Quantcast
Кърлежи и змии плъзнаха из неокосените градинки | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кърлежи и змии плъзнаха из неокосените градинки

Обикновено градските ръководства се оправдават, че работят активно, но дъждът и зелените площи са много
9 956
 диян иванов
Стандартен изглед от детска площадка в български град.

Ситуацията с неокосените градски градинки, детски площадки, паркове и другите видове зелени площи е драматична из страната, сочат наблюденията на живо и сигналите в социалните мрежи. Масово трева и бурени са избуяли в човешки ръст. Оплакванията от кърлежи са многобройни, а вече има свидетелства и за змии - например в междублоково пространство край Втори корпус на Икономически университет - Варна - в силно урбанизирана зона, където човек през ум не му минава, че може да шета змия.

Положението е тежко навсякъде, но особено в морския град, а и в Стара Загора, Кърджали, Пловдив. Все пак под тепетата преди дни след медийни публикации общинското ръководство прати бригади косачи из кварталите. Храсталаците превземат не само отворените площи, но и пространства като ивиците между платната на булевардите. Премахвайки видимостта, това създава огромни опасности за уличното движение.

"Какво е това чудо? Тревата е по-висока от катерушката!"; "Нормално ли е децата да играят край такива бурени?"; "Искат да косят, ама нямат желание"; "Самите работници ги е страх да влязат в треволяка, понеже ще настъпят змия"; "На завоя виждам единствено някакви избуяли дървета - като карате, внимавайте!"- това са само част от коментарите в интернет. Има и депозирани писмени оплаквания, но без особен резултат.

Практиката сочи, че освен да се създаде кратка медийна залисия, няма никакъв смисъл журналисти или други граждани да питат защо не се коси. Обичайният отговор гласи, че притесненията на хората са нормални, но през пролетта валяло много и още по-нормално било работниците да не смогват; те действали съобразно силите си, обаче зелените площи също били много... И в крайна сметка, косящи квартал по квартал, успяват да се справят с бурените чак в края на лятото - когато треволякът и без това изсъхва.

А особеното на тази пролет е, че чак толкова не валя.

Още

Хаосът по летищата в Европа засегна и България

25.06.2022

Обновена

20495
Директор на болница: Ще заведа болните при кмета, ако ми спрат тока

20.06.2022

1245
И украинци протестираха в защита на българското правителство

17.06.2022

Обновена

9839