Quantcast
"Ковид мярка" анти-Радев погнуси Варна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

"Ковид мярка" анти-Радев погнуси Варна

Местният кризисен щаб провидя опасности в театъра
Обновена
32 706
 Фейсбук
За разлика от представителите на ГЕРБ, президентът Румен Радев може да бъде забелязан на културни мероприятия. На снимката: той и съпругата му Десислава Радева на посещение в Болшой театър при български артисти през 2018 г.

Политико-здравен сюжет а ла Алеко Константинов се разигра във Варна. Местният кризисен щаб внезапно провидя в културните мероприятия заплаха за епидемичната обстановка и затвори театри, музеи, кина и галерии. Решението бе взето вчера, а само ден по-рано щабът заседава без да му хрумне подобна идея, занимавайки се с ограничения за ученици, дистанция по пазарите и т. н.

Новата рестрикция влезе в сила моментално от 00.00 часа днес, а за по-късно бе насрочено важно събитие – юбилейният спектакъл в Драматичния театър, чийто топ гост щеше да бъде Румен Радев. ДТ "Стоян Бъчваров" чества 100-годишнина, а специално подготвяното представление "100!" бе съобразено с датата 12 март 1921 г., когато се играе първият спектакъл във Варна. Целият колектив бе приел като признателност отклика на държавния глава лично да го уважи, а освен него щяха да гостуват театрали от страната и чужбина. Но изведнъж ограничението за работа с капацитет от 30%, което театрите спазват стриктно от есента, се оказа недостатъчно – и то при парадокса, че в рамките на "превратните" 24 часа новозаразените с COVID-19 във Варненска област са намалели от 272 на 153 (официални данни на РЗИ).

В същото време моловете и ресторантите в града остават да работят. Не е ясно и по какъв точно начин галериите и музеите са опасни, след като към тях така или иначе липсва наплив.

В часовете след решението вчера нямаше човек от културните среди на града, а и сред по-широката общественост, който да не е твърдо убеден, че затварянето се дължи единствено на визитата на Радев в театъра. Управляващата партия ГЕРБ е на нож с президента, а той неведнъж е намеквал, че се саботират прояви с участието му. Хората са омерзени независимо от партийните си пристрастия. Любопитен момент е, че шеф на варненския театър е Даниела Димова, бивш общински съветник от ГЕРБ. Но тя не е партизирала честванията и няма общо с решението на щаба.

Колективът на театъра в момента се чувства омерзен и съсипан. Представлението бе подготвяно с много труд и настроение, рекламирано широко. Репетициите напоследък течаха според изискванията на НСО, очакваше се днес сутринта да бъде афиширана визитата на Радев. Спектакълът трябваше да се играе и снощи пред малко публика, но се провали. "Сега" научи, че един от артистите е получил здравословни проблеми след стреса.Извикана е била линейка. Най-вероятно представлението няма да се играе и довечера, макар пожарният вариант да предвиждаше излъчване в интернет. Актрисата и творчески директор на театъра Веселина Михалкова обобщи в социалните мрежи погнусата на колегите си, обръщайки се към хората, взели решението: "Защо заведения, магазини, молове продължават да работят, а театъра се затваря? Защо в навечерието на най-големия празник? Защо поне не го затвориха от 13-и? Защо? Театърът работеше без прекъсване през цялото време на 30%, защо сега, защо утре? Това е кощунство за град Варна! Срам ме е! Срам ме е заради вас, госпожи и господа!"

От протокола, разпространен, може би, неслучайно от театъра, се вижда, че заседанието на щаба е свикано специално заради културните институти. В единствената точка от дневния ред шефката на РЗИ Дочка Михайлова предлага, а областният управител Стоян Пасев докладва и утвърждава преустановяването на културните и развлекателни мероприятия до 26 март. Мотивът е "наблюдаваната тенденция през последните дни” на повишаване на новозаразените и хоспитализираните с COVID-19. Решението е взето единодушно, присъствали са всички членове на щаба чрез връзка по Вайбър.

Успоредно с всичко това се разви и друг сюжет. Едва късно вчера на сайта на РЗИ се появи заповед, с която бяха обобщени решенията на щаба през двата последни дни. Преди това пазари, училища, кина и т.н. се чудеха на база на какво трябва да се реорганизират.

Миналата година имаше още по-тежки случаи – ограничителните мерки започваха да се налагат без съответният документ да е сведен до знанието на засегнатите.  

"ГРАД НА ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА"

Всъщност човекът във Варна, който е в доста обтегнати отношения с президента Радев, е кметът и местен лидер на ГЕРБ Иван Портних. През лятото, докато течаха демонстрациите срещу правителството, Радев посети варненските протестиращи, а активистите на ГЕРБ спретнаха контрамитинг, водени от Портних. Там бе и Пасев, както и други представители на институциите. Полицията с мъка удържа контра митингът да не нахлуе при президента и хората край него. После Портних обясни, че малкото протестиращи не представлявали Варна; искал да отиде при Радев, за да му обясни, че Варна е отворен град от интелигентни хора, в който има място за различни гледни точки.

РЕАКЦИЯ

"Никога и по никакъв начин не сме били съпричастни с тази мярка! Напротив, готвехме се за откриването, вчера беше готов подаръкът", реагираха от община Варна, малко след публикацията на "Сега".

НАПРЕД-НАЗАД

Обрат по казуса дойде в обедните часове днес. Пасев се коригира и обеща с нова заповед да отвори театъра. Малко по-късно промяната на решението бе факт. "Каквото и да направим, все е грешно", заяви той в опит за оправдание.

БЕЗ ПРЕДСТАВЛЕНИЕ ЗАСЕГА

Представлението обаче няма да се играе. Още сутринта от театъра обявиха, че се отменят всички събития около юбилея. Трупата е в шок и деморализирана след случилото се. "Днешната отмяна на вчерашната разпоредба на областния кризисен щаб налага свикването на специално заседание на Дирекционния съвет, на което ще бъде взето решение на коя дата ще се състои отложеният юбилей с всички предвидени в юбилейната програма събития. Поканите и закупените билети ще бъдат валидни без заверка", гласи официалното изявление, направено привечер. 

ПОЗДРАВЛЕНИЯ

След всичко това президентът Радев логично не посети града. Той прати поздравителен адрес. За 100-годишния юбилей ДТ "Стоян Бъчваров" бе поздравен още от Цвета Караянчева, Боил Банов, колеги от страната, представители на бизнеса и други обществени сфери. Честитки пратиха още кметът на Варна Иван Портних, и, разбира се, областният управител Стоян Пасев.

 

Трупата на ДТ "Стоян Бъчваров" рекламираше юбилейното представление чрез весели клипчета в социалните мрежи:

 

Към 100

Posted by Milena Mil Kaneva on Friday, March 5, 2021

 

Още

И избори 2 в 1 ще се завъртят около юмрука на Радев

17.09.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

7952
ДПС ще се бори с "диктатора Радев" подобно на ГЕРБ

17.09.2021

5159
Кирил Петков и Асен Василев навлизат в политиката

16.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6290