписал декларация в прокуратурата и пред хората на Кьовеши. Става въпрос за над 105 милиона евросредства, търговия с влияние и уреждане на договори по семейна линия, под покровителството на висш политик. Има съмнения за ОПГ. Майка и дъщеря, баща и син, още един баща и синът му, семейство и един любовник. Сложно е, и не искам да страдат невинни хора. Може да пострада цялата оперативна програма. Затова няма да коментирам”.

Спират стрителството на хотела в Синеморец

След проверка на РИОСВ -Бургас, Строителният надзор е наредил спиране на строежа на хотела в Синеморец, разполежен на първа линия над плаж "Бутамята". Това съобщи министърът на околната среда и водите Асен Личев, цитиран от Дарик. Личев е бил информиран от началника на ДНСК архитект Влади Калинов за откриването на процедура за спиране на строителството.

В края на юни жители и туристи на морските курорти у нас изразиха недоволството си чрез протест срещу застрояването на Природен парк „Странджа“.

Още

ДАНС и МВР влязоха и в Комисията за енергийно регулиране

23.09.2021

2598
Мистерия забули опита за сплашване на Румен Спецов
2 г. по-късно в съда още няма дело за "НАПлийкс"