facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Маринов за убийството в Галиче: Подбудите са животински

Главният прокурор пък определи извършителя като социопат
Обновена
17644
 БНТ

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов изрази убеждение, че подбудите на убиеца на младото момиче в Галиче "са присъщи на животни, а не на хората". "Те са на много ниско ниво на човешките потребности”, добави той, цитиран от Нова тв. Главният прокурор Иван Гешев пък смята, че извършителят на убийството е "необразован, непълнолетен социопат". Гешев, Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов се появиха рано сутринта във врачанското село заради започналата специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, за проверка на лица с криминални прояви и срещу нарушения на обществения ред в Галиче.

Според Гешев присъствието му там показвало, че "имa държaвa и тя cи върши рaбoтaтa“. "Бeшe извършeнo мнoгo жecтoкo убийcтвo. Cлeд тaкивa нacилcтвeни aктoвe e възмoжнo дa имa ecкaлaция нa нaпрeжeниeтo. Идeятa e c кмeтa дa прeдприeмeм мeрки дa ce зacили cигурнocттa в ceлoтo“, уточни миниcтър Мaринoв. Главният прокурор допълни, че е необходимо институциите да положат усилия за по-добро взаимодействие и превенция на престъпленията. "Ако бяхме по-добре координирани и по-добре си говорехме, може би, можеше да не се стигне до този тъжен, трагичен край", призна той.

На последвалия брифинг окръжният прокурор Десислав Начков даде подробности за жестокото убийство на 18-годишната Андреа. Той обясни, че престъплението е извършено около 01:00 часа на 11 януари. Заподозреният Аксел вечерял при баба си, която живее на същата улица, на която и убитата Андреа. След това излязъл и минал покрай дома на момичето. „Той забелязва, че в стаята й свети. И взел това решение, защото я харесвал отдавна. Портата на двора била отворена. На двора той намерил стол, който взел. Вратата към дома била заключена. Нападателят видял, че Андреа спи и решил да влезе в дома през друг вход. Той взел метална пръчка, за да сплаши момичето. Влязъл в дома й през отворен прозорец на мазето. Той твърди, че познавал къщата, защото бил ходил преди години с компания”, разказа Начков.

Стана ясно още, че прокуратурата, МВР и местната власт започват съвместна работа срещу хората, които тормозят жителите на малки населени места и имат множество висящи дела. Иван Гешев е категоричен, че ще се засили следенето за нарушаване на по-леките мерки за неотклонение. "Анализът е направен за онези лица, които генерират престъпност във всички населени места. Усилията ще са по-бързо да се събират доказателства, по-бързи да са процесуално-следствените действия, за да бъдат изведени по-бързо", уточни министър Маринов, цитиран от bTV.

"Ще бъдат дадени указания на съответните окръжни прокуратури да подобрят взаимодействията си с областните дирекции на вътрешните работи. Как да извършат съвместен анализ на лицата, които тормозят населението в населените места и имат по 1-2 неприключили досъдебни производства, както и да предприемат по-активни действия за извеждането им от средата и намаляване на степента на опасност за жителите на населените места“, каза още главният прокурор.

Убитото момиче беше намерено с прерязано гърло в двора на къщата, в която е израснало в Галиче. Тялото е открито от роднина. Според съседи момичето било кротко и добро. Нейният баща работи в Англия, а майката е напуснала семейството и живее в същото село. Самопризнания за убийството вече направи 17-годишен младеж, който близо до къщата на жертвата. Той дори показал полицията ножът, който е използвал. Предполагаемият извършител е обвинен в причиняване на смърт с особено жестокост и цел да прикрие престъплението. Въпреки че Наказателния кодекс предвижда доживотен затвор за подобно деяние, 17-годишното момче вероятно ще получи от 5 до 12 години затвор, защото е непълнолетен.

Според Иван Гешев, за да не се стига до други подобни трагедии, всяка институция трябва да си свърши работа. "Ние ще поемем своята отговорност заедно с министър Младен Маринов и изпълнителната власт да си свършим работата. В крайна сметка, за да не се стига до такива трагедии, трябва да поемат отговорност много други институции. Освен за превенция на престъпността и наказване за извършените престъпления, става въпрос и за образование, и за работа, които не са от нашата компетентност", категоричен е той.

30

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВР получи 3 млн. лева от дарения само за година
Младен Маринов: Няма нищо общо между последните случаи на грабежи

16.02.2020

659 11
Наказателно дело може да се води не само от прокурор

Коментари

Скитник-1

  Като студент за първи път минах през това село, а после разбрах че има устойчиво словосъчетание "галичевски хайдук" :)

 

nebenebe

Е уж прословутият им кмет със златната верига ги беше направил писенца. Аз се сещам за него като чуя Галиче. Това което виждаме тия дни по телевизията за Галиче, си е жива мизерия. Жалко за момичето! Бог да успокои изстрадалата и душа!

*

И аман от такива показни акции, дето дори и гаргите не плашат. Като има нужда от помощ, няма никой.

KTP

И така ли се преборва битовата престъпност? С показни акции? 

Набутат се стотина полицая в едно село, понаправят се на страшни за ден - два, после си заминават и след седмица си е пак същото... а и в колко села могат да идат? Две - три - пет... за година... Все едно битова престъпност има само в Галиче! Бездарието на управляващите ни е абсолютно очевидно и покъртително. 

Хумангоид

Таки джумбуши говорят само за липса на каквато и да е превантивна и разузнавателна дейност.

Сетих се за една специализирана операция пак нейде из Врачанско, преди Нова година, с резултат конфискувани две кила ракия без акциз.

rorik

Вие си мислите  че е само един тоя ли?

Това не са показни акции.

Това са Чокойските  слуги  срещу които хората ги е страх да се оплакват. На Чокоеца са му малко парите.

Казаха ли дали е ромче убиеца??

Мълчат и е правилно.

 

Набавят си средства за дрога от такива момиченца.

Бащата в Англия ,  праща пари. Изнасилват за да си мълчат жертвите . После убиват  за да не ги издадат .И да се оплаквал някой ,какво да направи  полицията като няма доказателства?

Тоя си е признал . Значи е признал и за друго и то е явно нещо мнооого , може би и оръжие ,  за това ги е налазила полицията в такива размери. 

Тия са толкова нагли , че едва ли са се покрили някъде, дано не е изтекла информация от полицията. .

Ще претърсват  по сигнал и ще намерят каквото им трябва . Само че на съда все не са му  достатъчни доказателствата.

Така че  айде да мислим .

Жалко че жертви са такива момиченца които са искали да се измъкнат от простотията

Ама тя простотията от какво да живее.

 

Rio

Не знаем кои са и колко са, но заради тях трябяа да се върне смъртното наказание. Няма причина такива паразити да лежат в затвора. 

 

Съжалявам, крайно, не-крайно, това е. Колкото и да го мислим поредния случай....

vetov

Битовата престъпност не се бори като се струпат 100 полицаи в едно село за три дни, а като има един полицай в селото 300 дни.

 

Многото полиция накуп е за борба с рейтинга.

ИвКо

 Само че на съда все не са му  достатъчни доказателствата.

Въпреки това съдът е институцията в която до най голяма степен се спазват законите.

nebenebe

Нали бяха стотици полицаите. Или повечето се изпозагубиха из шубраците. Гешев и министера в джипа ли са? Да ги вардят осторожно, дан'станат зян.

Hasta la vista

Снимката е готина! Ако така са влезли у Галиче, то целата маала се е наакала от шубе! 

rorik

==Битовата престъпност не се бори като се струпат 100 полицаи в едно село за три дни, а като има един полицай в селото 300 дни.==

Големи сте разбирачи.

Един полицай се подкупва одма. Подкупва се и един следовател , после съдия . .

 

vetov

Глупости

sega_reader

Днес няма нито една нормална новина, да прочете човек пък да му стане хем спокойно, хем хубаво, хем и желание за хубав ден да му се появи.

Само мрачни истории, по време на социализма такива мрачни неща имаше само по западния печат.

mi6osp.

Поредното безсмислено търчане подир събитията. 

Пантелей

Въъхх... таа слика ни беше ли от ареста на един полюционер у Софето?

Дет' беше краднал един дойчовски ЗАЗ?

А иначе - за Галиче - там са един петоъгълник (Богатово, Гладничево, Крадничево, Селановци, и Липница) - в което и село да пратиш джандарите, няма да сбъркаш.

MAPOH

Гешев гледа като мишка в трици... Пълен резил... 😎

виждащ

Прочетох ясно изразена мъка за "Модела Дупница" малко по-горе, и за пореден път ме е срам че съм българин.

 

Впрочем, вероятно днес до края на деня ще има и други арестувани.Тоя 17 годишен мухльо не е бил сам, кой каквото иска да разправя.Нито сам ще посмее, нито ще успее да свърши толкова неща.

Калпазанче

Имотите /къща с двор 1 дка. плодородна земя/в района на Галиче се продават за до 5000лв и няма желаещи.

KTP

Ей го и Гешев там... бори се юнашки... 

Сега ако и Баце се появи и нищо чудно момичето да се съживи, а битовите престъпници горко да се разкаят всичките и групово да се закълнат че повече няма да правят лоши неща... 

Бе цирк бате! Щеше да е смешно ако не плащахме с кръв тяхната некадърност. 

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Сутринта гледам репортаж. Убиецът направил пълни самопризнания, даже показал оръжието, а съплеменниците му викат: "Не е той! Той такива работи не прави!" Жалко за момичето.

fractal
Това е рекет на дете чиито родител е в чужбина и му праща пари
KTP

Къде е местният Предводител на трите точки да си каже мнението за това престъпление? 

ИвКо

 "Не е той! Той такива работи не прави!" 

Това е основният девиз на този обществен строй дето практикуваме в страната и милион и двеста хиляди в България харесват това. ГЕРБ владеят този похват най добре, БСП се опитват да доста вяло да догонват.

geo_19

И това дело на Гешев ще катастрофира в съда. (дали някой прави подобни прогнози?)

Stern

Стана ясно още, че прокуратурата, МВР и местната власт започват съвместна работа срещу хората, които тормозят жителите на малки населени места и имат множество висящи дела.

Тази мантра я повтарят след всяко селско убийство или изнасилване на бабичка. И с това си остава.

До следващият път.

Гочу
снимка на Гочу

необразовани, непълнолетни социопати

 Продуктът от третото МУ царуване... To be continued !

Предводител на ...

Въпреки че Наказателния кодекс предвижда доживотен затвор за подобно деяние, 17-годишното момче вероятно ще получи от 5 до 12 години затвор, защото е непълнолетен.

Той всъщност е пълнолетен. По всички закони на парадържавата, която обитава. 

vvatkov

  Тоя що обижда животните, те не правят така!

банда

Екземплярът е продукт на прехода и липсата на държава. Краен резултат от дългогодишни процеси. Тенденцията като цяло е такива като него да стават все повече, тъй че свиквайте, и вземайте адекватни мерки за своята, и на близките си безопасност.

rorik

Мислех да си поставя едни камерки на къщата, от тия дето се наблюдават от растояние . ама като ги видят  ще ги счупят.  Преди 2 години ги купих , от най евтините са.

 

Не зная на кой еабота , ама едно дете не трябва да се оставя без надзор поне до 18 години. Бащата като е на гурбет това дете защо не е при майка си. 

 

Било при роднини ама те били шумни за празниците   и то за това се прибрало в бащината си къща. 

Не разбрах в същото село ли са били тези роднини?

Къде е бил кмета на това село???Кой е?

Да не е авер на Чоков?

 

                   

Влез или се регистрирай за да коментираш