Quantcast
Лозан Панов нападна Румен Радев за пасивността му за съдебната система | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Лозан Панов нападна Румен Радев за пасивността му за съдебната система

"Ролята на президента не е да гледа отстрани", каза председателят на Върховния касационен съд
Обновена
7 099
 Прессекретариат на президента
Лозан Панов и Румен Радев през 2019 г., когато президентът инициира консултации за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. После ВСС избра Гешев на поста, а Радев издаде указ за назначаването му.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов остро критикува президента Румен Радев заради безучастността му към съдебната система. "Ролята на президента не е да гледа отстрани. Всъщност, президентът изживя своя конституционен катарзис, когато преторианската гвардия на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството", казва Панов в интервю за bTV. 

"Трябва да кажем и няколко думи за споделената роля на президентството. Спомняте ли си "ЦУМ-гейт"? Тогава имаше пълни основания да се търси отговорност на г-н Цацаров като главен прокурор. Тогава той (Радев) каза: Крамолите във Висшия съдебен съвет не са дневния ред на България. Всъщност, години по-късно се оказа, че дневният ред на ВСС стана и дневен ред на страната с избора на главния прокурор. Не вярвам в месиите, защото преди да вдигнеш юмрука, не съм чул той да е имал някакво изявление, което да е насочено към г-н Цацаров", обяснява още Панов. По думите му "управляващите мислят за съдебната система, когато отидат в опозиция. Тогава им трябва една независима съдебна система".

"С начина, по който се изразявам, различното мнение, което отстоявам, не съм убеден, че съм атрактивен за която и да е политическа формация", отговаря той на въпроса дали ще е кандидат-президентът на "Демократична България". 

7-годишният мандат на Панов начело на съда изтича на 10 февруари догодина. "Не очаквайте, че ще посоча своя наследник, както го направи г-н Цацаров за г-н Гешев", казва Панов. "Със самата моя номинация, това ще минира неговия избор предвид конфигурацията във Висшия съдебен съвет", обясни Панов. Но подчерта, че е важно да се види кои ще са кандидатите и той ще каже своето мнение за тях. 

Днес пленумът на Висшия съдебен съвет прие хронограмата за предстоящия избор на приемник на Панов. Процедурата ще бъде открита на 30 септември. На следващите 4 заседания на пленума - на 7, 14, 21 и 28 октомври, ще могат да бъдат правени номинации. До 11 ноември кандидатите ще трябва да представят концепциите и документите си. Същинският избор ще е на 14 януари 2022 г. 

Предложения могат да правят не по-малко от трима от членовете на съдийската колегия на ВСС, министърът на правосъдието, както и пленумът на Върховния касационен съд.

Мнозинството в съвета, което избра Гешев за главен прокурор, на практика ще посочи и следващия председател на ВКС. Процедурата завършва с президентски указ, като държавният глава има право само веднъж да не се съгласи с избора на съвета. Ако се развие този сценарий, когато мандатът на Панов изтече на 10 февруари, постът ще бъде зает от временно управляващ.

По информация на Mediapool най-сериозни шансове за поста засега има Красимир Шекерджиев, който преди няколко месеца подаде оставка като член на Висшия съдебен съвет. Шекерджиев, който се върна като съдия във ВКС, е в конфликт с Лозан Панов за начина, по който се управлява съда, никога не се е конфронтирал с Иван Гешев (който на практика владее ВСС) и е в добри отношения с шефа на ВАС Георги Чолаков.

Панов коментира и слуха, че е възможно самият Чолаков да е кандидат за председател на ВКС. "Ако погледнете на сайта на ВАС данните за Чолаков, той трудно ще събере данни за своя стаж, когато се пенсионира. Отговорността предполага да си извървиш мандата", посочи Панов, визирайки, че Чолаков не е изкарвал пълен ръководен мандат никъде. Чолаков е председател на ВАС от ноември 2017 г., т.е. мандатът му там свършва през ноември 2024 г.

"Тъжно ми е като чувам как във ВАС всичко е в единомислие, а във ВКС Панов е оставил хората да правят каквото си искат", допълни Панов. И обясни, че се предполага, че в една демократична институция има свобода при вземането на решения и изказването на мнения.

 

Още

Радев проведе безпрецедентна среща с българи от Северна Македония

27.10.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5203
Кирил Петков иска изслушване пред Мата Хари
Заради ЦИК избухна спор за правомощията на президента

26.10.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4081