Quantcast
Лорер за Слави: Звучи ми като мрън-мрън | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Лорер за Слави: Звучи ми като мрън-мрън

Коалицията се събира тази вечер да обсъжда антикризисните мерки
Обновена
5 505
 БГНЕС
Даниел Лорер

Броени часове преди коалиционния съвет да обсъди антикризисните мерки, по тях говорят само представители на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". БСП и ИТН подчертано отсъстват от лансирането на различните предложения, въпреки че в последните дни основно социалният министър Георги Гьоков говореше за пенсиите например.

Днес в сутрешните блокове на телевизиите имаше офанзива от представители на ПП - Венко Сабрутев по Нова телевизия, Даниел Лорер по БНТ, Андрей Гюров по Би Ти Ви. Участията им не родиха големи новини след това, което се разбра вчера за основните идеи. Сигналите за напрежение в коалицията бяха неглижирани. На въпрос как ще коментира поста на Слави Трифонов от снощи, че в управлението на страната напоследък "стават непонятни неща", Лорер днес пренебрежително заяви: "Звучи ми като мрън-мрън".

"Не виждам как отговорен български политик в момента може да разчита на политическа драма, за да остави България в лицето на една външна агресия. Единственото, за което се притеснявам, е България да бъда оставена без правителство при наличието на война до нейните граници. Това е безотговорно политическо поведение, безотговорно политическо говорене", каза още Даниел Лорер.

"Няма как да се омаловажи постижението на българското правителство, което в една кризисна ситуация, специално за енергетиката, защото това е оплакването, ние постигнахме невероятен прогрес - от 100% зависими от руския газ, ние вероятно ще сме на нула процента съвсем скоро. Никой не спира коалиционните партньори да намират добри сделки за газ, подобно на тази, която премиерът, лично приет в Белия дом от Камала Харис, успя да договори", изтъкна министърът.


 

"В хазната има достатъчно пари, за да си позволим мерки за 2 млрд. лв. Ние ги слагаме на масата и се надяваме в коалиционния съвет максимално бързо да се съгласим за това", коментира още Лорер. Според него, корупционните практики и течовете от последните 10 години са в пъти повече, от това, което ПП предлага като инфлационни мерки. "Но течовете са изтекли и не е имало прокуратура, която да ги намери навреме. Сега разчитаме на европейската прокуратура, която поне да намери европейските средства у нас", каза той.

"Ако някой не идва на коалиционни съвети, това са най-често от "Има такъв народ" (ИТН), Слави Трифонов съответно не е идвал", коментира пред журналисти в парламента и председателят на Народното събрание Никола Минчев. И той не вижда основания за критиките на ИТН, като изтъкна, че се стремят да има диалог. Иначе се съгласи, че в коалицията се поставят червени линии от партньорите, но в крайна сметка се стига до баланс, колкото и да не е лесен този процес.

"Минчев безцеремонно излъга - били сме на всички срещи и всички експертни съвети", коментира по-късно депутатът на ИТН Станислав Балабанов. Още за реакцията на ИТН на сутрешните изказвания на ПП:

“Надявам се, че г-н Трифонов е подведен. Основното, казано от него е, че антикризисните мерки не са комуникирани с партньорите и едва ли не ПП прави каквото си иска”, коментира и депутатът Венко Сабрутев по Нова телевизия. Според него, всяка партия е имала възможност да предложи мерки, които след това са обсъдени в МФ.

"Не знам откъде г-н Трифонов черпи тази информация, той не участва нито в лидерския съвет, да не говорим в експертните съвети, където се събираме всички представители на коалицията", каза депутатът на ПП Андрей Гюров пред Би Ти Ви. Той обяви диалога за "изключително важен".

Въпроса с напреженията в коалицията коментира днес и депутатът от ДБ Мартин Димитров. „Комуникацията вътре в коалицията драматично трябва да се подобри. Трябва да се правят срещи по-често, да се взимат общи решения, да няма индивидуални изпълнения”, заяви той пред Нова телевизия. „Не се вади по този начин извън кухнята такъв казус, а се търси неговото решение. Ситуацията е изключително сложна, води се война на 400 км от България. Нека търсим решенията, а не скандалите”, призова Димитров.  

Недоволни от диалога по мерките са и синдикатите, които утре ще участват в протестите на различни групи в София. Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", каза днес пред БНТ, че научават от медиите какво предлагат управляващите. Манолов например изрази учудване за кого се вдига таванът на пенсиите на 3400 лв., като сподели сметки, според които човек, осигурявал се само на максимален осигурителен доход, ще получи малко над 1800 лв. пенсия.

Губим работни места, без да увеличаваме безработицата, защото намалява работната сила, коментира и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Още

"Промяната" не бива да разчита само на площадна подкрепа

27.06.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

1187
Слави съди Кирил Петков за 50 000 лева, че го е нарекъл "мафия"

27.06.2022

2072
Откраднаха историята, лицето ми се измени

26.06.2022

Г-н БАЛЕВ

4209