Quantcast
Мая Манолова изгори зрелищно 900 изборни протокола пред ЦИК | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Мая Манолова изгори зрелищно 900 изборни протокола пред ЦИК

От ЦИК отговориха, че няма забавяне с поръчката за машините за електронно гласуване
Обновена
6 924

Горене на протоколи от последните избори. Ако пожарникарският инстинкт на Борисов не заработи, неговият стол ще изгори. Борисов и ЦИК сладко спинкат по отношение на машинното гласуване, защото машините нямат чекмеджета.

Posted by Мая Манолова on Saturday, August 1, 2020

Председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова организира и осъществи зрелищна акция по запалване на протоколи от местните избори през 2019 г. пред сградата на Централната избирателна комисия в София. Демонстративните действия на бившия омбудсман на републиката и бивш кандидат за кмет на София бяха във връзка с отказа на ЦИК, премиера Бойко Борисов и правителството му да обявят обществената поръчка за осигуряване на машините за гласуване, които до пет месеца трябва да са въведени във всички изборни секции с над 300 гласоподаватели.

Публичното горене на документи беше анонсирано снощи от самата Манолова чрез профила ѝ със във "Фейсбук". В реализирането му днес от 11:00 ч. пред сградата на бившия Партиен дом се включиха много нейни съмишленици.

"След местните избори заведох дело за касиране на вота заради фалшификации и приложих 14 тома с доказателства, между които бюлетини, протоколи и други изборни документи. Всички фалшификации, които се извършиха в София на местните избори миналата година, сега ще се повторят в цялата страна на следващите парламентарни избори", написа тя.

Решението за машинно гласуване беше взето през август миналата година и оттогава има съзнателно бездействие от ЦИК, правителството, Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев, коментира още Манолова.

Днес в специално подготвен варел на улицата бяха изгорени над 900 протокола от местните избори миналата година. По думите на Манолова всички те са били фалшифицирани с цел осигуряване на победа за Йорданка Фандъкова в надпреварата за управление на Столичната община. Съдът отхвърли на две инстанции искането за касиране на изборите и отварянето на секции, в които имаше съмнение за изборни манипулации.

"Надявам се, че от това място под прозорците на Министерския съвет ще събудим инстинкта на пожарникар у премиера Бойко Борисов. Но нашият призив е не само към управляващата партия. Обръщаме се към Корнелия Нинова, към Мустафа Карадайъ, към Христо Иванов, към Валери Симеонов - всички те имат свои членове в ЦИК, но никой не си мърда пръста. Обръщаме се и към президента Румен Радев да поиска отчет за бездействието на ЦИК. Попитайте всички партии, ако не искате този огън да дойде и пред вашите централи. Партиите да задействат своите представители в ЦИК", апелира Манолова.

Тя протестира срещу ЦИК, които не са пуснали обществените поръчки за осигуряване на машини за машинно гласуване в секциите с над 300 гласоподаватели. Според нея става дума за осигуряването на 18 000 машини, или по два броя за 9000 секции.

"Хората искат честни избори този път фалшификациите няма да минат, статуквото няма да се съхрани с подправени протоколи. Наистина е време за честни избори", заяви още председателят на "Изправи се.БГ".

По-късно, пред БГНЕС, членът на ЦИК Александър Андреев каза, че няма забавяне с поръчката за машините за електронно гласуване. 

„През 2019 г. бе обявена обществена поръчка за доставка и наем на машини за провеждането на машинно гласуване, но според сегашния Избирателен кодекс те бяха предназначени за тестово гласуване. Не бяха ползвани по време на местните избори, защото законът ни задължава машинното гласуване да е въведено при избори за Народно събрание, за Велико Народно събрание, Европейски парламент, и за президент и вицепрезидент. В следващите избори, които са за Народно събрание, и президент и вицепрезидент, трябва да има машинно гласуване“, обясни той.

По думите му ЦИК не е спирала да работи по документите, необходими за обявяването на новата обществена поръчка за машините, като се очаква тя да стане факт до няколко седмици или месец. Андреев посочи, че има и решение на Министерския съвет – №100 от февруари 2020 г., с което премиерът възлага на заместника си Томислав Дончев да координира с ЦИК провеждането на машинното гласуване, а именно – закупуването на машините, логистичното съхраняване, одитиране, сертифициране, сертифициране и охрана на машините.

След проведеното тестово машинно гласуване на местните избори през октомври и на тези за Европейски парламент, ЦИК е изготвила доклад с констатации и заключения за провеждането на следващия вот, а документът е бил изпратен в Народното събрание.

„Надяваме се в следващите дни и седмици да може заедно с Министерския съвет да координираме дейностите си, и каквото е необходимо – да се направи с оглед подготовката на машинното гласуване за парламентарните избори през следващата година “, допълни Андреев.

Пред ЦИК стояли и други въпроси, които били описани в анализа на миналите избори, внесен в Народното събрание: че трябва да бъде проведено едно единно гласуване в секциите с над 300 избиратели, но дали тези машини ще се купят, кой ще ги придобие – държавата ли или друг, тоест – дали те ще бъдат част от активите на Комисията, все още не е ясно.

„Ако бъдат придобити от Комисията, не е ясно къде ще се съхраняват, как ще се охраняват, и пр. – тези въпроси сме поставили, затова чакат своето решение. И тук е ролята на това Решение на МС №100, с което беше сформирана и групата в НС за изменение на Изборния кодекс. Тя трябва ясно да разпише тези правила“.

Ключови думи:

Мая Манолова, ЦИК

Още

За Джипко Бибипков и Мозъка – в парламента чакат Борисов

16.04.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

10184
"Има такъв народ" поиска връщането в старата сграда на НС

13.04.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

6751
ЦИК упорито крие кой съставя избирателните комисии

13.04.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4693