Quantcast
Лозан Панов: Румен Радев е фалшив герой | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Лозан Панов: Румен Радев е фалшив герой

"Аз съм човек на дълга, а претенцията, че са герои, оставям на други", отговори президентът
Обновена
9 967
 БНТ

Кандидатът за президент Лозан Панов, нарече държавния глава Румен Радев фалшив герой в първата си ТВ изява, откакто днес следобед "Демократична България" официално подкрепи кандидатурата му. Пред БНТ председателят на Върховния касационен съд, който излезе в отпуск, докато трае кампанията, говори и за връзките между ГЕРБ и ДПС, като, според него, доскоро управлявалата партия на Бойко Борисов е дала на концесия на ДПС правосъдната система.

"Да се върнем назад във времето и да видим какво точно провокира нормалния гняв на хората. Преди година и половина се говореше за мафия, корупция и ограбване на държавата. Тези, които стоят до г-н Гешев, му дадоха сигнал да атакува президентството. По този начин главният прокурор показа на цялата държава, че не бива да има човек, който стои над закона с такава огромна мощ и апарат. - каза Панов. - И след това този нормален гняв на хората беше оглавен от президента. Той пое този гняв, и то без основание, според мен. Тогава замълчах, защото не исках да участвам в създаването на един фалшив герой", каза в сряда вечер Панов.

Запитан уточняващо от водещата: "Радев е фалшив герой?", Панов отговори: "Вече го казах..."

"Аз съм човек на дълга, а претенцията, че са герои, оставям на други. Моят дебат е с българските граждани - водя го през целия си мандат и винаги съм бил на тяхна страна", отговори  президентът Румен Радев в четвъртък пред репортери в Благоевград.

Според Панов Румен Радев не е трябвало да подписва указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, защото така е отказал да брани интереса на народа.

"Иван Гешев премина като торнадо в държавата и показа, че проблеми в съдебната система съществуват. Затова, с моята упоритост, мога да помогна като президент. Президентската институция може да бъде остойностена с характер. Тези, които в момента ни пазят, всъщност пазят крадците. София беше окупирана и представляваше нещо като "военно положение" и "полицейска академия". Говоря за избора на главен прокурор. Тогава президентът върна предложението на ВСС, защото имало само един кандидат, но не се споменаха какви са качества на Иван Гешев. Ако аз бях президент, нямаше да подпиша указа той да стане главен прокурор, защото няма качества. Един президент като свое кредо трябва да има интереса на народа, да покаже, че го брани от един такъв човек, който няма качества да е главен прокурор", каза още Панов. 

Той заяви също така, че "ГЕРБ беше дала на концесия на ДПС управлението на съдебната система. Тогава естествен съюзник ѝ беше ДПС", а след малко отново заяви: "Борисов даде съдебната система на концесия на ДПС" и призова:

"Г-н Борисов, бъдете честен с вашите избиратели. Не предавайте президентската институция на ДПС. Не е честно хората да бъдат бедни, а други да имат своите палати. Не е честно някои да получават с предимство здравна помощ."

Запитан дали би приел подкрепа от ГЕРБ за евентуален балотаж (б.р. - от ГЕРБ вече заявиха, че бих подкрепили Панов, ако той е на балотаж срещу Румен Радев), кандидатът на ДБ коментира:

"Не зная по какви съображения ГЕРБ слагат своя кандидат на трето място. Но така да се местят хора като пешки на една шахматна дъска... Съжалявам, но това означава една подигравка с достойнството на хората, които имат правото свободно да гласуват."

Лозан Панов говори и по темата "ваксинация", като заяви, че той самият е ваксиниран, но не е за задължителното ваксиниране. По-важното, според него, е хората да бъдат убеждавани в ползите от ваксината: 

"Аз съм ваксиниран и обособих своето решение от постиженията на науката. Обществото трябва да бъде информирано от своите специалистите, които да обяснят защо е необходимо хората да се имунизират".

Още

В сряда започват нови протести #ГАZwithme пред президентството

07.08.2022

Обновена

7833
Протест #ГАZwithme събра стотици пред президентството

05.08.2022

Обновена

11777
Радев: Посредници и лобисти атакуват служебния кабинет

05.08.2022

Обновена

2445