Quantcast
Кулеба: За какво са ни каски и бронежилетки, ако нямаме оръжие | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Кулеба: За какво са ни каски и бронежилетки, ако нямаме оръжие

Украинският външен министър ще си тръгне, когато получи ясен отговор от българското правителство по въпроса за военната помощ
1 586
 БГНЕС
Съпредседателят на "Декократична България" Христо Иванов, украинският външен министър Дмитро Кулеба и депутатът от ДБ Елисавета Белобрадова.

''Призовавам политиците, които седят в своя удобен офис, да помислят какво става в момента в Украйна и да вземат правилното решение'', призова украинският външен министър Дмитро Кулеба на третия ден от посещението си в България. Той участва в откриването на фотоизложбата "СТОП на войната в Украйна”, която беше открита в европейския кът на Народното събрание. Откриването уважиха депутати от "Демократична България", които организираха изложбата със съдействието на украинското посолство, и "Продължаваме промяната".

На въпрос дали е получил ясен отговор по въпроса за предоставяне на военна помощ от страната ни, министърът отговори, че такъв отговор още не е получен. "Животът е труден. Времената са трудни, но не можем през цялото време да сме по средата. Идва време да вземем страна и това е страната на истината", каза Кулеба, като добави, че всеки ден, в който Украйна не получава помощ срещу руската агресия, повече войници и мирни граждани ще бъдат убивани, повече домове ще бъдат разрушавани.

Министърът заяви, че оценява позицията на българското правителство и парламент за помощта за украинските бежанци, за европейската перспектива на Украйна и за санкциите срещу Русия. Разбира се, тя е крайно недостатъчна. "Вашата помощ е важна за нас, но за какво са ни каски и бронежилетки, ако нямаме оръжие, с което да се отбраняваме. Така искате да умрем защитени, каза украинският външен министър. "Всеки, който намери причини да не изрази своята позиция, да не натисне копчето и да не помогне, подкрепя агресора", категоичен беше той.

Украинският външен министър каза, че ще остане в България, докато не получи ясен отговор на исканията си. "Но, ако ви притеснявам с присъствието си, не се притеснявайте, скоро ще напускам", каза Кулеба.

След откриването на изложбата политиците продължиха с дневния ред. От ГЕРБ-СДС отново поискаха предложението за изпращане на военна помощ за Украйна да бъде обсъдено. Според БСП обаче въпросът е исторически и всеки депутат трябва да има възможност да се запознае детайлно с вчерашните обсъждания в комисията по външна политика.

По повод изказването на Кулеба, че няма да си тръгне, докато не получи отговор, социалистите смятат, че не трябва който и да било външен министър да казва какво да се прави в българския парламент.

 

Още

Роджър Уотърс обвини Байдън за войната в Украйна

08.08.2022

810
Украйна нанесе нов удар по стратегически мост край Херсон

08.08.2022

Обновена

3625
Турската Baykar ще строи завод за дронове в Украйна

08.08.2022

1093