Quantcast
КПКОНПИ влетя в акция за поръчки за милиони и в община Стара Загора | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

КПКОНПИ влетя в акция за поръчки за милиони и в община Стара Загора

Комисията работела по сигнал за получени материални облаги от висши служители, за да определят конкретен изпълнител
2 323
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

КПКОНПИ влетя в акция и в община Стара Загора по сигнал за нередности около поръчка за милиони, свързана с автобуси. Тя направи същото точно преди 10 дни и в община Варна, по сходен казус.

Според официално съобщение на Комисията от днес, нейни служители от Дирекция „Противодействие на корупцията“ "извършват проверка в Община Стара Загора по повод постъпил сигнал за нарушения на закона по две обществени поръчки на общинско дружество „Тролейбусни и автобусни преводи“ ЕООД, с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013г.“ и Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ 

Обществените поръчки са за доставка на 55 нови дизелови автобуси /висок енергиен клас/, на обща стойност 35 639 108 лв, както и на 33 нови електрически автобуси, заедно с 18 нови зарядни станции и 2 трансформаторни станции, на обща стойност 49 103 999 лв. Първата обществена поръчка е приключила с избор на изпълнител и доставка на дизелови автобуси, а по втората също е сключен договор за доставка, с извършени начални плащания. Възложител на поръчката е общинското дружество, като в състава на комисията за избор са участвали ръководни длъжностни лица от общинската администрация.


Сигналът, по който КПКОНПИ работи, касае проверка на данни за получаване на материални облаги от страна на длъжностни лица, включително и лица, заемащи висши публични длъжности, с цел избор на конкретен изпълнител, твърдят от Комисията, ръководена от Сотир Цацаров

Налице е сходство при постъпилите данни за извършени неправомерни действия от страна на длъжностни лица, както при провежданата поръчка в гр. Варна на стойност 85 милиона лева, така и при провежданите поръчки в гр. Стара Загора, на обща стойност над 84 милиона лева. Проверките касаят доставка на превозни средства за нуждите на градски транспорт. До настоящия момент в хода на проверката за обществената поръчка на Община Варна, са изискани документи и са снети обяснения от всички членове на комисията за избор на изпълнител, от заместник – кмет и от кмета на общината Иван Портних. Снети са и обяснения от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие. Предстои преценка за изпращане на всички материали от проверката на прокуратурата, с оглед данни за корупционни престъпления.

 

 

Още

Скандал във Варна разкри как градинката става строеж

28.05.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

3168
Кърлежи и змии плъзнаха из неокосените градинки

21.05.2022

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

9789
Хонорар за съпруг доведе до отстраняване на главен архитект

17.05.2022

13481